Suunnitteletko kesälomamatkaa ulkomaille? Lasten ja erityisesti vauvaikäisten kanssa matkustaessa on syytä valmistautua matkaan hyvin. Lue, mitä kaikkea kannattaa huomioida ennen reissuun lähtöä, kun matkaseurana on vauva.

Viimeksi päivitetty 7.7.2019

On hyvä tiedostaa, että lasten ja erityisesti vauvan kanssa matkustaminen on aivan eri asia kuin aikuisten lomamatkat. Esimerkiksi kohde ja majoitus on harkittava tarkkaan, kun mukana on vauvaikäinen.


 


Jos suunnittelet lomamatkaa ulkomaille vauvan kanssa, pieni harjoittelu päivä- tai viikonloppureissun merkeissä voi olla paikallaan. Näin voit kokeilla, kuinka vauva reagoi ympäristönvaihdoksiin, kuinka itse koette matkustamisen ja mitä tarvikkeita matkalla tarvitaan.

Missä asua lomalla?

Kohteesta riippuen voitte valita majoituspaikaksi hotellin, edullisemman hostellin tai bed & breakfast -paikan tai vuokrata mökin. Varteenotettava vaihtoehto on majoituksen hankkiminen Airbnb-sivustolta, jonka kautta paikalliset asukkaat vuokraavat omistamiaan asuntoja turisten käyttöön.

Vuokra-asuntojen etuna on se, että niistä löytyy yleensä keittiö, jossa kokata aterioita aktiviteettien lomassa. Rahaa säästyy, kun joka ateriaa ei tarvitse syödä ulkona. Myös vauvan ruokien valmistus helpottuu, kun on käytössä on keittiö.

Asioita, jotka kannattaa selvittää majoitusta varatessa

  • Onko kyseessä lapsiystävällinen kohde? Kun lapsi osaa jo kävellä, on helpottavaa, että lähiympäristö on rauhallinen ja turvallinen.
  • Minkä kokoinen majapaikka on? Onko sinne mahdollista saada vauvansänkyä tai syöttötuolia?
  • Onko lähistöllä ruokakauppaa? Olisi hyvä, ettei ostosten takia tarvitsisi tehdä pitkiä matkoja. Esimerkiksi Kreikassa suuri osa pikkukaupoista ei myy vaippoja ja vauvanruokia, jolloin on kätevää, kun lähietäisyydellä on suurempi marketti.
  • Jos suunnittelette rantalomaa, tarkistakaa etäisyys rantaan.
  • Suunnitteletteko auton vuokraamista? Silloin tarvitsette myös turvaistuimen. Tarkistakaa, onko turvaistuimen vuokraaminen paikan päällä mahdollista tai ottakaa oma istuin mukaan. On myös hyvä muistaa, että harvoissa takseissa on turvaistuin.
  • Onko hotellilla käytettävissä lääkäri tai sairaanhoitaja? Missä on lähin sairaala? Entä lähin apteekki?

Kätevät pakettimatkat

Paketti- eli valmismatka on hyvä vaihtoehto lapsiperheille riippumatta siitä, minkä ikäisiä lapset ovat. Kaikki käytännön asiat on järjestetty valmiiksi, ainoastaan matkakohde ja hotelli tai huoneistohotelli jää valittavaksenne. Lasten ja aikuisten on mahdollista osallistua erilaisiin aktiviteetteihin, ja lähistöllä on monen hintaluokan ruokapaikkoja. All inclusive -lomilla jopa ruuat ja juomat hotellin ravintolassa tai yhteistyöravintoloissa kuuluvat matkan hintaan.

Valmismatka kannattaa varata ajoissa – näin voit jopa saada alennusta. Monet matkat ja matkakohteet on suunniteltu lapsiperheitä ajatellen, ja niistä löytyy usein uima-allas tai leikkipaikka. Joskus tarjolla on myös edullisia jokerimatkoja, joissa matkakohdetta tai hotellia ei ole määritelty. Tällaiset tarjoukset eivät ole kovin suositeltavia lapsiperheille, sillä niissä ei anneta takuuta lapsiperheille sopivasta hotellista.

Passi, matkavakuutus ja sairaanhoitokortti

Kun matkustat lasten kanssa ulkomaille, tarvitset oman passin jokaiselle lapsen iästä riippumatta. Myös matkavakuutus on nykypäivänä lähes välttämätön. Tarkista jo ennakkoon, kattaako oma vakuutuksesi myös lapsesi vai tuleeko hänellä olla oma matkavakuutus. Useimmiten vanhemman vakuutus kattaa myös esimerkiksi alle 16-vuotiaan lapsen.

Kun matkustatte EU:n sisällä, kannattaa koko perheellä olla eurooppalainen sairaanhoitokortti, joka todistaa, että olette vakuutettuja Suomessa ja että teillä on oikeus sairaanhoitoon tilapäisen maassaoleskelun aikana. Kortti käy EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä. Maksuttoman kortin voi tilata Kelasta kirjallisesti lomakkeella tai puhelimitse. Lisätietoa voi hakea Kelan verkkosivuilta.

Rokotukset kuntoon

Selvitä hyvissä ajoin, tarvitaanko kohdemaassa jotakin tiettyä rokotetta. Keskustele asiasta esimerkiksi neuvolassa tai lääkärin kanssa. On mahdollista, että vauvalle esimerkiksi annetaan etukäteen jokin rokoteohjelmaan kuuluvista rokotteista, jos määränpäänä on kohde, jossa kyseisen rokotuksen olisi hyvä olla voimassa.

Rokotteet on annettava hyvissä ajoin ennen matkaa, jotta niiden teho olisi riittävä matkan koittaessa. Tarvittavat rokotukset kannattaa hoitaa kuntoon ajoissa myös niiden mahdollisten sivuvaikutusten takia.

Lähteet: Sandviks AS, Vau-kirja: Matkoilla

Mitä mieltä olet artikkelista?