Lapsen herkkä iho on suojattava auringolta tehokkaasti. Lue, millainen on paras aurinkovoide lapselle, ja miten käytät sitä oikein.

Viimeksi päivitetty 31.5.2023

Ihon suojaaminen auringon UV-säteilyltä on valoisasta vuodenajasta nauttimisen elinehto. Erityisen tärkeää se on lasten kohdalla, joiden iho kestää UV-säteilyä huonommin kuin aikuisten.



”Vauvoja ja pikkulapsia ei saa altistaa auringon säteilylle. Heidät pitäisi suojata ensisijaisesti vaatteilla, hatuilla ja aurinkolaseilla sekä pitämällä heidät pois auringosta. Tämä voi tietysti olla vaikeaa taaperoikäisten kohdalla, mutta heidätkin pitäisi suojata ensisijaisesti vaatteilla”, sanoo farmaseutti ja tuotetiedon koordinaattori Hertta Hurme Yliopiston Apteekista.

Kemiallinen ja fysikaalinen aurinkosuoja

Kaikkia ihoalueita on vaikea suojata vaatteilla. Tällöin tarvitaan lapsille tarkoitettuja aurinkovoiteita. Niitä on markkinoilla kahdenlaisia: kemiallista ja fysikaalista suojaa tarjoavia.

Aurinko on vaarallisempi kuin mikään suojatuote.

Lisäksi on olemassa voiteita, jotka ovat näiden kahden yhdistelmiä. Niin kemialliset kuin fysikaalisetkin suodattimet on todettu lapsille turvallisiksi kattavissa turvallisuusarvioinneissa.

”On hyvä muistaa, että aurinko on vaarallisempi kuin mikään suojatuote. Lapsena auringossa palaminen altistaa melanoomalle aikuisena”, Hurme painottaa.

Pikkulapsille suositellaan usein fysikaalisia aurinkovoiteita, mutta Hurmeen mukaan voiteille ei voi asettaa ikärajoja sen mukaan, kumpaan niiden tarjoama suoja perustuu.

”Fysikaaliset voiteet sopivat yleensä erittäin herkkäihoisille ja pienille lapsille. On kuitenkin myös tuotteita, joiden sanotaan sopivan esimerkiksi puolivuotiaasta eteenpäin, vaikka tuotteessa olisi kemiallisia suoja-aineita. Pääsääntöisesti lapsille kannattaa käyttää lapsille tarkoitettuja tuotteita”, Hurme neuvoo.

Valitse korkea suojakerroin

Suojakerroin kuvaa karkeasti sitä, kuinka monta kertaa pidempään auringossa voi oleskella palamatta verrattuna siihen aikaan, jonka kunkin iho kestäisi aurinkoa ilman suojaa. Esimerkiksi suojakerroin 30 tarkoittaa, että auringossa voi oleskella palamatta 30-kertaisen ajan.

Lapsen aurinkovoiteeksi kannattaa valita tuote, joka sisältää erittäin korkean (SPF 50+) tai korkean (SPF 30-50) suojakertoimen. Yleisohje on, että kannattaa aina valita mahdollisimman korkea suojakerroin, sillä korkeasta kertoimesta ei ole minkäänlaista haittaa.

Käytä aurinkorasvaa riittävästi

On hyvä muistaa, että suojakerroin pitää paikkansa vain silloin, kun voidetta on laitettu riittävästi ja lisätty tarpeeksi usein. Erityisesti iholle levitettävän voiteen määrään kannattaa kiinnittää huomiota, sillä se jää usein liian vähäiseksi.

”Lapsen koko keholle tulisi levittää noin 15 millilitraa voidetta eli noin yksi ruokalusikallinen. Aurinkosuojatuotetta tulisi lisätä noin tunnin välein ja aina uimisen, suihkun ja ihon kuivaamisen jälkeen. Suojakerroin korreloi suoraan käytetyn voidemäärän kanssa, eli jos voidetta käyttää puolet vähemmän, myös suojatehoa on puolet vähemmän”, sanoo Hurme.


Näin suojaat lapsen auringolta

Aloita suojaaminen, kun UV-indeksi on yli 3. Suomessa indeksi on kesällä korkeimmillaan 6-7, mutta Välimerellä tai tropiikissa se on yli 10.

Säteily on voimakkainta keskipäivällä kello 11-15. Silloin kannattaa välttää auringossa oleilua.

Muista, että vain fysikaalinen aurinkovoide antaa suojan heti. Kemiallinen tai näiden kahden yhdistelmä antaa täyden suojan 15-30 minuutin kuluttua voiteen levittämisestä.

Hanki UV-vaatteita ja -hattuja. Koko kehon rasvaamisen voi unohtaa, ja UV-suoja säilyy, vaikka lapsi uisi tai leikkisi vedessä ja hiekassa.

Rasvaa näkyviin jäävät kehon osat aurinkovoiteella, jonka suojakerroin on mielellään 50+. Käytä voidetta reilusti ja lisää sitä tunnin välein.

Muista, että vain fysikaalinen aurinkovoide antaa suojan heti. Kemiallinen tai näiden kahden yhdistelmä antaa täyden suojan 15-30 minuutin kuluttua voiteen levittämisestä.

Muista myös, että mikään tuote ei anna sataprosenttista suojaa auringolta.

Katso Ilmatieteen laitoksen UV-indeksin ennuste.

Mitä mieltä olet artikkelista?