Nykyään lapset otetaan mukaan yhä eksoottisempiin matkakohteisiin. Pienillä lapsilla on yleisesti ottaen huono vastustuskyky, ja bakteerikanta vieraimmissa matkakohteissa poikkeaa täysin totutusta. Tästä syystä lasten sairastumisen riski on suuri, ja on myös valmistauduttava siihen, että sairaanhoidon taso ei kaikkialla ole yhtä korkea kuin Suomessa.

Viimeksi päivitetty 2.6.2011

Pieni harjoittelu ennen varsinaista ulkomaanmatkaa, tekemällä esimerkiksi päivä- tai viikonloppureissuja, voi olla hyväksi. Näin voi helposti kokeilla, kuinka vauva reagoi ympäristönvaihdoksiin, kuinka itse koette matkustamisen ja mitä tarvikkeita matkalla tarvitaan.

Ulkomaanmatkasta voi tulla aikamoinen voimankoetus sekä vanhemmalle että lapselle. Jos olette suunnittelemassa tällaista matkaa, kannattaa asiasta keskustella lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa. On olemassa myös useita Internet-sivustoja, joilta voi saada tietoa rokotuksista, esimerkiksi www.rokote.fi ja www.thl.fi.

Lue myös: Lentomatka lapsen kanssa

Missä asua lomalla?

Monissa mökeissä on lähes yhtä hyvä varustelutaso kuin taloissa, ja niissä on usein sekä vesi että sähkö. Jos teillä on mökki käytettävissänne, saatatte hyvinkin jo ennakkoon tuntea mökin varustelun.  Useimmat valitsevat joko itse varatun mökin, talon tai asunnon taikka matkanjärjestäjän tarjoaman valmiin matkapaketin. Etukäteissuunnittelu on tärkeää, valitsette niistä minkä tahansa.

Jos valitsette mökin, voitte pyytää välittäjältä tarvittavat tiedot paikasta. Selvittäkää, voiko auton ajaa mökin välittömään läheisyyteen. Kun matkustetaan pienten lasten kanssa, tarvitaan paljon tavaroita. On mukavaa, jos niitä ei joudu kantamaan pitkiä matkoja vaikeassa maastossa.

Lue myös: Hyvää matkaa!

Asioita, jotka kannattaa selvittää lomamökkiä varatessa

• Onko kyseessä lapsiystävällinen turistikohde? Kun lapsi osaa jo kävellä, on helpottavaa, että lähiympäristö on rauhallinen ja turvallinen.

• Onko lähistöllä ruokakauppaa? Olisi hyvä, ettei ostosten takia tarvitsisi tehdä pitkiä ajomatkoja.

• Jos suunnittelette rantalomaa, tarkistakaa etäisyys rantaan.

• Suunnitteletteko auton vuokraamista? Silloin tarvitsette myös hyväksytyn turvaistuimen. Tarkistakaa, onko turvaistuimen vuokraaminen paikan päällä mahdollista, tai ottakaa oma istuin mukaan. On myös hyvä muistaa, että harvoissa takseissa on turvaistuin. Kannattaa säästää seikkailupuistot siihen, kunnes lapsi on noin neljän vuoden ikäinen. Silloin ei vaunuja enää tarvita ja lapsi tulee muistamaan matkan jälkeenpäin.

Hotellia varattaessa

• Minkä kokoinen huone on ja kuinka se on sisustettu?

• Onko huoneessa jääkaappia tai keittokomeroa?

• Onko huoneessa ilmastointia?

• Onko huoneessa parveke?

• Myöntääkö hotelli lapsialennuksen?

• Maksaako lastensänky tai lisävuode?

• Onko hotellilla lapsesi ikäisille järjestettyä ohjelmaa, tarjouksia tai leikkipaikkaa? Mitä mahdolliseen ohjelmaan kuuluu, milloin sitä on tarjolla ja mitä se maksaa?

• Minkälainen ravintola/ruokasali hotellissa on? Voiko sinne tuoda vaunut? Onko siellä syöttötuoleja? Onko ravintolalla lastenruokalistaa ja minkälainen se on?

• Onko hotellilla käytettävissä lääkäri tai sairaanhoitaja? Missä on lähin sairaala? Entä lähin apteekki?

Lue myös: Lentäen, autolla, laivalla vai junalla?

Matkusta muiden lapsiperheiden kanssa

Joidenkin mielestä on mukavaa matkustaa muiden perheiden kanssa. Jos muissa perheissä on suurin piirtein samanikäisiä lapsia, voi se olla kaikille eduksi. Näin lapsi saa leikkikavereita matkan ajaksi, ja siitä puolestaan on iloa ja turvaa sekä aikuisille että lapsille. Silloinkin, kun matkustatte yhdessä, voi jokainen perhe tehdä myös omia asioitaan matkan aikana. Kannattaa selvittää jo ennen matkaa, kuinka paljon aikaa matkalla vietetään yhdessä.

