Kaunis violetti laatikko kätkee sisäänsä vuoden 2020 äitiyspakkauksen, 56 kiehtovaa tuotetta. Haalarissa temmeltävät karhut tummalla pohjalla, yleisöäänestyksen ylivoimainen voittajakuosi. Katso jutusta, mitä kaikkea laatikosta tänä vuonna löytyy!

Viimeksi päivitetty 24.4.2020

Äitiyspakkaus 2020 sisältää tänä vuonna 56 tuotetta, uutuutena jatkopalabody, joka kasvaa käyttäjänsä mukana.”Haarakiilan jatkopala on kokonaan irrotettavissa, joten sen voi siirtää myös muihin bodyihin, jos nepit vain sopivat kohdakkain”, kertoo Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen.

Uutta pakkausta aletaan jakaa tänä vuonna touko-kesäkuun vaihteessa.

”Syntyvyyden pudotessa pakkauksen vaihtopäivä on siirtynyt vuosi vuodelta myöhäisempään kohtaan vuotta, vaikka yritämme parhaamme mukaan arvioida syntyvien lasten määrää ja pakkausten menekkiä”, Aholainen arvioi.

Vaikuttaako korona äitiyspakkaukseen?

Äitiyspakkauksen tuotteista vain peitto ja hiusharja on valmistettu Suomessa – muut tuotteet tulevat kilpailutukset voittaneilta tavarantoimittajilta eri puolilta maailmaa. Toistaiseksi koronakriisi ei näyttäisi vaikuttavan äitiyspakkauksen sisältöön, mutta Aholainen ei sulje sitäkään mahdollisuutta pois.

”Koska erilaisten tavaroiden maahantuonnissa on tällä hetkellä selvästi muutoksia ja vaikeuksia, ei ole mahdotonta, että se vaikuttaisi myös äitiyspakkauksen sisältöön. Silloin se näkyy tuotepuutoksina – jos jotain tuotetta ei saada Suomeen, ei sitä myöskään voida pakkaukseen laittaa.”

Violetti laatikko ja tumma haalarikuosi

Vauvaperheet saavat vuoden 2020 äitiyspakkauksen tuotteet kauniissa violetinsävyisessä vuodelaatikossa, jonka kuosin on suunnitellut Ilona Partanen. Hänet valittiin suunnittelemaan kuosi nuorille suunnittelijoille järjestetyn design-kilpailun kautta.

Asiakkaat ovat päässeet nyt ensimmäistä kertaa vaikuttamaan pakkauksen sisältöön: Kela järjesti äänestyksen ulkohaalarin kuosista, ja voittajakuosi valikoitui ylivoimaisella äänten enemmistöllä.

”Karhukuosi voitti haalarikisan ylivoimaisella äänienemmistöllä, se sai peräti 68% annetuista äänistä. Annamme jatkossakin asiakkaillemme mahdollisuuden vaikuttaa äänestämällä johonkin tuotteeseen, mutta päätöksiä esimerkiksi ensi vuoden äänestystuotteesta ei ole vielä tehty”, Aholainen kertoo.

Unilelu on hempeän monivärinen ja suurisilmäinen pehmokaveri.

Vuodevaatteissa seikkailevat nokkelat ketut ja suloiset puput:

Makuupussi on graafisen valkoharmaa ripauksella vaaleansinistä:

Collegehaalarissakin on karhuja:

Ja bodyissä iloisia eläimiä ja hedelmiä:

Housuja on sekä yksivärisiä että värikkäitä, tässä muutamat iloisimmista:

 

Pakkauksen peitto on toinen Suomessa valmistetuista tuotteista – toinen on hiusharja.

 

Katso video vuoden 2020 äitiyspakkauksesta:

Lähes kaikki ensiodottajat ottavat pakkauksen

Äitiyspakkauksia jaetaan vuosittain noin 28 000 kappaletta, ja noin 95% ensisynnyttäjistä valitsee äitiyspakkauksen. Edellinen pakkaus jaetaan loppuun, ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa.

”Äitiyspakkaus on erinomainen starttipaketti tuoreelle vauvaperheelle, ja siksi sitä tarvitaan yhä vuonna 2020. Sen sisältö on merkittävästi arvokkaampi kuin äitiysavustuksen rahasumma, 170 euroa. Lisäksi se poistaa pohtimisen vaivan: samassa paketissa saa näppärästi kotiin kaikki olennaisimmat asiat, joita pienen vauvan ensi kuukausina tarvitaan. Ja sitten on vielä sen symboliarvo: äitiyspakkaus on kiinteä osa suomalaista vauvaperinnettä”, Aholainen sanoo.

Ei erillistä pakkausta tytöille tai pojille

Aholainen kertoo, että Kela saa paljon palautetta äitiyspakkauksen sisällöstä. Kaksi toivetta on ylitse muiden: tytöille ja pojille omat pakkauksensa, ja talvi- ja kesävauvoille omat pakkauksensa.

”Jos tehtäisiin vaikkapa kahta eri pakettia, monien pakettiin kilpailutuksella hankittavien tavaroiden määrä puolittuisi, mikäli ryhydyttäisiin tekemään reillisiä paketteja. Tämä tarkoittaa sitä, että emme pystyisi saamaan niitä yhtä edullisesti kuin nyt – paketteihin tulisi selkeästi vähemmän tuotteita”, Aholainen havainnollistaa.

Ajankohtaan sidotun paketin jakelu olisi nykyistä vaikeampaa ja sukupuoleen sidottu paketti puolestaan toisi mukanaan tukun hankaluuksia alkaen siitä, että kaikki vanhemmat eivät edes halua tietää odottamansa lapsen sukupuolta. Pakkaus kuitenkin pitää hakea viimeistään kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa.

Ongelmia tuotteiden laadussa

Äitiyspakkauksen tuotteissa on ilmennyt viime vuosina erilaisia laatuongelmia, kuten irtoilevia neppareita. Näiden vuoksi äitiyspakkausten arvoa korotettiin 30 eurolla 1.6.2018 alkaen, ja nykyisin äitiyspakkauksen rahallinen arvo on Kelassa 170 euroa.

Kela ei voi myydä äitiyspakkausta, sillä se ei ole kaupallinen tuote. Pakkaus on äitiysavustuslain mukainen sosiaaliturvaetuus, jonka tuotteet on kilpailutettu EU-lainsäädännön mukaan.

Muistathan, että äitiyspakkaus tulee hakea viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa.

Tietoa äitiyspakkauksesta
  • Ensimmäiset äitiyspakkaukset jaettiin Suomessa vuonna 1938.
  • Aluksi avustuksen saivat vain vähävaraiset äidit. Paketin arvo oli tuolloin 450 markkaa, eli noin kolmannes teollisuustyöntekijän kuukausipalkasta.
  • Vuonna 1949 oikeus äitiyspakkaukseen laajennettiin koskemaan kaikkia äitejä.
  • Sideharsoliina on äitiyspakkauksen tuotteista ainoa, joka on ollut mukana alusta asti.
  • Pakkauksen vaatteet ja tekstiilit olivat pitkään valkoisia, värit ilmestyivät vasta 1970-luvulla.
  • Body tuli pakkaukseen ensi kertaa vuonna 1990.

Katso kaikki pakkauksen tuotteet tästä linkistä.

Äitiyspakkauksesta kesustellaan myös Vau.fi foorumilla! Käy lukemassa foorumiäitien mietteitä uuden pakkauksen sisällöstä tämän linkin takaa!

Muita tämän lukeneita kiinnostivat myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?