Useat vanhemmat väittävät, ettei lapsen sukupuolella ole väliä. Microsort-tilasto sanoo kuitenkin toista. Suurin osa keinotekoisesti lapsen sukupuolen valinneista vanhemmista haluaa tytön.

Viimeksi päivitetty 28.11.2011

Läpi historian ihmiskunta on suosinut poikalapsia. Esimerkiksi antiikin Kreikassa tyttöjä on saatettu jättää hoitamatta, jotta perheeseen syntyisi enemmän poikia.Nykyään ei tarvitse turvautua väkivaltaisiin keinoihin. Uudella Microsort-siittiöerottelutekniikalla voidaan melko tarkasti päättää lapsen sukupuoli ennen hedelmöitystä. Menetelmässä erotellaan tyttö- ja poikasiittiöt toisistaan. Pariskunta voi siis valita, haluavatko he tytön vai pojan.

Koska poikia on läpi historian suosittu eri yhteiskunnissa, on oletettu, että myös länsimaiset vanhemmat haluaisivat mieluummin pojan kuin tytön. Yli 70 prosenttia Microsorttiin turvautuvista vanhemmista valitsee kuitenkin itselleen tyttären.

Lue myös: Täsmävinkeillä toivottu sukupuoli 

Parhaat tytöt

”Tyttöjen toivomiseen saattaa vaikuttaa monet sosiokulttuuriset seikat. Esimerkiksi naiset ja tytöt menestyvät usean mittarin mukaan paremmin jälkiteollisessa yhteiskunnassa kuin pojat ja miehet”, työelämän ja koulutuksen sukupuolisuutta Jyväskylän yliopistossa tutkiva Helena Hirvonen kertoo.

Myös Suomessa naiset pärjäävät keskimäärin miehiä paremmin niin koulussa kuin työelämässä. Rikostilastoissa miehet ovat puolestaan naisia useammin rikoksen tekijänä.

”Toisaalta tytön toivomiseen saattaa vaikuttaa kasvatusasiat. Voi olla, että tyttöjä halutaan yksinkertaisesti siksi, että heidän oletetaan olevan helpompia lapsia kuin poikien”, Hirvonen pohdiskelee.

Lue myös: Odotin tyttöä – lääkäri näkikin kivekset 

Naisten maailma

Pojat ovat merkinneet maatalous- yhteiskunnassa vaurautta. Miehet ovat tehneet raskaat satoa tuottavat työt. Pojat ovat merkinneet myös suvun nimen jatkumista. Tyttöjen vanhemmille epäedulliset naimakaupat ovat puolestaan laskeneet tyttöjen arvostusta.

Länsimaissa tällaisia käytäntöjä ei enää ole, mutta miehet pönöttävät silti suuryritysten johdossa. Pudottaako naisten parempi pärjääminen koulutuksen ja työn saralla miehet pikku hiljaa johtopalleiltaan?

”En usko tähän. Länsimaissa on herätty poikien huonoon koulumenestykseen ja tilannetta on lähdetty korjaamaan sukupuolisensitiivisen opetuksen avulla. Myös miesten hiipuvan työllisyyden ongelma on tiedostettu ja sitä yritetään ratkaista”, Hirvonen kertoo.

Hirvonen näkeekin tulevaisuuden mieluummin tasa-arvoisena kuin naisvaltaisena. Ehkäpä silloin myös Microsort tekee konkurssin. Jos nimittäin kumpikaan sukupuoli ei ole halutumpi, voi yhtä hyvin luottaa luonnon omaan valitsemisprosessiin.

Lue myös: Kirpeä poika, makea tyttö 

Sukupuoliseulonta Suomessa

Tyttökeskeisyys on nimenomaan yhdysvaltalainen ilmiö. Emme tiedä, olisivatko tytöt myös Suomessa suositumpia kuin pojat, sillä Microsort-hedelmöitysmenetelmän käyttö on Suomessa lailla kielletty.

”Laki kieltää yksiselitteisesti lasten ominaisuuksiin vaikuttamisen hedelmöityshoidoilla”, Valviran hedelmöityslaista vastaava juristi Riitta Burrell kertoo.

On kuitenkin yksi poikkeus, jossa sukupuoli on lain puitteissa valittavissa.

”Jos perheessä on perinnöllinen sairaus, joka periytyy ainoastaan toiseen sukupuoleen, voidaan käyttää lain mukaan sukupuolen valitsemista hedelmöityshoitona”, Burrell kertoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?