Lue myös: Milloin lapsenvahdin hoiviin?

Kätevät pakettimatkat

Paketti- eli valmismatka on hyvä vaihtoehto lapsiperheille riippumatta siitä, minkä ikäisiä lapset ovat. Kaikki käytännön asiat on järjestetty valmiiksi, ainoastaan matkakohde ja hotelli tai huoneistohotelli jää valittavaksenne. Lasten ja aikuisten on mahdollista osallistua eri aktiviteetteihin, ja lähistöllä on eri hintaluokan ruokapaikkoja.

Valmismatka kannattaa varata ajoissa – näin voit jopa saada alennusta. Useat matkat ja matkakohteet on suunniteltu lapsiperheitä ajatellen. Joko päivisin tai iltaisin lapsille on järjestetty omaa ohjelmaa. Joissakin paikoissa on mahdollista vuokrata esimerkiksi lastenvaunut, hoitopöytä, syöttötuoli ja pinnasänky. Tämä kannattaa tarkastaa matkanjärjestäjältä tai Internetistä tai soittamalla kyseisen alueen hotelleihin ja selvittämällä, mikä sopii parhaiten omalle perheellesi.

Kannattaa myös valita hotelli, josta löytyy uimaallas tai leikkipaikka. Joskus tarjolla on myös edullisia jokerimatkoja, joissa matkakohdetta tai hotellia ei ole määritelty. Tällaiset tarjoukset eivät ole kovin suositeltavia lapsiperheille, sillä niissä ei anneta takuuta lapsiperheille sopivasta hotellista.

Lue myös: Saako äiti harrastaa?

Passit

Kun matkustat lasten kanssa ulkomaille, tarvitset oman passin jokaiselle lapselle.Säilytä lapsen passia laukussa ja valokopiota passista toisessa laukussa. Myös matkavakuutus on nykypäivänä lähes välttämätön. Tarkista jo ennakkoon, kattaako oma vakuutuksesi myös lapsesi vai tuleeko hänellä olla oma matkavakuutus.

Sairaanhoitokortti

Kun matkustatte EU:n sisällä, kannattaa koko perheellä olla eurooppalainen sairaanhoitokortti, joka todistaa, että olette vakuutettuja Suomessa ja että teillä on oikeus sairaanhoitoon tilapäisen maassaoleskelun aikana. Kortti käy EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä. Maksuttoman kortin voi tilata Kelasta kirjallisesti lomakkeella tai puhelimitse. Lisätietoa voi hakea Kelan verkkosivuilta.

Lue myös: Vielä kun voit!

Rokotukset

Tietenkin on hyvä, jos lapsi on jo ennen matkaa ehtinyt saada mahdollisimman monta tavallisimmista lapsille annettavista rokotteista, kuten kurkkumätä-, jäykkäkouristus-, hinkuyskä-, polio-, Hib- (hemofilustaudit), vihurirokko-, tuhkarokko- ja sikotautirokotuksen. Huomaa, että rokotussuositukset ovat erilaiset eri maissa. Kannattaa jo hyvissä ajoin ennen matkaa selvittää, tarvitaanko kyseessä olevaa matkakohdetta varten joitain tiettyjä rokotteita. Ota yhteyttä lääkäriin tai terveysasemaasi tai etsi tietoa seuraavilta kotisivuilta: www.rokote.fi ja www.thl.fi.

Tietyt rokotteet on annettava hyvissä ajoin ennen matkaa, jotta niiden teho olisi riittävä. Tarvittavat rokotukset kannattaa hoitaa hyvissä ajoin myös niiden mahdollisten sivuvaikutusten takia.

Lue myös: Julki-imetys: "Hoitaisin tuon jossain muualla"

Autovakuutus

Vihreä kortti on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Vihreän kortin antaa liikennevakuutuksen myöntänyt vakuutusyhtiö veloituksetta. Vihreän kortin hankkiminen on suotavaa aina, kun automatka suuntautuu pohjoismaiden ulkopuolelle. Eräissä maissa vihreä kortti on pakollinen. Asiasta on tarkempaa tietoa Liikennevakuutuskeskuksen kotisivuilla. Kannattaa myös kuulua johonkin autoilijoiden palvelujärjestöön, joka tarjoaa esimerkiksi hinauspalveluita.

Lähteet: Sandviks AS, Vau'kirja: Matkoilla

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliLeikki-ikäinen oppii tekojensa seurauksia
Seuraava artikkeliMatkapahoinvointi ja lomaripuli
JAA