On olemassa harvoja asioita, jotka ovat yhtä suloisia, kuin pikkuruiset lastenvaatteet. Mutta minkä kokoisia vaatteita lapselle kannattaisi ostaa ja minkä tyyppiset vaatteet olisivat kaikkein käytännöllisimpiä?

Viimeksi päivitetty 23.8.2015

1. Vaatteen koko määräytyy iän tai pituuden mukaan

Useimmat lastenvaatemerkit ilmoittavat vaatteen koon vauvan pituuden (esim. 50, 52, 60, 62, 68) tai iän (0–3kk, 3–6kk tai esim. 6kk, 9kk) mukaan. Ilmoitettu koko tarkoittaa, että vaate mahtuu lapselle siihen asti, kun hän on enintään mainitun ikäinen tai kokoinen. Jos vauvasi on esimerkiksi 6 kuukautta vanha, hänelle kannattaa vaate, jossa on merkintä 74cm tai 9 kk.

Kokotaulukko
50: 0-1 kk
56: 1-2 kk
62: 2-4 kk
68: 4-6 kk
74: 6-9 kk
80: 9-12 kk
86: 1-1 ½ v
92: 1 ½ v
98: 2-3 v
104: 3-4 v
110: 4-5 v
116: 5-6 v

Saatat törmätä myös tuplamerkintöihin 98/104 tai 110/116. Ne tarkoittavat, että vaate mahtuu lapselle noin 2–4 vuotiaana tai 4–6 vuotiaana.

2. Samalla kokomerkinnällä varustetut vaatteet eivät ole aina aivan saman kokoisia.

Voisi luulla, että tiettyä kokoa olevat vaatteet olisivat aina saman kokoisia. Asia ei kuitenkaan ole aina näin. Jotkut vaatteet ovat pienempiä ja jotkut suurempia. Koko vaihtelee merkin ja valmistusmaan mukaan. Usein esimerkiksi espanjalaiset ja ranskalaiset vaatteet ovat pienempiä, kuin skandinaaviset vaatteet. Jot et ole varma koosta, kannattaa valita suurempi koko. On mukavampaa jättää hieman kasvuvaraa, kuin huomata että vaate on juuri sopiva vain pienen hetken.

3. Lapsesi voi kasvaa nopeammin, kuin kokotaulukko antaa odottaa

Jos lapsesi kasvaa keskikäyrällä, voit hyvin valita vaatteet iän perusteella. Lasten kasvu ei kuitenkaan ole aina tasaista. Kasvupyrähdyksen tullessa sopiva vaate saattaa jäädä pieneksi jopa viikossa. Isompia vaatteita kannattaa ostaa jo hieman etukäteen, jotta lapsella on koko ajan sopivan kokoisia vaatteita.

4. Hattu valitaan päänympärysmitan mukaan

Joskus hatuissa on myös ikämerkintä. Hattua kannattaa kokeilla päähän ennen ostamista, sillä hattukoot vaihtelevat suuresti.

Lue myös: Rankkoja kuoseja vauvoille

5. Kengänkoko haltuun

Lasten kengän koko määräytyy samoin, kuin aikuisilla. Oikeankokoisessa kengässä on sormen levyinen kasvuvara, mutta kenkä ei saa kuitenkaan hölskyä jalassa. Oikean koon lisäksi kenkää valitessa pitää ottaa huomioon jalan muoto, sillä lapsella voi olla keskimääräistä leveämpi tai kapeampi jalka. Kenkiä pitää aina myös kokeilla jalkaan ennen ostopäätöstä – aivan kuin me aikuisetkin teemme. Sopivan kengän valinta ei ole aivan helppoa, joten on hyvä ajatus pyytää asiantuntevaa apua.

6. Älä osta liikaa vaatteita – vauvat kasvavat nopeasti!

