Äitiyspakkaus vuodelle 2022 sisältää 50 tuotetta, 43 erilaista. Toppahaalarissa nähdään Muumilaakson maisemia ja useissa kuoseissa seikkailevat suloiset eläimet.

Viimeksi päivitetty 9.12.2021

”Villi tilanne, jota ei osattu ennustaa!”, naurahtaa Kelan suunnittelija Veera Petäjä.


 


Yleensä tuoreen äitiyspakkauksen sisältö esitellään vasta keväällä, mutta nyt korona-ajan vauvabuumi on saanut vuoden 2021 laatikot hupenemaan ennätystahtia. Uutta vuoden 2022 laatikkoa päästään todennäköisesti jakamaan jo tammi-helmikuussa.

Värien ja kuosien juhlaa

Vuoden 2022 äitiyspakkaus on iloisten värien ja suloisien kuosien juhlaa. Esimerkiksi yhden jatkopalabodyn koristeena on raikas oranssi papaijakuvio pinkillä pohjalla. Tämän bodyn jatkopala on kokonaan irrotettava, joten sen voi siirtää myös muiden bodyjen käyttöikää pidentämään.


Myös sideharsoliinat ovat saaneet maanläheiset sävyt beigessä, oranssinruskeassa ja keltaisessa värimaailmassa – niiden määrää on lisätty peräti viiteen kappaleeseen.

Suomalaisten lähettämällä palautteella on vaikutusta äitiyspakkauksen sisältöön: palautteen perusteella harsoja on tänä vuonna enemmän ja viltti on otettu uudelleen valikoimaan.

”Toiveet ovat myös keskenään ristiriitaisia: toisaalta toivotaan sukkahousumaisia housuja, joissa on teräosa, jota vauva ei saa kiskottua pois jalasta. Toisaalta taas toivotaan nimenomaan avolahkeellisia housuja, koska niissä käyttöikä on huomattavasti pitempi”, kertoo suunnittelija Veera Petäjä Kelalta.

Paluun pakkaukseen tehnyt harmonisen värinen viltti on täyttä puuvillaa. Sen kuvituksessa tutut metsäneläimet karhu, kettu, pupu ja orava ovat päättäneet ottaa päiväunet yhdessä.

Pakkaus vaihtuu jo alkuvuodesta: ”Syntyvyys yllätti Kelan”

Vuoden 2021 vauvabuumi näkyy tulevan vuoden pakkausjakelussa siten, että vuonna 2022 pakkaus vaihtuu jo alkuvuodesta – aikaisemmin kuin aiempina vuosina. Edellisen vuoden pakkaukset jaetaan aina ensin loppuun, ja vaihtumisajankohta riippuu raskauksien määrästä.

”Nyt kävi niin, että syntyvyys yllätti äitiyspakkauksen jakajat, ja siksi vuoden 2022 äitiyspakkausta päästään esittelemään ja jakamaan aikaisemmin kuin ennen”, kertoo Kelan perhe-etuusviestijä Milla Vainio.

Tarkkaa vaihtumispäivää ei osata sanoa, mutta Kela arvioi sen tapahtuvan vuoden ensimmäisinä kuukausina. Vuodelle 2022 hankittiin myös selkeästi enemmän pakkauksia kuin vuodelle 2021: tilausmäärää korotettiin 28 000:sta 32 000:een.

”Suomessa korona-aika nosti syntyvyyden poikkeukselliseen kasvuun, vaikka muissa Pohjoismaissa kävi toisin. Vanhemmuudesta koetaan paljon paineita, ja suomalaisvanhemmat myös uupuvat usein verrattuna muihin Euroopan maihin.  Kelan äitiyspakkaus on yksi tapa auttaa perheitä alkuun ja keskittymään ainutlaatuiseen vauva-aikaan. Pakkaus on erittäin suosittu, sillä sen valitsee rahallisen avustuksen sijaan edelleen noin kaksi kolmasosaa perheistä”, pohtii etuuspäällikkö Johanna Aholainen Kelasta.

Vähemmän tuotteita, enemmän vastuullisuutta

Äitiyspakkauksen 43 erilaista tuotetta on Kelan mukaan valikoitu huolella tuotteiden materiaalivalintoja ja laatua tarkastellen, vastuullisuutta unohtamatta. Sisältö on vuoden 2022 pakkauksessa 7 tuotetta suppeampi kuin vuonna 2021 – tämän kerrotaan johtuvan siitä, että määrän sijaan on korostettu laatua. Esimerkiksi puuvillasta valmistetuista tuotteista suurin osa on luomupuuvillaa.

”Myös maailmalla tapahtuneet muutokset, kuten luomupuuvillan raaka-ainehinnan nousu ja kuljetuskustannusten kasvaminen vaikuttavat kokonaisuuteen. Maailmanmarkkinahinnat nousevat, mutta meillä on käytettävissä 170 euron budjetti per laatikko”, huomauttaa suunnittelija Veera Petäjä.

Kahdesta pakkaukseen tulevasta tuotteesta järjestettin kuosiäänestys Kelan ylläpitämällä Facebook-sivulla. Toppahaalarikisan voitti muumikuosinen graafinen vaihtoehto, makuupussin puolestaan norppakuvio vaalealla pohjalla.

Kaikissa uuden äitiyspakkauksen housuissa on pitkät käännettävät resorit lahkeessa, mikä lisää housujen käyttöikää. Materiaalien kestävyys, värimaailman harmonisuus ja yhdisteltävyys auttavat Kelan mukaan tuotteiden kierrätystä eteenpäin.

”Kela kehittää sisältöä jatkuvasti vastuullisemmaksi ja tuotteiden ulkoasuvalinnoissa osallistetaan jatkossakin yleisöä. Pakkauksen perustehtävä on kuitenkin kansanterveydellinen; sillä halutaan turvata vauvan perustarpeita, sekä auttaa vauvaperhettä alkuun”, Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen kertoo.

Laatikossa viisi kotimaista tuotetta

Suurin osa äitiyspakkaukseen päätyvistä tuotteista on valmistettu ulkomailla, sillä kilpailutussääntöjen mukaan Kelan raati ei saa ”suosia suomalaista”.

Tämän vuoden pakkaukseen pääsi viisi Suomessa valmistettua asiaa: kahdet housut, hiusharja, äitiyspakkauksen patja+vuodelaatikko ja terveyssidepaketti. Suomessa valmistetuista housuista toiset ovat pandakuvioiset, toiset mustat.

Suomalaiset eläimet uuden laatikon kuosina

Vauvaperheet saavat vuoden 2022 äitiyspakkauksen tuotteet kauniissa sinisen, beigen ja keltaisen sävyjä yhdistelevässä vuodelaatikossa, jonka ”Perhe”-nimisen kuosin on suunnitellut Aya Iwaya.

Pahvisen laatikon kuosi on tänä vuonna uusi. Siinä seikkailee suomalaisia pelloilta, metsistä ja vesistä tuttuja eläimiä: karhu, hauki, joutsen, hevonen, riekko ja mehiläinen – tietysti perheineen.

Kuosi oli yksi Kelan 2017 järjestämän äitiyspakkauslaatikon ilmesuunnittelukilpailun voittajatöistä. Uusi suunnittelukilpailu käynnistetään ensi vuonna. Laatikko on suunniteltu toimimaan myös vauvan ensisänkynä, ja äitiyspakkaus sisältää myös laatikoon sopivan patjan.

Tässä vielä muutamia poimintoja pakkauksen tuotteista:

Käy katsomassa kaikki tuotteet: https://www.kela.fi/aitiyspakkaus

Mitä mieltä olet artikkelista?