Kenen tilille lapsilisät maksetaan teidän perheessä? Jos vastasit äidin tilille, perheesi kuuluu samaan joukkoon kuin suurin osa Vau.fi:n foorumilla vastanneista. "Mä pääsääntöisesti ostan lapsille tarpeelliset tavarat ja muutenkin pidän huolta ruokahuollosta, niin luonnollista oli, että rahat tulee mun tilille", nimimerkki Huli kertoo.

Viimeksi päivitetty 11.10.2016

Äiti tekee useimmiten lapseen liittyvät hankinnatSuurin osa Lapsilisä-ketjuun kirjoittavista äideistä kertoo, että lapsilisä on järkevä ohjata äidin tilille, kun äiti joka tapauksessa yleensä tekee useimmiten lapseen liittyvät ostopäätökset.

Meillä tulee mun tilille, koska mä pääsääntöisesti lapsille ostan tarpeelliset tavarat ja muutenkin pidän huolta ruoka ym. -huollosta”, Huli kertoo. ”Oli luonnollista, että rahat tulee mun tilille, kun niitä sitten eniten kuitenkin käyttän”, hän pohtii. 

Suski88 on samoilla linjoilla: ”Meillä lapsilisä tulee minun tilille, ja minä maksankin aina kaikki vauvan jutut”, hän kertoo.

Nimimerkki Della_79 kirjoittaa, että heidän perheessään sekä yhteisen että miehen lapsen lapsilisät tulevat perheen äidin tilille.

”Saatiin ennen kumpikin lapsilisää, mutta sitten Kela ehdotti, että molemmista maksettaisiin jomman kumman tilille. Päädyttiin siihen, että mun tilille maksetaan”, Della kertoo.

”Ostan kuitenkin kummankin vaatteet ja olen perillä vaatekoosta ja muusta, mitä tarvitaan”, hän perustelee päätöstä.

Vain yhdelle isälle lapsilisät

Meillä menee isälle. Mutta syy siihen on vain se, että miehen tyttärenkin lisät menee hänelle. Oli luontevaa laittaa yhteistenkin lasten lapsilisät sinne, niin saa ne korotukset. Nyt perheen neljäs tulossa ja samaan osoitteseen sekin tulee menemään”, Essukka kertoo.

Essukka kuuluu vähemmistöön, sillä keskustelussa vain hän kertoi lapsilisien menevän perheen isälle. Nimimerkki Tiarella suhtautuu isän lapsilisän käyttöön epäilevästi.

Osaako se mies sitten hoitaa rahan niin, että lapselle ostetaan sillä lapsilisällä? Ettei käytä omiin verukkeisiin?” Tiarella pohtii.

Miksei isä osaisi käyttää lapseen rahat siinä missä äitikin?” Reginaveritas vastaa kysyen. ”Kyllähän ne lapsilisät varmaan joissain perheissä saattaa vanhempien menoihin, jopa kaljaankin kulua, mutta itse uskon, että ei ole sukupuolisidonnaista se”, hän toteaa.

Kyllä meillä mies osaa raha-asiat hoitaa. Hän maksaa meillä ainakin 80 % laskuista, niin kyllä hänelle ne menee jatkossakin nuo lisät. Ja joo, ei lapsilisiä ainakaan meillä ’anneta tai käytetä’ suoraan lapsiin. Meillä on ns. aina ruoka pöydässä ja lapsilla puhtaat siistit vaatteet”, Essukka näpäyttää.

Kaikki menee, mitä tulee 

Iso osa kirjoittajista myös ohjaa lapsilisät yhteiselle käyttötilille. Moni haluaisi tallettaa lapsilisät lapsen omalle tilille tulevaisuutta varten, mutta harvalla on siihen mahdollisuus.

”Lapsilisä menee kyllä joka kerta tullessaan, eikä aina pelkästään lasten menoihin, vaan koko perheen tarpeisiin, kuten esim. ruokaan. Me ei anneta lapsilisää siis lapsille, eikä pystytä laittaa millekään tilille ylimääräistä, vaan kaikki menee. Lapsilla on sopivat, säänmukaiset ja puhtaat vaatteet ja mahdollisuus harrastaa”, Della toteaa.

En millään lailla pidä kirjaa siitä, mihin lapsilisä menee mikäkin kuukausi. Eiköhän sitä sitten jousteta omista menoista, kun tarvitaan ostaa pyörää tai muuta vähän kalliimpaa, jota ei sillä satasella saa. Ei ole minun rahoja tai tytön rahoja vielä, vaan perheen yhteiset”, lokki summaa.

Kenelle teillä maksetaan lapsilisät? Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä olet artikkelista?