Etelän loma houkuttaisi, mutta lentomatka pienen lapsen kanssa ei? Huolellisella valmistautumisella ja rennolla asenteella lentäminen sujuu lapsiperheeltäkin.

Lentäminen pienen lapsen kanssa on aina pieni haaste: paikallaan olo ahtaissa tiloissa voi houkutella matkakumppaniksi känkkäränkän. Jotta lento sujuisi mahdollisimman mukavasti, on vanhempien hyvä valmistautua lentomatkaan ennakoimalla ja oikeanlaisin varustein.Lue vinkit sujuvaan matkantekoon!

Saavu lentokentälle ajoissa

Saavu lentokentälle ajoissa. Loma saa rennomman alun, kun varaat riittävästi aikaa lentokentällä toimimiseen: lähtöselvitykset, turvatarkastukset ja siirtymiset ottavat aikansa, ja lapsen kanssa aikaa kuluu myös vaipanvaihtoihin ja syöttämisiin.

Lue myös: Matkapahoinvointi ja lomaripuli

Kysy, voiko rattaat viedä portille asti. Toisinaan se on mahdollista, ja helpottaa kentällä liikkumista etenkin, jos päiväunet kutsuvat pienokaista lennon lähtöä odotellessa.

Joillain kentillä on myös lainarattaita, mutta ne ovat yleensä pystymallisia istumarattaita.

Pienimmät kulkevat kätevästi kantoliinassa tai rintarepussa

Jos rattaat pitää luovuttaa ruumaan jo lähtöselvityksessä, on kantoliina tai -reppu hyvä vaihtoehto kentällä kulkemiseen. Vilkkaan, juoksentelevan taaperon kanssa myös valjaat tai valjasreppu voivat kentän vilinässä tulla tarpeeseen.

Osalla lentoyhtiöistä on tarjolla seinään kiinnitettäviä vauvakoreja, jossa alle puolivuotias vauva voi kölliä lennon ajan. Jos olet matkalla pienen vauvan kanssa, kysy onko koneessa vauvakoria. Lomalennoilla korit saattavat olla varattuina jo etukäteen.

Lue myös: Suojaa lapsen iho auringolta

Syötä vauva ja vaihda vaippa ennen koneeseen nousemista

Syötä lapsi koneeseen siirtymistä odotellessa. Sylissä matkustaville alle 2-vuotiaille ei koneessa yleensä tarjota omaa ruokaa, ainakaan veloituksetta.

Myös vaippa kannattaa vaihtaa kentällä juuri ennen koneeseen menoa, ettei vaihtopuuhiin tarvitse ryhtyä heti koneeseen päästyä.

Pue lapselle väljät vaatteet, jotka on tarpeen vaatiessa helppo vaihtaa

Lentokoneessa sopivimmat vaatteet ovat väljät, kiristämättömät ja helpot vaihtaa.

Pue lapsi siten, että vaatetta on helppo vähentää ja lisätä tarpeen mukaan. Koneessa on usein viileää.

Mukaan imeskeltävää korvakivun ja korvien lukkiutumisen varalta

Niin lasten kuin aikuisten korvat voivat mennä lukkoon tai niitä voi alkaa särkeä lentokoneessa erityisesti laskeutumisen aikana. Tämä johtuu siitä, että välikorvan paine ei ehdi korjaantua riittävän nopeasti matkustamon kohoavaan ilmanpaineeseen.

Tähän auttaa imeskely: imetys, tuttipullo, tutti ja isommilla lapsilla vaikkapa ksylitolopastillin imeskely helpottavat paineen tunnetta ja toimivat myös jännityksen lieventäjinä.

Korvakipuun voi käyttää apteekista reseptittä saatavia puuduttavia korvatippoja.

Viihdykettä tylsyyden estämiseksi

Ota koneeseen mukaan erilaista ajanvietettä ja viihdykettä. Lapsen oma suosikkilelu on hyvä olla mukana, mutta voit ottaa yllätykseksi myös uuden ja ennennäkemättömän pienen lelun. Jos hyvin käy, uudessa lelussa riittää ihmettelemistä pitkäksi aikaa.

Lapsen iästä riippuen hyviä viihdykkeitä ovat esimerkiksi kirjat, matkapelit, tarrat ja pikkulelut. Parivuotiaasta lähtien monet lapset tykkäävät piirtää ja värittää, tai katsella piirrettyjä.

Itse lentokoneessakin riittää paljon ihmeteltävää: turvavyöt, käsinojien nappulat, lentoemäntien kärryt, ikkunaverhot ja maisemat pilvineen ovat lapsesta usein jännittäviä, ainakin hetken.

Juuri liikkumaan oppineen lapsen mielestä parasta ajanvietettä on yleensä koneessa tepastelu – lapsen voi antaa liikkua käytävällä silloin, kun turvavyövalo ei pala ja käytävällä ei ole kärryliikennettä.

Pissavaipan vaihto onnistuu sylissäkin

Vaipan vaihto onnistuu koneessakin. Useiden lentokoneiden vessoissa on pieni hoitopöytä, jossa vaipan voi vaihtaa. Vessa on kuitenkin ahdas ja sinne on monesti jonoa, joten pissavaipan voi hyvin vaihtaa sylissäkin.

Lue myös: Hellekelin vaarat vauvoille

Pientä evästä on hyvä napata matkaan. Esimerkiksi rusinat, maissinaksut, kuivatut hedelmät ja pähkinät, myslipatukat, keksit ja pillimehut ovat sopivaa konenaposteltavaa.

Vältä kovin sotkuisia ja tahmaisia eväitä. Hampaita tekevälle vauvalle myös viilentävä purulelu on tarpeellinen ”eväs”.

Pakkaa hoitolaukkuun lennolla tarvittavat tarvikkeet

Pakkaa mukaan hoitolaukku, johon kokoat kaikki lennolla tarvittavat tarvikkeet. Hoitolaukkua voit säilyttää lennon ajan edessä istuvan istuimen alla, jolloin kaikki tarpeellinen on käsillä helposti ja nopeasti, eikä niitä tarvitse vähän väliä kurotella ylähyllyltä.

Ota laukkuun tarpeidenne mukaan vaippoja, puhdistuspyyhkeitä, ruokalappu, soseita, lusikka, tutti, tuttipullo sekä eväät ja viihdykkeet. Myös varavaatekerta on hyvä olla hoitolaukussa, samoin unilelu päiväunia varten. Äidinmaidonkorvikkeet ja vauvanruuat saa viedä lentokoneeseen, vaikka pakkauksen koko ylittäisi tavallisesti sallitun 100 ml.

Finnairin ohjeissa vauvaksi määritellään alle 2-vuotias lapsi, jolla ei ole omaa istumapaikkaa koneessa.

Kaikkien tykötarpeiden lisäksi ota mukaan reilu annos rentoa asennetta. Lapsi lukee vanhempiaan ja aistii kireän pinnan – kun vanhemmat ovat virittäytyneet iloiseen lomatunnelmaan, rentoutuu lapsikin helpommin. Lähde siis hyvillä mielin matkaan!

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?