Vaipanvaihto tulee tutuksi jokaiselle vanhemmalle ennemmin tai myöhemmin, mutta aivan aluksi se saattaa aiheuttaa päänvaivaa tuoreelle äidille tai isälle. Mistä esimerkiksi tietää, milloin vaippa pitää vaihtaa? Onko yölläkin herättävä vaipanvaihtotehtäviin, vaikka vauva nukkuisi tyytyväisenä?

Viimeksi päivitetty 4.7.2019

Pieni vauva pissaa ja kakkaa useammin kuin isompi. Vaippaan ilmaantuu täytettä usein syömisen yhteydessä. Vaippaa voi joutua vaihtamaan kymmenenkin kertaa päivässä, joten ensikertalainenkin tottuu hommaan nopeasti.Pienen vauvan vaipanvaihtotiheyteen on vaikea antaa yksiselitteisiä ohjeita. Se riippuu pitkälti esimerkiksi vauvan vatsan toiminnasta. Toiset vauvat ulostavat kymmenen kertaa päivässä, toiset taas panttaavat kakkaa päiväkausia.

Vaihda kakkavaippa heti – myös öisin

Vaippa on vaihdettava aina, kun vauva kakkaa, sillä uloste ärsyttää kovasti vauvan herkkää ihoa. Tämä sääntö pätee myös yöllä. Vaikka vauva nukkuisi sikeästi, vaippa tulee vaihtaa, jos hajuhaitta kertoo tämän kakanneen.

Yöllinen vaipanvaihto kannattaa tehdä hiljaa ja rauhallisesti, kirkkaita valoja ja vauvan kanssa jutustelua välttäen. Näin vauva oppii hiljalleen vuorokausirytmin ja sen, että öisin on tarkoitus nukkua.

Pissavaippa vaihtoon 3–4 tunnin välein

Sen sijaan pissavaippaa ei ole tarpeen vaihtaa yöllä, jos vaipan imukyky riittää yöpissojen hallintaan ilman ylivuotoja. Riittää, kun vauvalle laittaa puhtaan vaipan illalla ja vaihtaa sen uuteen seuraavana aamuna.

Päiväsaikaan pissavaippa vaihdetaan tarpeen mukaan. Karkeasti arvioituna kolme–neljä tuntia on yleensä sopiva vaipanvaihtoväli silloin, kun vaipassa on pelkkää pissaa. Joissakin vaipoissa on kosteusindikaattori, joka kertoo väriä vaihtamalla, kun vaippa on märkä.

Tarkista vaippa syötön jälkeen

On yksilöllistä, kuinka helposti vauva häiriintyy märästä vaipasta. Toiset viis veisaavat, vaikka vaipassa olisi useampi pissa, toiset taas parahtavat itkuun heti vaipan tuntuessa kostealta.

Vaipan kosteuden voi tarkistaa vaikkapa aina imetyksen tai pulloruokinnan jälkeen, jos on epävarma asiasta. Vauvaa kannattaa tosin pitää syöttämisen jälkeen ensin hetki pystyasennossa, jottei tämä pulauta syömäänsä maitoa ulos.

Ilmakylpy auttaa ihoärsytykseen

Jos vauvan peppu alkaa punoittaa tai ärtyä, vaippa on ehkä syytä vaihtaa useammin. Myös niin sanotut ilmakylvyt ovat tärkeitä ihon hyvinvoinnille. Anna vauvan siis köllötellä hetki vaipatta vaikka pyyhkeen päällä aina vaipanvaihdon yhteydessä.

Jos vaipassa on pelkkää pissaa, vauvan peppua ei ole tarpeen pestä jokaisen vaipanvaihdon yhteydessä. Kakkavaipan vaihtamisen yhteydessä pesu on syytä tehdä. Myös illalla peppu kannattaa pestä, sillä vaippa tulee olemaan vauvalla kauemmin kuin päiväsaikaan.

Mitä mieltä olet artikkelista?