Rehevöityneissä ja lämmenneissä vesissä viihtyvä sinilevä, eli syanobakteeri, tuottaa haitallisia toksiineja. Sinilevä aiheuttaa harvoin vakavia sairastumisia, mutta myrkytysoireet on tärkeää tunnistaa. Sinilevää löytyy sekä järvistä että merestä, sekä kirkkaista että sameista vesistä. Kaikki sinilevälajit eivät ole myrkyllisiä, mutta maallikon on mahdotonta erottaa myrkyllistä levälajiketta myrkyttömästä.

Viimeksi päivitetty 19.7.2010

Sinilevän sisältämät myrkyt, eli toksiinit, aiheuttavat päänsärkyä, iho-oireita, silmä-, korva-, ja kurkkuärsytystä. Sinilevämyrkytyksen oireina voi esiintyä myös kuumetta, oksentelua ja ripulia. Oireet alkavat noin 3 – 5 tunnin kuluttua altistuksesta ja häviävät itsestään parissa päivässä. Lääkitystä leväoireisiin ei ole, mutta oloa voi helpottaa tulehduskipulääkkeillä ja ihoa rasvaamalla.

”Pienillä lapsilla on suurempi taipumus saada oireita, sillä vedestä saatu toksiiniannos on suhteessa suurempi, mitä pienempi lapsi on kyseessä. Lapset myös oleilevat enemmän vedessä kuin aikuiset, ja saavat vettä suuhunsa aikuisia helpommin”, myrkytystietokeskuksen ylilääkäri Kalle Hoppu sanoo.

Jos levää on vedessä, on lapset ja kotieläimet pidettävä pois vedestä.

Kuinka vaarallista sinilevä on?

”Sinilevämyrkytykset aiheuttavat tyypillisesti iho-oireita ja flunssankaltaisia oireita. Harvinaisissa tapauksissa lapsi voi olla yliherkkä toksiineille”, Hoppu kertoo.

Hoppu ei ole uransa aikana tavannut kuin yhden sinilevälle vakavasti yliherkän potilaan, joten vaaralliset tapaukset ovat äärimmäisen harvinaisia.

”Oireisten lasten tilaa kannattaa seurata. Samanlaiset oireet voivat johtua monesta muustakin syystä, esimerkiksi virustaudista. Oireista riippuen lasta voi käyttää lääkärillä”, Hoppu kertoo.

Ei levävettä kiukaalle!

Sinileväistä vettä ei tule missään nimessä heittää kiukaalle, sillä siitä vapautuvat höyryt sisältävät myrkkyjä erittäin helposti imeytyvässä aerosolimuodossa.

”Kaikki altistukset eivät kuitenkaan johda oireisiin”, Hoppu muistuttaa.

Kaikki levälautat eivät ole myrkyllisiä

Pelätty sinilevä menee usein sekaisin toisten, harmittomien levien kanssa. Myös siitepölylautat saattavat muistuttaa sinilevälauttoja.

Sinilevä näkyy ennen lautoiksi kerääntymistä vihertävinä tai kellertävinä tikkuina, hippusina tai palleroina vedessä.

Miten tunnistaa sinilevä?

Varmuudella levän lajikkeen osaa kertoa vain asiantuntija.

Oman arvelun pohjaksi voi käyttää kahta kotitestiä:

  1. Kun levää yrittää nostaa tikulla vedestä, sinilevä hajoaa nostettaessa hipuiksi. Tyypillisesti muut levät tarttuvat rihmoina tikkuun.
  2. Toinen konsti on ottaa levävettä lasiin. Jos levä nousee noin tunnin kuluttua selväksi kerrokseksi pintaan, saattaa kyseessä olla sinilevä.

Nämä kotitestit eivät kuitenkaan ole varmoja.

Sinileväepäilystä kannattaa ilmoittaa oman paikkakuntansa ympäristöviranomaisille. Havainnoista voi ilmoittaa myös Järviwiki-verkkopalveluun ja ajantasaiset tiedot levätilanteesta koko Suomessa löytyvät ympäristöhallinnon verkkopalvelusta.

Lue myös:

 

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliElämäni juhla
Seuraava artikkeliTaaperotanssi brasilialaisittain
JAA