Kun perhe viettää aikaa veden äärellä, pelastusliivit ovat korvaamattoman arvokas turvallisuusväline vauvalle ja pienelle lapselle. Mihin seikkoihin tulee kiinnittää huomiota liivejä valittaessa?

Viimeksi päivitetty 14.11.2019

Erityisesti uimataidottomalla lapsella oikeanlaiset ja oikein puetut pelastusliivit ovat elintärkeä turvallisuusvaruste, joiden tulisi olla päällä aina vesillä tai veden läheisyydessä oltaessa.Mitä seikkoja vauvan tai lapsen pelastusliivien valinnassa tulisi huomioida?

1. CE-merkintä, 100 N kelluttavuus ja väri

Suomessa hyväksytyn pelastusliivimallin tunnistaa CE-merkinnästä. Liivien kelluttavuus ilmaistaan newtoneina. Lapselle tulee ostaa aina 100 newtonin pelastusliivit. Ne kääntävät tajuttoman ihmisen selinkelluntaan 10 sekunnissa. Nämä liivit ovat aina oranssit, punaiset tai keltaiset, ja niihin kuuluu pakollisena heijastin sekä pilli.

2. Kilorajat

Pelastusliivien koko ilmoitetaan painohaarukalla, esimerkiksi 0–15 kg. Älä osta liian suuren kiloluokan liivejä, esimerkiksi 20–40 kg painoiselle suositeltuja liivejä 10 kg painavalle lapselle – liian isot liivit saattavat kääntää lapsen veden varassa väärin tai luiskahtaa päältä. Älä osta myöskään liian pieniä liivejä, sillä niiden kelluttavuus ei riitä.

Kun määrittelet lapsesi painoa liivejä ostaessasi, muista että veteen pudotessaan lapsella todennäköisesti on vaatetta päällä, ja märät vaatteet ja jalkineet lisäävät painoa.

3. Sopivuus päälle

Kokeile liivejä aina lapsen päällä ja testaa liikkumista niissä ennen todellista tilannetta. Tarkista, että kiinnityssoljet toimivat – toista tämä tarkistus aina ennen reissuun lähtöä. Lasten liivejä ostaessa niihin ei saa jättää ”kasvuvaraa”, vaan liivien on istuttava napakasti.

Voitte myös lapsen kanssa harjoitella liivien kanssa kellumista – pukekaa liivit vaatteiden päälle ja hypätkää tai kaatukaa rannasta tai laiturilta veteen. Näin lapsi huomaa liivien toimintaperiaatteen ja sinä pääset tarkkailemaan liivejä ”tositoimissa”.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?