Lasten kehittymässä olevat silmät ovat erityisen herkät auringonvalon UV-säteilylle. Hohtava lumipeite, rantavesi tai vaalea hiekka heijastavat säteilyä ja moninkertaistavat silmien altistumista. Parhaiten silmät saa suojattua asianmukaisilla lasten aurinkolaseilla.

Viimeksi päivitetty 29.3.2022

Lapsen silmä on vasta kehittymässä: mykiö on kirkas ja läpäisee UV-säteilyä huomattavasti enemmän kuin aikuisen silmä. Lapsi ei myöskään osaa vältellä aurinkoon katsomista samalla tavalla kuin aikuinen. Siksi lapsen silmien suojaaminen auringolta on erityisen tärkeää.


 


Miten suojaan silmät auringolta?

Tehokkain tapa suojata silmät on käyttää laadukkaita aurinkolaseja. Leveälierinen hattu tai lippalakki antaa lisäsuojaa. Lapsi kannattaa totuttaa aurinkolasien käyttöön mahdollisimman varhain – siten aurinkolasien käytöstä tulee lapselle tuttu juttu, eikä hän ehkä yritä niin ahkerasti riisua laseja päästään.

Silmät tulisi suojata eritoten kesällä, kun aurinko porottaa ja UV-säteily on voimakkaimmillaan. Aurinkolasit ovat usein tarpeen myös talvella ja keväällä, sillä auringossa hohtava lumihanki heijastaa säteilyä ja moninkertaistaa silmien altistumista säteilylle.

Aurinkolasien ominaisuudet

Suojaus ja linssit

Kaikissa aurinkolaseissa ei ole samaa suojaustasoa. Laadukkaat lasit suojaavat silmiä liialta valolta, häikäistymiseltä ja säteilyltä suodattaen sekä UVA- että UVB-säteet.

Lasien tulee suojata myös sivulta tulevilta säteiltä. Linssien tulee olla iskunkestävät ja optisesti laadukkaat, luonnollisesti värejä toistavat. Silmälaseja käyttävä lapsi tarvitsee omilla voimakkuuksillaan olevat aurinkolasit.

Malli ja istuvuus

Aurinkolasien istuvuus on olennainen asia, epämukavilta tuntuvat lasit lapsi repii herkästi pois päästä. Kaikki lasten aurinkolasimallit eivät automaattisesti sovi jokaiselle lapselle, joten parasta on ottaa lapsi mukaan ostoksille ja sovittaa useampia lasimalleja.

Hyvänmalliset lasit eivät purista mistään, eivät osu silmäripsiin ja pysyvät päässä kaikissa asennoissa. Osa lasten aurinkolaseista on malliltaan sellaisia, jotka voidaan pukea kummin päin tahansa. Tämä helpottaa etenkin siinä vaiheessa, kun lapsi haluaa itse pukea lasit päähänsä.

Sangat ja säädettävyys

Monissa lasten laseissa on pään taakse kiinnitettävä nauha, jonka kireyttä säätämällä lasit saadaan pysymään päässä tarpeeksi napakasti. Pantamalleissa nauha korvaa sangat kokonaan, toisissa nauha on varsinaisten sankojen jatkeena, ja laseja voi tällöin käyttää myös ilman nauhaa.

Laseja on saatavilla myös saranattomilla joustosangoilla, jotka kietoutuvat lapsen pään ympärille ja kestävät taivutusta. Sankojen mallissa kannattaa huomioida, ettei niissä ole teräviä kulmia ja etteivät ne paina lapsen päätä tai korvia.

Ulkonäkö

Aurinkolasien ulkonäkö voi olla tärkeä asia jo taaperoikäiselle. Ostamalla lapselle mieleiset aurinkolasit lapsi myös todennäköisemmin suostuu käyttämään laseja. Lasten aurinkolaseja on saatavilla monissa iloisissa väreissä. Useilla merkeillä on myös kuvioituja sankoja ja kehyksiä.

Oheisvarusteet

Aurinkolasien oheisvarusteena on hyvä olla suojapussi tai suojakotelo sekä puhdistusliina linssien puhdistusta varten.

Laadukkaat lasten aurinkolasit maksavat noin 20 eurosta ylöspäin.

Lasten aurinkolasimerkkejä ovat muun muassa Babiators, BabyBanZ, Beaba, Julbo, My First Shades, Zolioz (entinen JazO Shades) ja Zoobug. Myös aikuisten merkeillä on lapsille suunnattuja mallistoja. Esimerkiksi Adidaksella, Bollélla, Cebellä, Policella ja Ray-Banilla on omat juniormallistot.

UV-säteilyn haitat silmille

UV-säteily on lyhytaaltoista, näkymätöntä auringon säteilyä. Aurinkoisella säällä suojaamattomiin silmiin kohdistuu suuri määrä UV-säteilyä. Säteily heijastuu erittäin hyvin hiekasta, veden pinnasta, lumesta, jäästä ja jopa ilman pöly- ja hiekkahiukkasista.

Liiallinen altistuminen UV-säteilylle voi aiheuttaa silmään muun muassa sarveis- ja sidekalvon tulehduksen eli niin sanotun lumisokeuden. Aurinko voi vaurioittaa silmää myös salakavalammin, sillä kaikki oireet eivät välttämättä näy heti, vaan voivat tulla esiin vasta myöhemmin.

Pitkäaikainen auringolle altistuminen saattaa aiheuttaa silmään esimerkiksi mykiön samentumista, harmaakaihia tai silmäpohjan rappeumaa.

Lähteet:
Säteilyturvakeskus
Optisen Alan Tiedotuskeskus
Aurinkolasivalmistajat

Mitä mieltä olet artikkelista?