Menisitkö vauvan kanssa melomaan alligaattorijoelle? Entä kiipeäisitkö kahden pienen lapsen kanssa maailman suurimman tulivuoren huipulle? Jochem Cuypers teki juuri näin perheineen. Lue vaeltavan vauvaperheen huimista seikkailuista.

Eräperheen kuopus Nanook oli ainoastaan neljä päivää vanha, kun hän valloitti ensimmäinen huipun. Kun Nanook oli kaksikuukautta vanha, perhe lähti kolmeksi kuukaudeksi Eurooppaan vaeltamaan. Nanook on myös taapertanut aavikolla ja ollut kanoottiretkellä alligaattoreita kuhisevalla joella Yhdysvalloissa.


 


Kun Nanook oli 10 kuukautta vanhan, perhe lähti huimalle seikkailulle. Perhe kiipesi maailman suurimman tulivuoren huipulle. Yhden vuoden ikään mennessä hän oli valloittanut perheensä kanssa jo 100 huippua.

Homma hoituu kätevästi jalaksilla varustetulla kärryllä. Baffininsaarella, Pohjois-Kanadassa vuonna 2012.

Monument Valley, Yhdysvallat vuonna 2013. Jalakset ovat vaihtuneet renkaisiin.

Isoveli Tristan on matkaillut lyhyen elämänsä aikana jo niin useassa kohteessa, että monet meistä voivat vain haaveilla käyvänsä yhtä monella reissulla koko elämänsä aikana. Kahden vuoden ikään mennessä hän oli valloittanut kaikki Norjan Hordaland-läänin huiput. Kolmen vuoden ikään mennessä hän oli viettänyt 300 yötä teltassa.

Eräperheen isä: ”Tämä ei ole hullua”

”Saatamme kuulostaa hieman hulluilta”, perheen isä, Jochem Cuypers huomauttaa Babyverden-sivuston haastattelussa.

Cuypers on itse lääkäri ja hänen vaimonsa on sairaanhoitaja. Heidän mukaansa vauvan kanssa reissaamisessa ei ole mitään väärää.

”Kun lapsi on ollut 9 kuukautta mahassa, hän haluaa olla läheisesti kiinni äidissään. Ja juuri niin vauva saakin olla, kun vauvaa kannetaan vaelluksella. Pidämme aina huolta siitä, että vauvalla on kaikki hyvin. Pysähdymme, jos vauva vaatii huomiota”, hän kertoo.

Selkärepussa on mukava matkustaa. Tristan isänsä kanssa Uudessa-Seelannissa vuonna 2011.

Lääkärinä Cuypers vannoo ulkoilun nimiin. Hänen mukaansa retkeily on oiva tapa pitää terveydestään huolta.

”Kaikkien ei tarvitse aloittaa vaeltamista vastasyntyneen kanssa. Mutta ei myöskään tarvitse odottaa pitkään. Pitää vain löytää itselle sopiva taso. Kaikkien on aloitettava jostakin. Pitkäkin matka alkaa yhdestä askeleesta”, hän summaa.

Nanook ja Tristan nauttivat matkailusta.

Lasten kanssa erilaista eräillä 

Cuypersin mukaan yhdessä reissaaminen lujittaa perhettä.

”Matkailu vanhempien kanssa luo vahvan siteen lasten ja vanhempien välille. Intensiivisellä yhdessä ololla on todella positiivinen vaikutus lapsen kehitykselle”, Cuypers sanoo.

Lasten kanssa reissaaminen eroaa perheen kokemuksen mukaan aikaisemmista vaelluksista.

”Ennen lapsia oli mahtavaa saapua suunniteltuun päämäärään. Lasten kanssa tärkeämpää on tehdä matkaa. Pysähdymme usein ja nautimme hetkistä. Tutkimme usein maata, sammalta ja hyönteisiä. Aikaisemmin vain juoksimme kohti päämäärää”, Cuypers huomauttaa.

Tristan vaeltaa Bergenissä, Norjassa.

Toisista vaeltaminen lasten kanssa saattaa kuulostaa raskaalta. Cuypers ei kuitenkaan koe reissaamista vaivalloiseksi.