Monesti vanhemmat joutuvat pakkaamaan pois pieneksi jääneitä vaatteita, joita ei ole ehditty juurikaan käyttää. Kaikkein pienimmät vaatteet ovat söpöjä, mutta ne eivät välttämättä mahdu vauvalle ollenkaan. Vauva myös kasvaa nopeasti ulos ensimmäisistä vaatteistaan, joten vaatekappaleita ei tarvita kovinkaan montaa. Et todennäköisesti tarvitse 20 bodya, jotka ovat kokoa 50. On kätevintä hankkia muutama vaatekappale etukäteeen ja täydentää varastoa tarvittaessa. Mikään ei myöskään estä ostamasta vaatteita vähän suuremman kokoisena, jolloin niissä on hieman kasvuvaraa – kunhan lapsi ei suorastaan ui liian suurissa vaatteissaan.

7. Perusvaatteet kaappiin

Vauvat puetaan usein bodyyn ja sukkahousuihin – eikä syyttä! Asu on helppo ja mukava päällä. Lisäksi kaapista on hyvä löytyä housuja, sukkia, hattuja ja takkeja. Muut vaatteet valitaan vuodenajan mukaan. On tärkeää pitää mielessä, että vauvat ovat hyvin aktiivisia, joten vaatteet eivät saisi liikaa rajoittaa lapsen liikkumavapautta.

8. Villa, puuvilla, bambu…?

Villa toimii vuodenajasta toiseen.
Villaa arvostetaan suuresti, mutta se ei sovi aivan kaikille lapsille. Lapset, joilla on atooppinen ihottuma, viihtyvät yleensä parhaiten muissa materiaaleista valmistetuissa vaatteissa. On hyvä muistaa, että puuvilla kuivuu monia muita materiaaleja hitaammin niin pesun jälkeen, kuin kastuttuaan esimerkiksi vauvan sylkeen ja voi sen vuoksi tuntua kylmältä iholla.

Lue myös: Monilla lapsilla on liian pienet kengät

9. Osta oikean kokoinen vaate oikeaan vuodenaikaan

On houkuttelevaa ostella vaatteita alennusmyynneistä, mutta shoppaillessakin on syytä pitää järki kädessä. Ei ole hauskaa huomata ostaneensa shortsit, jotka ovat sopivat marraskuussa tai toppatakin, joka mahtuu lapsen päälle ainoastaan kesäkaudella. Lapsen ylle sovittaminen on hyvä neuvo, mutta myös lapsen kasvu kannattaa huomioida vaateostoksilla. Jos lapsi kasvaa oikein kovaa tahtia, toppapuku saattaa jäädä pieneksi jo ennen joulua ja joudut ostamaan vielä toisenkin puvun.

10. Vältä hupullisia vaatteita vauvoilla

Hupulliset vaatteet saattavat näyttää tyylikkäiltä ja katu-uskottavilta. Lapsen ei ole kuitenkaan kovin mukavaa maata lattialla, jos pään alla on muhkurainen mytty kangasta. Niin kauan, kun lapsi makaa suurimman osan ajasta selällään, hupparia ei ole suositeltava vaate. Ulkovaatteissa huppu on kuitenkin paikallaan, sillä talvella siitä voi olla ihan oikeasti hyötyä.

11. Mekot ovat söpöjä, mutta eivät aina käytännöllisiä

Söpöillä pikku mekoilla on taipumusta kasaantua lapsen kainaloiden alle ja ryttääntyä kontatessa, mikä voi vaikeuttaa liikkumista. Hienostelumekko on hauska olla olemassa, mutta niitä ei välttämättä tarvita kovinkaan monta. Kun lapsi oppii kävelemään, mekot voivat kuitenkin olla sekä söpöjä että käytännöllisiä.

12. Hankalat sukat
Sukilla on ikävä taipumus tippua tai tulla revityksi pois jalasta.
Vauvat ja sukat eivät aina tunnu sopivan kovin hyvin yhteen, sillä sukat tuppaavat tipahtamaan. Jokaisen on itse kokeiltava, mikä toimii parhaiten omalla lapsella. Sukat saattavat pysyä paremmin jalassa, kun ne on vedetty housun lahkeen päälle. Tai sitten ne pysyvät paikallaan vain lahkeen alla. Joissakin sukissa on käännetyt varret, joten niitä voi auki käärittyinä pitää polvisukkina. Joillakin pitkät sukat pysyvät paremmin jalassa.

