Noin puolet eurooppalaislapsista tallustelee liian pienissä kengissä. Monesti syynä on kenkävalmistajien antamat harhaanjohtavat kokomerkinnät.

Viimeksi päivitetty 19.8.2011

Itävaltalainen tutkijaryhmä tutkii tänä syksynä suomalaislasten jalkoja osana kansainvälistä lasten jalkojen ja kenkien tutkimusta. Useissa muissa Euroopan maissa toteutetun tutkimuksen mukaan noin joka toisella lapsella on liian pienet kengät. Asiasta kertoi Kymen Sanomat.”Pienet lapset eivät vielä osaa sanoa, miltä oikean kokoisen kengän pitäisi tuntua. Jos varpaat osuvat kengän kärkeen, lapset vain kipristävät varpaitaan. Tämä näkyy usein vielä jalan mittaustilanteessa. Joskus lapsen jalkaa pitää oikein kutittaa, että lapsi suoristaisi varpaansa mittauslaudalla”, kenkämyyjä Jonna Toivonen Jyväskylän Ecco-kaupasta kertoo Vau.fi:lle.

 

Vääränkokoisista kengistä monenlaista haittaa

 

Ahtaat tai huonosti istuvat kengät ovat suurin jalkavaivojen aiheuttaja. Vääränkokoiset kengät lapsuusaikana voivat aiheuttaa myös polvi-, selkä- ja lonkkavaivoja.

Minkä kokoinen kengän sitten olisi oltava?

”Uusiin kenkiin jätetään 1,5–2 sentin kasvu- ja liikkumisvara. Kesäkengissä kasvuvara voi olla pienempi. Talvikenkiä pidetään pidempään, joten varaa kannattaa olla reilusti”, Toivonen sanoo.

Itävaltalaisen tutkijaryhmän mukaan liian pienten kenkien käyttö johtuu usein valmistajien antamista harhaanjohtavista kokomerkinnöistä. Tulosten perusteella yli 90 prosentissa lasten kengissä sisätilan pituus ja kengännumero eivät vastaa toisiaan.

Lähde:

Kymen Sanomat: Lapsilla on usein liian pienet kengät

 

Lue myös:

Kenkäostoksilla lapsen kanssa

Mitä mieltä olet artikkelista?