Vauvan saapuminen maailmaan on jännittävä, iloinen ja usein kauan odotettu tapahtuma, mutta samalla se tuo mukanaan myös taloudellisia haasteita ja uusia kuluja perheelle. 

Viimeksi päivitetty 31.8.2023

Monet vanhemmat haluavat varautua etukäteen erityisesti ensimmäisen vauvan saapumiseen, ja tähän kannattaakin ottaa osaksi myös talouden suunnittelu. Olemme koonneet tähän artikkeliin tärkeimpiä vauvanhoitoon liittyviä kuluja, jotka on järkevää budjetoida omaan talouteen jo hyvissä ajoin.Vaunut, vaipat ja vaatteet

Yksi suurimmista vauvaa liittyvistä investoinneista ovat vauvan tarvikkeet. Tähän kuuluvat niin sanotusti pakolliset tarvikkeet, kuten vaipat, vaatteet, sänky, kantoreppu, turvakaukalo ja muut päivittäiseen hoitoon tarvittavat välineet. Erityisesti vaipat ja vauvanruoka ovat jatkuvia menoja, jotka voivat kasaantua nopeasti ja sulattaa sievoisen siivun säästöistä. Lisäksi pakollisten tarvikkeiden lisäksi ostoslistalle täytyy lisätä esimerkiksi erillisiä imetystarvikkeita.

Vaikka uusien tarvikkeiden ostaminen voikin tuntua houkuttelevalta ajatukselta, on se yllättävän kallista. Siksi käytettyjen tuotteiden ostaminen kannattaa: erityisesti pienten vauvojen vaatteet ovat käytössä hyvin vähän aikaa. Näin ollen kirpputoreilta tai tuttujen kaapeista voi tehdä edullisia, vähän käytettyjä vaatelöytöjä. Myös sisarusten hyväkuntoiset vaatteet ja tarvikkeet kannattaa säästää ja laittaa uudelleen käyttöön.

Neuvolakäynnit ja vauvanhoito

Jokainen vanhempi toivoo, etteivät terveyshuolet tule osaksi vauva-arkea. Suomessa tarjotaan onneksi maksuttomia neuvolapalveluita kaikille, mutta on kuitenkin hyvä myös varautua siihen, että yllättävät lääkärikäynnit ja mahdolliset odottamattomat terveysongelmat voivat aiheuttaa erillisiä kustannuksia. Siksi onkin tärkeää huolehtia vakuutukset kuntoon ja pitää huolta uuden pienokaisen säännöllisistä terveystarkastuksista. On myös hyvä muistaa, että terveydestä ja esimerkiksi lääkäripalveluista ei kannata säästää.

Vauvanhoitoon liittyvät kulut eivät myöskään rajoitu pelkästään tarvikkeisiin ja terveydenhuoltoon. Monille vanhemmille tulee väistämättä jossain kohtaa tarve järjestää lastenhoitoa, kun työelämään palaaminen käy ajankohtaiseksi. Vaikka päivähoidon järjestäminen ei olekaan ajankohtaista vielä ensimmäisen vauvavuoden aikana, on asialle kuitenkin hyvä antaa ajatusta jo hyvissä ajoin. Päivähoitomaksut vaihtelevat muun muassa alueittain ja riippuvat siitä, onko kyseessä julkinen vai yksityinen päiväkoti, joten tämä kannattaa huomioida päivähoitopaikkoja suunniteltaessa.

Lisäksi on syytä ottaa huomioon muutokset perheen ruoka-, energia- ja asumiskustannuksissa, kun perheenjäsenten määrä kasvaa. Asumiskustannusten ja korkomuutosten seuraaminen yleisestikin kannattaa, ja esimerkiksi useammat lainat on järkevää yhdistää yhdeksi edullisemmaksi yhdistelylainaksi.

Säästöjä tulevaan

On ymmärrettävää, että lapselle säästäminen ja sijoittaminen eivät välttämättä ole ensimmäisenä mielessä kiireisen vauva-arjen keskellä. Monet vanhemmat haluavat kuitenkin säästää lapsen tulevaisuutta varten perustamalla jälkikasvulle säästötilin jo hyvissä ajoin. Lapselle säästäminen on taloudellisesti ainoastaan järkevää, mutta tämä on lisäkuluerä, joka kannattaa ottaa huomioon budjetissa.

Kaikessa säästämisessä tärkeintä on selvittää oma maksuvara: ideaalitilanteessa tulot ovat suuremmat kuin menot, jolloin myös säännölliset säästösummat on vaivatonta sovittaa omaan talouteen ilman suurempaa taloudellista huolta.

Helpota vauva-arkea taloudellisesti ja yhdistä lainat

Vauvan saapuminen maailmaan tuo mukanaan paljon onnea mutta myös suuria elämänmuutoksia ja monenlaisia kuluja. Kuten elämässä yleensäkin, on realistisen budjetin suunnitteleminen osa järkevää ja vastuullista talouden hallintaa. Siksi on myös kannattavaa suunnitella huolellisesti etukäteen, mitä kuluja vauvanhoito tuo mukanaan, sillä varautuminen auttaa selviytymään myös odottamattomista menoista.

Suurimmalla osalla meistä tulee elämässä vastaan tilanteita, joissa ulkopuolinen rahoitus on tarpeen. Erilaisia osamaksuja ja luottoja voi yllättäen kertyä useampiakin, jolloin talouden hallinta voi muuttua tarpeettoman hankalaksi. Tällaisissa tilanteissa pienemmät lainat kannattaa yhdistää.

Lainojen yhdistäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että useammat pienet lainat yhdistetään yhdeksi edullisemmaksi lainaksi, jolloin huolehdittavaksi jäävät vain yhden lainan kulut. Lainojen yhdistäminen pienentää laina- ja korkokustannuksia ja tuo joustoa maksusuunnitelmaan. Kaiken kaikkiaan se helpottaa talouden budjetointia ja säästää huomattavasti rahaa, aikaa ja hermoja – erityisesti vauva-arjen keskellä.

Kotimainen ja Suomen luotettavin lainavertailupalvelu Sortter kilpailuttaa myös yhdistelylainat puolestasi nopeasti, helposti ja ilmaiseksi. Saat yhdellä hakemuksella useita tarjouksia, joista voit valita itsellesi sopivimman – tai olla valitsematta, aivan kuten itse haluat.

Mitä mieltä olet artikkelista?