13. Haalari ja potkupuku – sukkaosalla vai ilman?

Ensimmäiset päivät ja viikot vauva on enimmäkseen sikiöasennossa, jalat vedettynä koukkuun lähelle vartaloa. Kun vauva alkaa suoristaa jalkojaan enemmän, sukalliset potkupuvut pitävät jalat mukavan lämpiminä. Ne kuitenkin jäävät nopeammin pieniksi, kuin puvut, joissa on avonainen lahkeensuu. Taaperoilla sukkaosattomat puvut ovat käytännöllisempiä, mutta silloin pitää keksiä, miten erilliset sukat saa pysymään jaloissa.

14. Kietaisuvaatteet ovat taivaan lahja vanhemmille

Etenkin ensimmäistä kertaa vanhemmiksi tuleville kietaisubodyt ja paidat ovat suuri ilo. Monikaan vanhempi ei halua ahtaa vauvansa pientä ja herkkää päätä läpi ahtaasta paidankauluksesta. Kietaisupaitoja käyttämällä toimitukselta voi välttyä. Kietaisuvaatteet ovat käteviä aivan pienille vauvoille mutta eivät välttämättä enää, kun lapsi kannattelee jo itse päätään.

Lue myös: Kenen pylly on ekologisin?

15. Pese ennen käyttöä!

On hyvä nyrkkisääntö pestä vauvan vaatteet aina ennen käyttöönottoa. Vaatteisiin on saattanut jäädä valmistusprosessissa käytettyjä kemikaaleja tai kerääntyä pölyä varastoinnin aikana ja myyntirekissä roikkuessa.

16. Coolit juhliin, käytännölliset arkeen
Söpöä kenties, mutta ei ehkä käytännöllisin asu kovalle liikkujalle.
On olemassa valtavasti söpöjä ja tyylikkäitä vauvanvaatteita. Jotkut niistä ovat myös käytännöllisiä, mutta eivät kaikki. Makeat farkut ja kauluspaita sopivat erinomaisesti juhlimiseen, mutta jokapäiväisessa käytössä ne eivät ole käytännöllisiä. Ota tämä huomioon, kun ostat vaatteita. Asian huomaaminen voi säästää pitkän pennin – siisteimmät vaatteet ovat usein myös kalliita ja jos niitä käytetään ehkä vain pari kertaa…

17. Mieti ostaessa myös vaatteen pesemistä

On hyvä, jos vauvanvaatteen saa pestä 60 asteessa. Korkeassa lämpötilassa irtoavat hankalammatkin tahrat. On myös suositeltavaa valita vaatteita, jotka voi pestä yhdessä muiden vaatteiden kanssa – joko vauvan omien tai muun perheen vaatteiden kanssa. Jos perheessä käytetään kuivausrumpua, kannattaa tarkistaa, kestääkö vaate rumpukuivausta. Vaatteita pestään usein, joten ne joutuvat kovalle kulutukselle sekä pesujen, että kuivauksien aikana.

18. Jos vauvasi puklailee

Jotkut vauvat puklailevat enemmän kuin toiset. Jos sinulla on paljon puklaava vauva, huomaat että pyykkiä syntyy valtavasti. Sen vuoksi myös vaihtovaatteita saa olla reilusti. Ja huomaa: ruokalappu voi vähentää pyykkiä ihmeen paljon!

Lue myös: Aikuispituuden ennustaminen on vaikeaa

19. Ovatko vauvankengät tarpeen?

Ytimekäs vastaus on: Ei. Itse asiassa kenkien käyttöä ei suositella ennen, kuin lapsi alkaa kävellä ulkona. Jalalle on parasta, jos sen ja kävelyalustan välillä on mahdollisimman vähän mitään. Suositeltavinta on kulkea paljain jaloin aina, kun lämpötila sen sallii. Vauvankengät ovat söpöjä, mutta ne voivat haitata liikkumista ja siksi niitä on viisainta välttää. Ulkoillessa vettä hylkivästä kankaasta valmistetut sukat tai pehneät tossut ovat hyvä vaihtoehto.

