Lentäminen onnistuu raskaana siinä missä muulloinkin – jos kyseessä on normaalisti sujuva odotus. Muussa tapauksessa on asioita, joita matkaa suunnittelevan on hyvä ottaa huomioon.

Viimeksi päivitetty 4.1.2023

Kun matkakuume yllättää, mitä odottajan on syytä ottaa huomioon ennen lentoa matkakohteeseen? Onko lentäminen ylipäätään turvallista raskaana? Millaisia rajoituksia lentoyhtiöt asettavat odottajan reissuille? Voiko kohdemaa evätä odottajan pääsyn maahan?


 


Ennen matkaa: Selvitä matkustus- ja hoitorajoitukset

Lentoyhtiön säännöt raskaana matkustavalle

Jos olet raskaana ja suunnittelet matkaa lentäen, ihan ensin on hyvä selvittää, millaisia rajoituksia lentoyhtiö asettaa raskaana matkustaville.

Jos matkanteko taittuu useamman lentoyhtiön kyydissä, muista tarkistaa ohjeistukset erikseen niistä kaikista. Lue ohjeistuksista tarkemmin Mille raskausviikolle asti lentäminen sallitaan? -osiosta.

Lentoyhtiö saattaa vaatia raskaana matkustavalta myös lääkärintodistuksen, jolla todistetaan yleinen terveydentila ja se, että raskaus on sujunut normaalisti. Muutenkin – jo oman mielenrauhan vuoksi – kannattaa keskustella matkasuunnitelmistaan raskausneuvolassa.

Mitä matkavakuutus kattaa?

Lentoyhtiöiden sääntöjen lisäksi matkalle lähtevän odottajan on hyvä selvittää, millaisia ehtoja ja rajoituksia matkavakuutus mahdollisesti asettaa raskaana matkustavalle.

Asettaako kohdemaa rajoituksia maahan pääsylle ja hoidolle?

Myös eri maiden käytännöt voivat vaihdella sen suhteen, millaisin perustein ne päästävät raskaana olevan matkustajan maahan – tai toisaalta epäävät pääsyn.

Esimerkiksi Yhdysvaltain rajavalvonnan ohjeissa kerrotaan, että vaikka raskaus ei sinänsä ole este maahan pääsylle, odottaja voidaan silti kääntää rajalta, jos on epäilys, että odottaja saattaisi tarvita paikallisen terveydenhuollon palveluksia maassa ollessaan.

EU- ja ETA-maissa suomalainen odottaja hoidetaan samoin ehdoin kuin maan omat kansalaiset. Joissain maissa sen sijaan  raskauskomplikaatioihin tai ennenaikaiseen synnytykseen liittyvät hoitokustannukset saattavat kaatua potilaan itsensä niskaan.

Jos et ole varma asiasta, selvitä tilanne ottamalla yhteyttä kohdemaan Suomen suurlähetystöön tai konsulaattiin.

 

Mille raskausviikolle asti lentäminen sallitaan?

Useissa lentoyhtiöissä sallitaan lentomatkat 36. raskausviikon (35 viikkoa + 6 päivää) loppuun asti. Tämän jälkeen  esimerkiksi Finnairilla lyhyet lennot Suomessa ja Skandinaviassa sallitaan 38. raskausviikkoon asti, jos raskaus on sujunut normaalisti.

Useat lentoyhtiöt vaativat lääkärintodistuksen raskauden normaalista etenemisestä, kun 28 raskausviikkoa on täynnä. Tosin esimerkiksi Norwegianille lääkärintodistus vaaditaan vasta 36. raskausviikon kohdalla.

Kun laskettuun aikaan on kaksi viikkoa tai vähemmän, lentämistä ei yleensä sallita, sillä se voi kasvattaa ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Jos synnytys alkaa lentokoneen hankalissa ja ahtaissa olosuhteissa ilman terveydenhuollon henkilöstön läsnäoloa, ei sen sujumista ja äidin ja lapsen turvallisuutta voida täysin varmistaa.

Monikkoraskaudessa viikkorajat ovat yleensä alhaisemmat kuin yhtä lasta odottaville. Esimerkiksi Finnair sallii lentämisen monikkoraskauden aikana 32. raskausviikon (31+6) loppuun asti.

Lentoyhtiöiden omia ohjeita ja rajoituksia raskaana oleville

Eri lentoyhtiöidet raskaana oleville asettamat rajoitukset ovat keskenään hyvin samankaltaisia. Joitakin pieniä eroavaisuuksiakin silti löytyy.

Näistä linkeistä pääset suoraan yleisimpien Suomessa operoivien lentoyhtiöiden raskausrajoituksista kertovaan osioon:

Miten lentäminen vaikuttaa raskaana olevaan?

Laskimotukoksen riski kasvaa

Lentomatkustamisen tiedetään lisäävän laskimotukoksen eli niin sanotun veritulpan riskiä, olipa matkustaja sitten raskaana tai ei.

