Allergiselle lapselle kehittyy harvemmin ihottumaa, jos kodissa on koira lapsen ollessa alle vuoden ikäinen, tuoreessa tutkimuksessa havaittiin.

Viimeksi päivitetty 1.10.2010

Vahtihommissa.
Lemmikin hankintaa harkitsevien vanhempien kannattaisi valita kissan sijaan koira, tutkijat suosittelevat. Heidän mukaansa allergisille lapsille saattaa nimittäin kehittyä harvemmin ihottumaa, jos kotona on koira lapsen ollessa alle vuoden ikäinen. Allerginen ihottuma liittyy usein myöhempään astmariskiin ja ruoka-allergioihin.
Tutkimukseen osallistui 636 lasta, joiden vanhemmat olivat allergisia ja jotka siksi olivat alttiita allergioille. Tutkijat selvittivät kissan ja koiran lisäksi 15 muun ympäristötekijän yhteyksiä lasten hengitysoireisiin ja allergioihin.
Tutkijat havaitsivat, että koiralle allergiset lapset olivat todennäköisemmin säästyneet ihottumalta 4-vuotiaana, jos heidän kodissaan oli ollut koira lapsen ollessa alle yksivuotias. Koiratta eläneiden koira-allergikkojen ihottumariski oli nelinkertainen heihin verrattuna.
Kissojen kohdalla yhteys oli päinvastainen. Vauvaiässä kissan kanssa eläneillä kissa-allergikoilla oli peräti 14 kertaa todennäköisemmin ihottumaa kuin muilla kissa-allergikoilla, tulokset paljastivat.
Tutkimus on suhteellisen suuri, mutta tulokset voivat johtua monesta muustakin seikasta kuin varhaislapsuuden koira- tai kissa-altistuksesta. Tämän takia havainnot on syytä varmistaa uusissa tutkimuksissa.
Tulokset julkaistiin Journal of Pediatrics -lehdessä.
Copyright 2010 Uutispalvelu Duodecim
(The Journal of Pediatrics 2010)
http://www.jpeds.com/


 


Lue myös:
Mitä mieltä olet artikkelista?