Jos lapsi työntää vierasesineen nenäänsä, yleensä ei ole tarvetta lähteä saman tien lääkäriin. Esineen poistaminen onnistuu useimmiten helpolla puhallustekniikalla.

Viimeksi päivitetty 9.10.2020

Utelias pikkulapsi voi haluta tutkia, mitä tapahtuu, jos esimerkiksi helmen, legon, herneen tai pyyhekumin palan työntää nenään. Vierasesine nenässä voi kuitenkin aiheuttaa tulehduksen tai päätyä hengitysteihin, joten se on tärkeää saada pois mahdollisimman pian.


 


”Useimmiten vierasesineen poisto nenästä onnistuu kotikonstein, kun vain tietää, miten toimia”, sanoo lastentautien erikoisalajohtaja Peter Csonka Terveystalosta.

Toimi näin, jos lapsi työntää vierasesineen nenäänsä

  1. Peitä lapsen tyhjä sierain painamalla se kiinni sormellasi.
  2. Sulje lapsen suu tiiviisti omalla suullasi.
  3. Puhalla lapsen suuhun terävästi ja nopeasti.

Älä kaivele lapsen nenää omin päin

Näitä ohjeita noudattamalla ilmavirta todennäköisesti irrottaa vierasesineen lapsen nenästä. Jos konsti ei auta tai jos lapsella on vierasesine kummassakin sieraimessaan, on syytä lähteä lääkärin vastaanotolle. Omin päin nenää ei tule kaivella esimerkiksi pinseteillä.

”Jos vierasesine on esimerkiksi helposti hajoava, pyöreä tai liukas, vaarana on, että se päätyy lapsen nieluun ja sitä kautta hengitysteihin. Näin voi käydä etenkin, jos lapsi itkee ja huutaa”, kertoo Csonka.

Imuri ja koukku lääkärin apuna

Nenässä oleva vierasesine ärsyttää nenän limakalvoa, jonka seurauksena limakalvo turpoaa. Tällöin esineen poistaminen on entistä hankalampaa. Lääkäri voi antaa lapselle limakalvoja supistavaa ja puuduttavaa ainetta, joka helpottaa poistoa.

”Ensin kokeillaan imurilla, sitten mekaanisesti siihen tarkoitetulla koukulla, jolla päästään esineen taakse. Jos nämäkään keinot eivät auta, lapsi ohjataan korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille, joka voi antaa lapselle rauhoittavaa lääkettä poistotoimenpiteen helpottamiseksi”, kertoo Csonka.

Nappiparistot ja magneetit vaarallisia

Vierasesine nenässä on yleinen ongelma pikkulapsilla. Nenään voi päätyä melkeinpä mitä tahansa pienikokoista, kuten helmi, herne, pähkinä, lelun osa tai pala pyyhekumia, vaahtomuovia tai paperia.

Erityisen vaarallisia ovat nappiparistot ja magneetit, jotka voivat syövyttää nenän rakenteita vaikeasti jo parissa tunnissa. Siksi ne on syytä pitää aina poissa lasten ulottuvilta.

”Vaikka vierasesineen saisi poistettua kotikonstein, kannattaa aina tarkistaa, ettei niitä ole nenässä useampia. Pieni lapsi kun saattaa varastoida sinne useamman esineen”, Csonka muistuttaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?