Kun lapsilla on pieni ikäero, heillä on seuraa toisistaan. Toisaalta reilusti vanhempi isosisarus voi auttaa pienemmän hoitamisessa. Kumpi siis on parempi, iso vai pieni ikäero? Listasimme plussat ja miinukset.

Viimeksi päivitetty 10.3.2023

Mikä on optimaalinen ikäero sisarusten välillä? Mahdollisimman pieni vai vähän suurempi, ehkä jopa useiden vuosien? Pienessä ikäerossa on ainakin seuraavia etuja:


 


Lasten pienen ikäeron plussat

+ Lapsilla on seuraa toisistaan. Tämä on kenties ilmeisin pienen ikäeron plussa. Kun lapset viihdyttävät toisiaan, vanhemmat saavat hyvässä lykyssä levätä hetken.

+ Samat kiinnostuksenkohteet. Tämä on tietysti yksilöllistäkin, mutta usein pienet lapset kiinnostuvat tietynlaisista asioista ja isommat taas toisenlaisista. Kun lapsilla on pieni ikäero, löytyy varmimmin asioita, jotka kiinnostavat molempia. Tämä helpottaa esimerkiksi lomakohteiden valintaa ja viikonloppupuuhien suunnittelua.

+ Vaatteet suoraan kiertoon. Kun lapsilla on pieni ikäero, pikkusisko tai -veli saa isompansa vaatteet käyttöön hetimmiten niiden jäätyä tälle pieniksi. Vaatteiden varastointia tai työlästä myyntiä ei siis tarvitse hetkeen ajatella.

+ Lapset ovat pieniä kerralla. Kun lasten syntymien välissä on vain vähän aikaa, vanhemmat eivät ehdi välillä tottua helpompaan arkeen. Ei tule sopeutumisvaikeuksia, kun arki ei ehdi helpottaa ennen uuden vauvan syntymää! Ja kun lapset sitten kasvavat, haastava pikkulapsiaika on kerralla ohi eikä vaani uudestaan muutaman vuoden kuluttua.

Toisaalta pienessä ikäerossa on myös varjopuolensa. Arki kahden pikkulapsen kanssa voi olla kaukana harmonisesta:

Pienen ikäeron miinukset

– Kaksi tahtoikäistä. Tarvitseeko sanoa enempää? Todistetusti tahtoikä voi alkaa yksivuotiaana ja kestää nelivuotiaaksi, jolloin onkin pian jo edessä seuraava kehitysvaihe, esikoulu-uhma. Pahimmassa tapauksessa kaksi tulisielua raivoaa monta vuotta putkeen.

– Sisarustappelut. Lähekkäin syntyneistä lapsista on toki monesti seuraa toisilleen, mutta erityisesti pienillä lapsilla myös kärhämiä syntyy tiheään tahtiin – usein myös varsin fyysisiä sellaisia. Olethan valmis toimimaan erotuomarina kymmeniä kertoja päivässä ja taltuttamaan toistensa kimpussa olevat villipedot?

– Univelkaa, tuplana (tai triplana). Vauvat ja pienet lapset nukkuvat enemmän tai vähemmän levottomasti. Kun talossa on useampi pikkuinen, vanhempien unet lyhenevät entisestään. Silloinkin, kun toinen lapsista nukkuu levollisesti, pitää toinen huolen siitä, etteivät vanhempien silmäpussit pääse vetäytymään.

– Useampi avuntarvitsija. Kun perheessä on kaksi tai useampi pikkulapsi, on varmaa, että aikuisten käsiä on aina liian vähän. Molemmat lapset tarvitsevat apua pukemisessa, vessakäynneissä, ehkä syömisessäkin. Lisäksi kumpikaan ei jaksaisi odottaa vuoroaan, ja kertovat siitä kovaäänisesti.

No, olisiko suurempi ikäero sitten parempi? Onko kaikki helpompaa, kun lasten välillä on useampia vuosia? Katsotaanpa.

Lasten suuren ikäeron plussat

+ Hoitoapua isosisaruksesta. Tämä on se syy, miksi monet ihannoivat isompaa ikäeroa. Mikä olisikaan ihanampaa kuin isoveli tai -sisko, joka huolehtii pienemmästään sillä välin, kun sinä teet ruokaa tai käyt suihkussa?

+ Seuraa vanhemmalle. Isompi lapsi osaa jo keskustella järkevästi ja hänestä saa eri tavalla seuraa kuin jokeltelevasta vauvasta tai puhumaan opettelevasta taaperosta.

+ Omatoiminen isosisarus. Isompi lapsi osaa pukea itsenäisesti, siivota jälkensä ja ottaa jääkaapista välipalaa. Mikä parasta, et joudu vaihtamaan kaksia vaippoja!

+ Esimerkkiä ja opetusta. Isompi sisarus voi opettaa pienempäänsä ja toimia tälle esimerkkinä. Parhaassa tapauksessa hän saa pikkusisaruksen innostumaan arkea helpottavista asioista, kuten itse pukeutumisesta tai vessanpytyllä käymisestä.

Valitettavasti mikään ei ole täydellistä, ja kaikessa on varjopuolensa – niin myös isossa ikäerossa:

Suuren ikäeron miinukset

– Tavarapaljous. Täysin eri-ikäisillä lapsilla on eri kiinnostuksenkohteet, joten tavaraa kertyy nurkkiin kaksin verroin. Vaatteita ja leluja ei voi myöskään kierrättää suoraan pikkusisarukselle, joten jos ne mielii säästää, tarvitaan varastotilaa – ja paljon.

– Vaikeus viihdyttää. Erilaiset kiinnostuksenkohteet tekevät myös lasten viihdyttämisestä vaikeaa. Lauantai-iltana yksi haluaisi katsella televisiosta Ryhmä Hauta, toinen taas Putousta.

– Eri rytmit. Pienempi lapsi menee aikaisin nukkumaan, isompi haluaisi valvoa. Vanhempien oma aika vaarantuu, kun isompi kekkaloi viikonloppuisin hereillä yli kymmeneen. Kun pienempi puolestaan herää kukonlaulun aikaan, on aikuisilla lapsetonta aikaa kovin rajallisesti.

– Tahtoikäinen ja teini. Yhtä aikaa. Samassa talossa. JUOKSE!

Mitä mieltä olet artikkelista?