Raskausaikana veren hyytyminen tehostuu ja riski laskimotukokseen kasvaa sen seurauksena kuusinkertaiseksi verrattuna ei-raskaana olevaan. Siksi odottajan on syytä ottaa veritulppariskiä alentavat neuvot vakavasti:

  • Matkan aikana on syytä juoda runsaasti vettä. Tämä on arvokas neuvo siksikin, koska lentokoneen sisäilma on erittäin kuivaa.
  • Jaloitella odottajan kannattaa vähintään kerran tunnissa.
  • Paikalla istuessa jalkoja kannattaa liikutella ahkerasti (koukista ja ojenna sääriä, pyörittele jalkateriä).
  • Pukeudu kiristämättömiin ja mukavalta tuntuviin vaatteisiin ja kenkiin lentomatkan ajaksi.
  • Tukisukat on mainio keksintö – nekin kannattaa raskaana olevan vetää jalkaansa ennen matkalle lähtöä.
  • Erityistapauksissa pitkillä lennoilla saatetaan käyttää minihepariinia tukoksia ennaltaehkäisevästi.

Onko avaruussäteily riski odottajalle?

Avaruussäteily eli kosminen säteily ei yleensä aiheuta vaaraa raskaana olevalle tai sikiölle. Lentotunteja täytyy kertyä satoja, ennen kuin säteilyn aiheuttamaa haittaa tarvitsee alkaa pohtia.

Lentokoneen henkilöstön raskaudenaikaiseksi riskirajaksi on määritelty 1000 mikrosievertiä (µSv). Tätä lukua lähelle päästään esimerkiksi lentämällä Roomaan ja takaisin ainakin 55 kertaa.


Näin saat lennon sujumaan mukavasti ja turvallisesti

Lentäminen voi olla koettelemus, olipa raskaana tai ei. Etenkin pitkillä lennoilla niin kärsivällisyys kuin kehon kestokyky joutuu koetukselle. Näillä vinkeillä teet lentämisestä mahdollisimman mukavaa ja turvallista.

Raskaana oleva nainen lähdössä lentomatkalle.
Raskaana lentävä kiinnittää turvallisuusasioihin ja lennon mukavaan aivan erityistä huomiota. (Kuva: iStock)

1. Kiinnitä turvavyö oikein

Pidä turvavyö kiinni aina, kun istut paikallasi – turbulenssi saattaa iskeä yllättäen kesken muutoin rauhallisestikin sujuvan lennon.

Turvavyön kuuluu kulkea vatsan alapuolelta. Oikea paikka sille on lantioluiden kohdalla.

2. Vältä ilmaa ruuansulatuselimistöön kerääviä juomia ja ruokia

Odottajan on hyvä miettiä, mitä hän pistää suuhunsa niin ennen lentoa kuin sen aikana. Jo ennen lentoa on hyvä pidättäytyä kaikesta, mikä saattaa aiheuttaa ilmavaivoja, röyhtäilyä ja ikävää närästystä.

Unohda siis hiilihappoiset limsat ja muut juomat sekä ruuat, joiden tiedät aiheuttavan epämukavia tuntemuksia. Monelle esimerkiksi kaali, pavut ja herneet saavat vatsan myllertämään.

Myös nestettä kerääviä ruokia on hyvä välttää. Esimerkiksi kaikki suolaiset naposteltavat, kuten suolapähkinät ja sipsit, kannattaa unohtaa.

3. Muista juoda riittävästi

Lentokoneessa on erittäin kuivaa, sillä lentokoneeseen sisään tulevassa ilmassa ei ole vesihöyryä. Siksi lentomatkan aikana odottajan on hyvä juoda vettä vieläkin enemmän kuin tavallisesti.

Koska raskausaikana veden tarve kasvaa muutenkin, lentokoneessa vesipullo kannattaa pitää koko ajan käden ulottuvilla.

4. Käytäväpaikka ikkunapaikkaa parempi vaihtoehto

Vaikka normaalisti matkaisit lomakohteeseen mieluiten ikkunapaikalla, raskaana käytäväpaikka voi silti olla käytännöllisempi vaihtoehto. Pissahätä kun voi iskeä tuon tuosta, tai muuten vain kova tarve jaloitella lennon aikana.

Käytäväpaikalta liikkeelle lähteminen on helpompaa, eikä vieruskaveriakaan tarvitse koko ajan vaivata.

5. Lähde reissuun 2. raskauskolmanneksella

Jos mahdollista, suunnittele raskausajan lentomatka toiselle raskauskolmannekselle. Silloin alkuraskauden herkät viikon pahoinvointeineen ovat jo takana, ja toisaalta viimeisen raskauskolmanneksen vaivat ennenaikaisaisen synnytyksen riskeineen vielä kaukana edessä.

Lähteet: Duodecim, Duodecim, Finnair, Mayo Clinic, STUK, Terveyskirjasto

 

 

 

Mitä mieltä olet artikkelista?