Raskauden loppumetreillä oleva odottaja on innokas uimari, mutta nyt uimisen turvallisuus odotusajan loppuvaiheilla on alkanut arveluttaa. Onko uiminen turvallista, jos on viimeisillään raskaana? Lue kätilön vastaus.

Viimeksi päivitetty 21.8.2019

Kysymys:Olen 38. viikolla raskaana ja olen käynyt tähän asti salilla juoksumatolla hölkkäämässä. Olo on mitä ihanin liikunnan jälkeen, joten voiko vielä näillä viikoilla mennä uimaan uimahalliin? Kohdunkaula ei ole lyhentynyt ja olen täysin terve. Vauvakin potkii paljon silloin, kun itse urheilen.

Vastaus:

Mikäli raskaus on edennyt normaalisti, ei uimiselle ole estettä. Uiminen on lajina monipuolinen ja hellävarainen. Moni raskaana oleva kokeekin uinnin hyvänä liikuntamuotona, sillä vedessä liikkuminen on kevyempää kuin kuivalla maalla.

Jos äidillä on verensekaista vuotoa tai herää epäily lapsiveden menosta, uimista tulee välttää tulehdusriskin vuoksi. Jos sinua hoitava lääkäri, kätilö tai terveydenhoitaja kehottaa välttämään liikuntaa esimerkiksi ennenaikaisten supistusten tai muiden raskauden aikaisten ongelmien vuoksi, luonnollisesti myös uinti kuuluu kiellettyjen listalle.

Meri Haahtela, kätilö

Mitä mieltä olet artikkelista?