Päätäi tarttuu suorassa kanssakäymisessä. Se leviäää usein päiväkodeissa ja alakouluissa. Täiden puremat voivat aiheuttaa voimakastakin päänahan kutinaa. Hiusten kampaaminen täikammalla on tehokas keino täistä eroon pääsemiseen.

Viimeksi päivitetty 6.10.2022

Päätäi on vaaraton, mutta kiusallinen ja yleinen riesa. Tämä pieni, 2-3 millin pituinen hyönteinen asustaa hiuksissa ja aiheuttaa uhrilleen usein päänahan kutinaa.”Kutina johtuu täin puremista. Puremien raapiminen voi puolestaan johtaa päänahan tulehtumiseen”, lastentautien erikoislääkäri Jyrki Lähde Terveystalosta kuvaa.

Kampa avuksi tartunnan toteamisessa

Päätäin ja erityisesti sen munat eli saivareet voi erottaa hiuksista paljain silmin. Parhaiten asiaan saa varmuuden kampaamalla kosteat hiukset tiheäpiikkisellä täikammalla tyvestä latvaan.

”Epäselvissä tapauksissa yksi hyvä kikka on ottaa epäillystä täistä tai munasta kuva kännykällä ja suurentaa kuvaa reilusti”, Lähde neuvoo.

Kampaamalla eroon täistä

Täikampa on myös keino päästä eroon täistä. Jos täitartunta on todettu, hoito on hyvä aloittaa välittömästi, sillä päätäi lisääntyy nopeasti. Toimi näin:

  • Kampaa kosteat, hoitoaineella käsitellyt hiukset systemaattisesti läpi koko pään alueelta kahdesti joka kampauskerralla.
  • Kuivaa kampa paperiin jokaisen vedon jälkeen, jotta kammatessa irronneet täit eivät kulkeutuisi takaisin hiuksiin.
  • Toista kampaaminen ainakin joka toinen päivä vähintään kahden viikon ajan.

”Lisäksi voi käyttää täishampoota, jota saa apteekista. Lääkärikäyntiä ei täiden takia yleensä tarvita”, sanoo Lähde.

Täit tarttuvat suorassa kontaktissa

Täit tarttuvat läheisessä kanssakäymisessä ryömimällä päästä toiseen esimerkiksi päiväkodissa. Päätäi ei lennä eikä hypi ihmisestä toiseen.

”Tutkimusten valossa toisten päähineiden lainaaminen ei ole kovinkaan yleinen tartuntatapa, vaan täi siirtyy suoraan päästä toiseen. Silti suosittelisin, että jokainen käyttää vain omaa pipoaan”, Lähde toteaa.

Vaatteet pesukoneeseen, saunaan tai pakastimeen

Täi ei pysy pitkään hengissä erossa ihmisestä, joten täitartunnan jälkeen yleensä riittää, kun hatut ja lakit ovat pari päivää pois käytöstä. Peseminen 60 asteen pesuohjelmalla riittää täin menehtymiseen, ja 80-asteisessa saunassa täi kuolee melko nopeasti.

”Pienimmät vaatteet ja pehmolelut voi myös laittaa pakastimeen yön yli”, Lähde vinkkaa.

Ilmoita päiväkotiin täitartunnasta

Yhden perheenjäsenen täitartunta ei ole syy hoitaa koko perhettä. Kaikkien perheenjäsenten hiukset on kuitenkin tarkistettava tartunnan varalta.

Lapsen ei tarvitse olla täiden vuoksi pois päiväkodista sen jälkeen, kun hoito on aloitettu. Tartunnasta on kuitenkin hyvä ilmoittaa lapsen hoitopaikkaan.

Lähteet: Terveyskirjasto

Mitä mieltä olet artikkelista?