Polkupyörän perässä vedettävä lastenkuljetuskärry on kätevä väline, mutta mitä pitäisi ottaa huomioon, kun tähtäimessä on sopivan pyöräkärryn hankinta? Lue asiantuntijan vinkit menopelin valintaan.

Pyöräilykausi on alkanut, ja monissa pikkulapsiperheissä suunnitellaan polkupyörään kiinnitettävän lastenkuljetuskärryn hankintaa. Kärryjä on markkinoilla joka lähtöön, ja hintahaarukka on suuri: satasesta yli tuhanteen euroon.


 


Pyöräkärryviidakossa seikkaillessa kannattaa lähteä liikkeelle omasta käyttötarpeesta – onko tähtäimessä yhden vai kahden lapsen kärry, ja onko sitä tarkoitus käyttää päivittäin vai kerran kahdessa viikossa.

”Jos kärryllä on runsaasti käyttöä, siihen kannattaa tietysti satsata enemmän. On hyvä myös miettiä, paljonko sillä aikoo kuskata tavaraa, sillä kärryissä on hyvin eri kokoisia tavaratiloja. Toisiin mahtuu useampi kauppakassi, toisiin tuskin yhtäkään”, sanoo pyöräkauppias Jari-Matti Auttila Move & Go Finlandista.

Alumiinirunko kestää kosteutta

Kärryn hinta ja laatu eivät kulje käsi kädessä, mutta Auttilan mukaan hinta antaa jonkin verran viitteitä kärryn ominaisuuksista.

”Karkeasti arvioiden alle 400 euron kärryissä on yleensä teräsrunko, joka ruostuu herkästi. Kalliimpien kärryjen alumiinirunko puolestaan kestää kosteutta jonkin verran. Se myös taittuu pienempään tilaan, mikä on eduksi kärryä säilytettäessä ja kuljetettaessa esimerkiksi autossa.”

Jousitus lisää matkustusmukavuutta

Muita seikkoja, joihin kannattaa kiinnittää huomiota pyöräkärryä hankittaessa ovat turvallisuus, matkustusmukavuus, kärryn paino sekä sen pyörien koko. Turvallisuutta lisäävät 5-pisteturvavyöt, kun taas jousitus lisää matkustusmukavuutta erityisesti pomppuisella alustalla kuljettaessa.

”Mitä isommat pyörät kärryssä on, sitä sujuvammin se kulkee. Myös kärryn paino kannattaa huomioida, sillä siinäkin on paljon kärrykohtaisia eroja. Kevyimmät kärryt painavat 6-8 kiloa, kun taas painavimmat voivat olla lähes 20-kiloisia”, Auttila huomauttaa.

Lastenkuljetuskärryissä on eroja myös sen suhteen, kuinka painavaa kuormaa sillä voi kuljettaa. Jos tarkoitus on kuljettaa kahta lasta ja useampaa kauppakassia, kannattaa varmistua, että maksimikuorman kiloraja on riittävän korkea.

Pyöräkärrystä rattaiksi

Jos lastenkuljetuskärry on käytössä usein, sen kiinnityssysteemin on hyvä olla helppokäyttöinen, jotta kärryn kiinnittäminen pyörään ja siitä irrottaminen sujuu ripeästi. Kärryn säilömistä ja kuljettamista esimerkiksi junassa puolestaan helpottaa, jos sen saa taitettua kokoon helposti.

Osan pyöräkärryistä voi muuttaa vaivatta työntökärryksi. Jos lapsi nukahtaa kärryyn pyörämatkan aikana, häntä ei tarvitse esimerkiksi ruokakaupalle saavuttaessa herättää, vaan kauppareissun voi hoitaa jalan lapsi rattaiksi muunnetussa kärryssä nukkuen. Tämäkin on ominaisuus, joka kannattaa huomioida kärryvalintaa tehdessä.

Mitä mieltä olet artikkelista?