Miten pärjää elämässä perheen esikoinen? Millaiseksi kasvavat kuopus ja keskimmäiset? Syntymäjärjestyksellä on väliä: se vaikuttaa useiden tutkimusten mukaan niin älykkyyteen kuin luonteenpiirteisiin.

Viimeksi päivitetty 16.11.2022

Perheen esikoisten älykkyysosamäärä on hieman korkeampi kuin nuoremman sisaruksen, asiaa selvittäneistä tutkimuksista käy ilmi.


 


Syntymäjärjestyksen merkitystä on tutkittu muun muassa Norjassa ja Hollannissa, ja molempien tutkimusten tulokset ovat samansuuntaisia.

Amsterdamin Vrije-yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa testattiin 1000 henkilön älykkyysosamäärä 5, 12 ja 18 vuoden iässä. Perheiden esikoiset pärjäsivät testissä nuorempia sisaruksia paremmin kaikissa ikäryhmissä.

Tulokset tukevat Oslon yliopistossa tehtyä tutkimusta, jossa oli mukana peräti 200 000 ihmistä. Oslon-tutkimuksen mukaan esikoisen ÄO on keskimäärin kolme yksikköä korkeampi kuin nuoremman sisaruksensa.

Esikoinen saa enemmän huomiota vanhemmiltaan?

Syytä esikoisten korkeampaan älykkyysosamäärään ei tiedetä, mutta erään teorian mukaan ero saattaisi johtua siitä, että perheessä on esikoisen syntyessä enemmän sekä emotionaalisia että aineellisia resursseja, jotka sitten lapsiluvun kasvaessa hupenevat.

Aineellisen hyvän lisäksi esikoiset saisivat siten nuorempia sisaruksiaan enemmän huomiota ja aikaa vanhemmiltaan.

Tähän tulokseen on tultu muun muassa Edinburghin yliopistossa vuonna 2017 tehdyssä tutkimuksessa.

Syntymäjärjestyksellä vaikutusta myös persoonallisuuteen

Syntymäjärjestyksen on lukuisissa eri tutkimuksissa huomattu vaikuttavan moneen muuhunkin seikkaan.

Yli 2000 perheen keskuudessa, kuudessa eri maassa, tehdyn yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan syntymäjärjestys vaikuttaa esimerkiksi myös persoonallisuuteen.

Esikoiset tämän tutkimuksen mukaan olisivat päämäärätietoisia, dominoivia, tunnollisia, neuroottisia ja uskonnollisia. He ansaitsevat enemmän, ovat järjestelmällisempiä ja toimivat sääntöjen mukaan.

Keskimmäiset lapset taas ovat kapinallisia, vähemmän uskonnollisia, impulsiivisia ja avoimia uusille kokemuksille. Koulumenestys ei yllä esikoisten tasolle.

Kuopukset ovat puolestaan sosiaalisia ja lämpimiä eivätkä tykkää haastaa riitaa. He ovat usein vanhempiensa suosikkeja ja vitsiniekkoja. He eivät epäröi kyseenalaistaa auktoriteetteja.

Lähteet: Edinburghin yliopisto TimesOnline, USATODAY

Lue lisää sisaruksista:

 

Mitä mieltä olet artikkelista?