Vaikka raskausdiabetes yleensä paranee synnytyksen jälkeen, se altistaa kantajansa myöhemmin puhkeavalle diabetekselle. Siksi on tärkeää jatkaa seurantaa, ohjausta ja hoitoa myös raskausajan jälkeen – tuoreen selvityksen mukaan 40% raskausdiabeetikoista hoitopolku katkeaa synnytykseen.

Viimeksi päivitetty 16.12.2019

Noin puolella raskaana olevista naisista Suomessa on raskausdiabeteksen riskitekijöitä, ja useampi kuin joka kymmenes suomalainen odottaja sairastuukin raskautensa aikana raskausdiabetekseen.



Vaikka yleensä raskausdiabetes häviää synnytyksen myötä, se jättää jälkeensä alttiuden sairastua erityisesti kakkostyypin diabetekseen myöhemmällä iällä. Kakkostyypin diabetes on yleensä pitkään oireeton ja kehittyy raskauden jälkeen vuosien kuluessa.

Erityisen tärkeää synnytyksen jälkeinen jatkoseuranta on, jos odottajalla on jokin tai useampi seuraavista:

  • Sokerirasituskokeen aikana kaksi tai useampi verinäytettä on mennyt yli raja-arvojen
  • Verenpaine on noussut koholle raskauden aikana
  • Painoindeksi on yli 30
  • Raskausdiabetesta on jouduttu hoitamaan insuliinilla tai metformiinilla

40 prosentilla hoitopolku katkeaa

Diabetesliiton selvityksen mukaan tällä hetkellä noin 40 prosentilla raskaudiabeteksen kokeneista sairauden seuranta katkeaa synnytyssaliin, vaikka tautia pitäisi seurata vielä vuosia synnytyksen jälkeen.

”Se on sen merkki, että asia on terveydenhuollon piirissä hoidettu huonosti. Nyt seurantaa tullaan korostamaan tulevassa Käypä hoito -suosituksessa, kertoo Turun yliopiston sisätautiopin professori Risto Kaaja.

Tarvittaessa omaseuranta ja verikoevalvonta on tärkeää, sillä tyypin 2 diabeteksen oireet saattavat olla aluksi niin lieviä, ettei potilas osaa yhdistää niitä diabetekseen.  Mitä varhaisemmassa vaiheessa kohonneet verensokerit havaitaan, sitä helpommin diabetes on ehkäistävissä ja hoidettavissa.

Seuraa raskausdiabetesta synnytyksen jälkeen näin:

Sokerirasituskoe

Jos käytit raskausdiabetekseen ruokavaliohoitoa: Käy sokerirasituskokeessa vuoden kuluttua synnytyksestä.

Jos käytit raskausdiabetekseen insuliinihoitoa/metformiinihoitoa: Käy sokerirasituskokeessa 6-12 viikon kuluttua synnytyksestä

Paino ja vyötärönympärys

Seuranta terveydenhoidossa 1–3 vuoden välein + omaseuranta

Verenpaine ja veren rasva-arvot

Seuranta terveydenhoidossa 1–3 vuoden välein

  • Verenpaine alle 140/90 mmHG
  • Kokonaiskolesteroli alle 5,0 mmol/l
  • LDL-kolesteroli alle 3,0 mmol/l

Elämäntavat

  • Ei tupakointia
  • Säännölliset ja terveelliset ruokailutottumukset: kasviksia, pehmeitä rasvoja, maltillisesti suolaa
  • Liikunta osaksi arkea

Tärkeintä omavalvontaa on painon tarkkailu

Vyötärön ympärysmitan ja painon tarkkailu on tärkeintä omavalvontaa, mitä raskausdiabeteksen sairastanut voi tehdä.

”Painon kehitys synnytyksen jälkeen ratkaisee sen, kuinka iso riski naisella on saada kakkostyypin diabetes raskausdiabeteksen jälkeen. Jos ylipainoa on, jo muutaman kilon laihduttaminen siitä mitä paino oli ennen raskautta auttaa laskemaan diabetekseen sairastumisen riskiä merkittävästi, jopa 60%”, summaa Kaaja.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?