Vastasyntyneen napatynkää hoidetaan ahkeralla puhdistamisella. Tyngän irtoamisen jälkeen napa pidetään kuivana ja puhtaana varsinkin kylvetyksen jälkeen.

Viimeksi päivitetty 1.7.2009

Vastasyntyneen vauvan napatynkää hoidetaan puhdistamalla se vähintään kahdesti päivässä vanupuikoilla: Puhtaassa hanavedessä kasteltua vanupuikkoa pyöritellään varoen tyngän juuressa, joka puolelta ympäri asti.

Sitten napa kuivataan varovasti toisella, kuivalla vanupuikolla.

Keltaista kudosnestettä

Napatyngän tyvi erittää keltaista kudosnestettä, joka voi olla pahanhajuistakin. On tyypillistä, että tynkä vuotaa ensi päivinä myös hieman verta. Napatyngässä ei ole hermopäätteitä, joten lapsi ei tunne kipua, vaikka verta vuotaisikin.

Jos tynkä haisee voimakkaasti, kannattaa lisätä putsauskertoja. Navan putsauksen voi tehdä esimerkiksi jokaisen vaipanvaihdon yhteydessä. Putsauksessa voi käyttää myös apteekista saatavaa antiseptistä liuosta.

Tulehtunut napa

Jos navan ympärys on punertunut, kannattaa ottaa yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin. Muita merkkejä navan tulehtumisesta on huonontunut yleisvointi: Jos lapsi ei syö, on veltto ja käsittelyarka, on napa saattanut tulehtua.

Napatyngän tulehdukset ovat kuitenkin erittäin harvinaisia.

Mitä mieltä olet artikkelista?