20. Tuplana kaikkea?
Kuravaatteita kannattaa ehkä hankkia kaksin kappalein, jotta lapselle on aina kuivaa päällepantavaa.
Pitäisikö kaikkia vaatteita hankkia kaksin kappalein sen vuoksi, että yhden kastuessa olisi toinen samanlainen varalla odottamassa? Ei aina. Paljon riippuu myös siitä, kuinka paljon vaatteita jaksaa kuljettaa paikasta toiseen. On fakta, että päivähoidossa tarvitaan vaihtovaatteita, mutta tarvitseeko lapsi oman kurapuvun hoitopaikkaa varten? Toisten mielestä tarvitsee ja toisten mielestä ei. Hyvä vinkki on hankkia lisäkappaleita tarpeen mukaan. Jos päädyt hankkimaan kaksi kurapukua, voit tuoda toisen kotiin pesuun ja jättää puhtaan valmiiksi hoitopaikkaan.

21. Harkitse kerrospukeutumista

Lapset puetaan yleensä liian lämpimästi. Jos paksu villapaita taas riisutaan, lapselle voi tulla liian kylmä. Kaikkein viisainta on pukea päälle monta ohutta vaatekerrosta.

22. Makuupussissa vaunuissa nukkuvat lapset tarvitsevat usein varsin vähän vaatteita päälleen.

Pienten lasten lämmönsaately ei toimi vielä kovin hyvin, joten vauvat voivat ylikuumentua helposti. Kokeile vauvan niskaa – jalat ja kädet voivat olla kylmiä, vaikka vauvalla olisi lämmin. Paksu toppavaatekerros makuupussin lisäksi on harvoin hyvä ajatus.

23. Vähennä vaatetusta sisätiloissa

Kun vauva nukkuu vaunuissa ostosreissun aikana, vauvan antaisi mieluiten nukkua rauhassa. Lapselle tulee kuitenkin helposti todella kuuma pussissaan ja hatussaan. Siksi vauva pitäisi aina riisua, kun siirrytään sisätiloihin. Lapsi kannattaakin jo etukäteen pukea vaatteisiin, jotka on helppoa riisua tarvittaessa.

Lue myös: Kantoliina vai rintareppu?

24. Asusteet – hiuspannat, aurinkolasit ja lakit – mikä on käytännöllistä ja mikä ei?
Vinkki aurinkolasien ostoon: valitse lasit, joita ei ole liian helppo ottaa pois päästä.
Monet vauvoille tarkoitetut asusteet eivät ole käytännöllisiä, vaikka on toki olemassa poikkeuksiakin. Vauvat kuitenkin useimmiten repivät heti tilaisuuden tullen päästään kaikki hiuspannat, aurinkolasit ja lippikset. Kysymys kuuluukin: onko asusteella jokin tarkoitus? Jokainen tekee omat valintansa, mutta on syytä miettiä, ostaako asusteita vauvaa vai itseään varten.

25. Unipussi voi olla käytännöllinen

On olemassa unipusseja jotka voi kiristää umpeen jalkopäästä. Unipussi voi olla hyvin käytännöllinen ensimmäisinä viikkoina, kun vauva pitää jalkojaan koukussa vatsansa päällä. Se voi myös helpottaa yöllistä vaipanvaihtoa. Monet vanhemmat valitsevat mieluummin unipussin, kuin peiton. Jotkin pussit kiinnitetään neppareilla ja toiset vetoketjulla.

26. Kypärämyssyt ovat käteviä

Vauvoilla ei ole kovin pitkä kaula, joten kaulaliinan käyttö voi olla hankalaa. Toisaalta ulkona ei välttämättä tarkene ilman jonkinlaista lämmikettä myös kaulan alueelle. Kypärämyssy on täydellinen ratkaisu pulmaan. Kypärämyssyn voi valita vuodenajan mukaan – ohuempi välikausiksi ja paksumpi myssy talvea varten.

Mitä mieltä olet artikkelista?