”Jos lapset turhautuvat, pysähdymme. Saamme energiaa ja optimismia luonnosta. Olemme itse asiassa kärsimättömiä kotona ja kärsivällisiä reissussa. On paljon hauskempaa olla ulkona erämaassa”, Cuypers huomauttaa.

Huolelliset suunnitelmat ovat myös tarpeen, kun lähtee vaeltamaan pienten lasten kanssa.

”Meillä on aina varasuunnitelma. Meillä lisävaatteita ja ylimääräinen makuupussi mukana. Mitä vain voi tapahtua jopa lyhyillä reissulla. Emme ota mitään riskejä”, hän huomauttaa.

Tristan Uudessa-Seelannissa. Jyrkät nousut ovat lasten mieleen.

Vanhemmat tapasivat eräillessä

Jochem Cuypers oli 13 vuotta vanha, kun hänen vanhemmat muuttivat Belgiasta Pohjois-Norjaan. Perhe halusi muuttaa Norjaan, jotta he pääsisivät viettämään unelmiensa ulkoilmaelämää koirarekien parissa.

Vanhempien intohimo tarttui nuoreen Jochemiin. Saman intohimon jakaa myös hänen vaimonsa Kim Broux. Pariskunta tapasi koirarekiajelun merkeissä. He huomasivat pian omaavat paljon yhteistä. Molemmat olivat harrastaneet vuoristo- ja hiihtovaellusta, koirarekiretkiä ja maastopyöräilyä.

”Kun esikoisemme Tristan syntyi vuonna 2010, meille oli luonnollista jatkaa aktiivista elämäntapaamme”, Cuypers kertoo.

Sekä Jochem että Kim muistavat lapsuudesta juuri vaellukset.

”Hetket villissä luonnossa, ne ovat yhtä tunteikkaita muistoja meille kuin jouluaatto. Me molemmat kasvoimme ulkoilmassa ja haluamme jakaa tämän nautinnon myös seuraavalle sukupolvelle”, Cuypers täsmentää.

Seuraava seikkailu odottaa perhettä toukokuussa. Perhe lähtee silloin Grönlantiin koirarekivaellukselle.

10 VINKKIÄ LASTEN KANSSA VAELTELUUN

Ole innostunut. Lapsia kiehtoo elämän yksinkertaisuus.

Anna lasten osallistua. Pienetkin lapset voivat osallistua retkeilyn tehtäviin. Anna lasten osallistua ruoanlaittoon, teltan pystytykseen ja kalastukseen. Haistelkaa, kuulostelkaa ja tutkikaa luontoa ympärillänne.

Kerro tarinoita. Lapsista on mukava kuulla luontoon ja retkeen liittyviä juttuja peikoista, maahisista ja menninkäisistä. Voit myös esitellä lapsille yksityiskohtia paikallisesta historiasta ja luonnosta.

Reissu on kuin jännittävä peli. Voitte tanssia, laulaa ja tehdä kaikenlaisia hauskoja juttuja yhdessä. Retkeilyn pitää ennen kaikkea olla hauskaa!

Jousta päämäärässä. Valmistaudu siihen, että retkeilysuunnitelmaa täytyy muuttaa kesken matkaa. Päätarkoituksena on kokea luonto yhdessä lasten kanssa.

Ottakaa hyvää ruokaa mukaan. On mukava syödä suosikkiherkkuja luonnossa.

Lapset nauttivat haasteista. Lapsille sopii jyrkät rinteet. Mitä jyrkempää lapset pääsevät nousemaan, sitä jännittävämmältä se heistä tuntuu.

Etsi sopivia kohteita lähiympäristöstäsi. Niin pääsette retkeilemään suoraan töiden jälkeen. Viikonloppuna voi puolestaan mennä hieman pidemmälle ja tutkia mielenkiintoisia uusia alueita.

Perheellä on seikkailuilleen omat Facebook-sivut: TrisTrans Saga – The Adventures of Tristan. Sivuilta löydät lisää kuvia ja lisätietoa perheen kokemista seikkailuista.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?