Eläimellistä menoa vuoden 2019 äitiyspakkauksesta ei puutu, sillä kuoseissa seikkailevat suomalaisista metsistä tutut eläimet – ja jääkarhut.

Viimeksi päivitetty 28.3.2019

Uutena tuotteena on lisätty asiakkaiden toivomuksesta muun muassa lyhythihainen body, ja ensimmäistä kertaa pakkauksessa on mukana myös bodyja, joissa on venepääntie. Myös viime vuonna pakettiin lanseeratut legginssit jatkavat voittokulkuaan. Väreinä tämän vuoden paketissa hallitsevat raikkaat sävyt: mintunvihreää, limenvihreää, oranssia ja turkoosia.Lyhythihainen body

Pakkaus sisältää esimerkiksi kettuja, naaleja ja karhuja kuvituksessaan käyttävän makuupussin, college- ja toppahaalarin ja vuoden 2019 unilelun, pupun, joiden kuvat näet alempana artikkelissa! Ruokalapussa kurkistelevat pöllöt. Vuoden 2019 äitiyspakkauksessa on yhteensä 63 tuotetta.

Vuoden 2019 makuupussi

Lähes kaikki ensiodottajat ottavat pakkauksen

Äitiyspakkauksia jaetaan vuosittain noin 40 000 kappaletta, ja noin 95% ensisynnyttäjistä valitsee äitiyspakkauksen. Edellinen pakkaus jaetaan loppuun, ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa arviolta huhtikuun lopussa. Pakkauksen vaihtumisajankohta riippuu äitiysavustushakemusten määrästä.

Viime aikoina äitiyspakkauksen vastuullisuus on herättänyt keskustelua.

– Kela kehittää vastuullisuuden kriteerejä edelleen tuleviin kilpailutuksiin ja selvittää erilaisia mahdollisuuksia tehdä äitiyspakkauksesta vastuullisempi ja ekologisempi. Kehitämme äitiyspakkausta jatkuvasti, kertoo etuuspäällikkö Johanna Aholainen.

Katso Kelan video vastapaljastetun paketin sisällöstä:

Unipupu

Ongelmia tuotteiden laadussa

Äitiyspakkauksen tuotteissa ilmeni viime vuosina erilaisia laatuongelmia, kuten irtoilevia neppareita. Näiden vuoksi äitiyspakkausten arvoa korotettiin 30 eurolla 1.6.2018 alkaen, ja nykyisin äitiyspakkauksen rahallinen arvo on Kelassa 170 euroa.

Kela ei voi myydä äitiyspakkausta, sillä se ei ole kaupallinen tuote. Pakkaus on äitiysavustuslain mukainen sosiaaliturvaetuus, jonka tuotteet on kilpailutettu EU-lainsäädännön mukaan.

Ruokalappu
Pitkähihainen body

63 tuotetta vaatteista hygieniatarvikkeisiin

Vuoden 2019 äitiyspakkauksessa on yhteensä 63 tuotetta.

– Pakkaukseen toivotaan aika ajoin lisää kotimaisia tuotteita. Julkisia hankintoja koskevan lain mukaan tuotteita tai niiden valmistajaa ei saa valita maan tai kansalaisuuden perusteella, totesi Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen vuonna 2018.

Katso kaikki pakkauksen tuotteet tästä linkistä.

Muistathan, että äitiyspakkaus tulee hakea viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa.

Housut
Kietaisubody
Tietoa äitiyspakkauksesta
  • Ensimmäiset äitiyspakkaukset jaettiin Suomessa vuonna 1938.
  • Aluksi avustuksen saivat vain vähävaraiset äidit. Paketin arvo oli tuolloin 450 markkaa, eli noin kolmannes teollisuustyöntekijän kuukausipalkasta.
  • Vuonna 1949 oikeus äitiyspakkaukseen laajennettiin koskemaan kaikkia äitejä.
  • Sideharsoliina on äitiyspakkauksen tuotteista ainoa, joka on ollut mukana alusta asti.
  • Pakkauksen vaatteet ja tekstiilit olivat pitkään valkoisia, värit ilmestyivät vasta 1970-luvulla.
  • Body tuli pakkaukseen ensi kertaa vuonna 1990.

Katso kaikki pakkauksen tuotteet tästä linkistä.

Muita tämän lukeneita kiinnostivat myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?