Äitiyspakkauksen hakeminen postista, avaamisen jännitys ja pienten vaatteiden hypistely on sukupolvia yhdistävä, erityisen suomalainen äitiyskokemus. Monen mielessä avaamishetkeen konkretisoituu se tunne, että ”meille todella on tulossa vauva”.

Viimeksi päivitetty 17.1.2018

Suuri nimimyllytys äitiyspakkauksen ympärillä on päättynyt, ja tulos on selvä: suurin osa suomalaisista haluaa pitää äitiyspakkauksen nimen ennallaan. 29 679 ihmistä lähetti ehdotuksensa Kelalle. ”Äitiyspakkaus” kahmaisi lähes 60% annetuista äänistä, ja seuraavina järjestyksessä tulivat:vauvapakkaus, 2 777 ääntä
perhepakkaus, 875
apustuspakkaus, 482
vanhempainpakkaus, 394
rakkauspakkaus, 335
ensipakkaus, 283

”Aika ei ole nyt kypsä nimen muutokselle. Sen päätelmän tästä voi vetää. Pidän kuitenkin tärkeänä, että asiasta käytiin rohkea keskustelu”, toteaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

Äitiyspakkaus on yhdistävä kokemus

Paketin hakeminen postista, avaamisen jännitys ja pienten vaatteiden hypistely on sukupolvia yhdistävä, erityisen suomalainen äitiyskokemus. Monen mielessä avaamishetkeen konkretisoituu se tunne, että ”meille todella on tulossa vauva”.

”Äitiyspakkauksella on oma historiansa, joka vaikuttaa siihen, että kysymys pakkauksen nimestä koskettaa vahvasti. Perinteiset nimet vetoavat perinteisiin arvoihin ja muistoihin”, kertoo Kelan kielenhuoltaja Jenni Viinikka.

Tietoa äitiyspakkauksesta
  • Ensimmäiset äitiyspakkaukset jaettiin Suomessa vuonna 1938.
  • Aluksi avustuksen saivat vain vähävaraiset äidit. Paketin arvo oli tuolloin 450 markkaa, eli noin kolmannes teollisuustyöntekijän kuukausipalkasta.
  • Vuonna 1949 oikeus äitiyspakkaukseen laajennettiin koskemaan kaikkia äitejä.
  • Sideharsoliina on äitiyspakkauksen tuotteista ainoa, joka on ollut mukana alusta asti.
  • Pakkauksen vaatteet ja tekstiilit olivat pitkään valkoisia, värit ilmestyivät vasta 1970-luvulla.
  • Body tuli pakkaukseen ensi kertaa vuonna 1990.

Lue myös:
Äitiyspakkauksen nimi säilyy ennallaan – tiedote (Kela)
Äitiyspakkauksen historia (Kela)
Vuoden 2017 äitiyspakkaus

Mitä mieltä olet artikkelista?