Trampoliinilla hyppiessä suurimmassa vaarassa ovat hieman yllättäen kyynärpäät: niiden murtumia tapahtuu eniten. Vaarallisin tapaturma on kaularankavamma. Monet riskit voi kuitenkin välttää, kun noudattaa turvallisuusohjeita.

Trampoliinivammoista ei kerätä koko Suomen kattavaa tilastoa. Tiedetään kuitenkin, että vammat ovat niin yleisiä, että trampoliinilla hyppiminen luokitellaan riskialttiiksi lajiksi.



”Esimerkiksi Oulun yliopistollisessa sairaalassa hoidetaan noin 80 trampoliinivammaa vuosittain. Näistä vakavia kaularankavammoja on noin 1–2 vuodessa. Yleisimpiä vammoja ovat kyynärvarren ja kyynärpään murtumat”, aihetta tutkinut ylilääkäri Willy Serlo huomauttaa.

Seuraavassa kuusi ohjetta turvallisempaan hyppelyyn:

1. Kuinka monta hyppii trampoliinilla yhtä aikaa?

Suurin osa trampoliinitapaturmista tapahtuu silloin, kun hyppijöitä on useampi kuin yksi. Mitä enemmän trampoliinilla hyppii lapsia yhtä aikaa, sitä suurempi riski, että jollekin käy huonosti. Myös lasten kokoero vaikuttaa riskiin: teini-ikäinen ja taapero hyppimässä yht’aikaa on vaarallinen yhdistelmä.

Pienimpään riskiin päästään, kun trampoliinilla hyppii vain yksi lapsi kerrallaan.

2. Kuinka pienet lapset saavat hyppiä trampoliinilla?

Vanhempien pitää ottaa aina huomioon lasten hyppytaidot. Taapero lähtee mieluusti hyppimään muiden matkassa, mutta hänen hyppytaitonsa ovat vielä kehitteillä.

Taaperot eivät yleensä myöskään noudata sääntöjä, tai osaa varoa trampoliinin reunoja. Pienten lasten kanssa jatkuva valvonta onkin tärkeää.

Lue myös: Trampoliini on turvallinen oikein käytettynä

3. Onko kaikilla lupa hyppiä?

Hyppivätkö lastesi vieraat teidän trampoliinilla ilman, että heidän vanhempansa tietävät asiasta?

Trampoliini voi pahimmassa tapauksessa viedä lapsen sairaalaan. Jos lastesi ystävillä ei ollut lupaa hyppiä trampoliinilla, tapaturman sattuessa saatat olla vaikeuksissa.

4. Mikä on trampoliinisi varustelutaso?

Onko trampoliinissasi sivuilla verkkoaidat? Tapaturmien kannalta riskialttiimpia ovat ne trampoliinit, joissa ei ole turvaverkkoja.

5. Älä anna lasten hyppiä märällä trampoliinilla

Märkä trampoliini on liukas ja lisää merkittävästi tapaturmariskiä.

6. Kuka valvoo, että sääntöjä noudatetaan?

Trampoliinivuoron odottaminen on tylsää. Kun lapset ovat omin päin hyppimässä, sääntöjä saatetaan rikkoa. Aiotko itse valvoa trampoliinin käyttöä, vai luotatko lapsiisi?

Mitä mieltä olet artikkelista?