Äitiyspakkaus ei ole enää vain suomalainen erikoisuus, vaan sellainen on jossain muodossa tarjolla peräti 60 maassa. Paikallisten olosuhteiden mukaan pakkaukseen saattaa kuulua vaikka hyttysverkko malariaa vastaan.

Viimeksi päivitetty 22.9.2020

Jo 60 maassa eri puolilla maailmaa jaetaan äitiyspakkauksia odottaville äideille – mallina on usein Suomen äitiyspakkausjärjestelmä. Eroja pakettien sisällöissä on kohdealueen mukaan: joillain alueilla tavarat annetaan puisessa laatikossa, punotussa korissa, pussissa tai jopa ämpärissä. Esimerkiksi hyttysverkko sisältyy pakkaukseen monilla alueilla, joilla hyttyset levittävät malariaa ja muita tauteja.– Monet äitiyspakkausohjelmien vastuuhenkilöt kertoivat, että he ovat käynnistäneet ohjelmansa kuultuaan suomalaisesta äitiyspakkauksesta, kertoo Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Jad Abuhamed.

Pakkaus eniten tarvitseville

Monet äitiyspakkausohjelmat ovat pienempiä kuin Suomessa ja esimerkiksi kansalaisjärjestöjen ylläpitämiä. Ohjelmat on usein kohdennettu haavoittuvassa asemassa oleville äideille, kuten vähävaraisille äideille Intiassa ja pakolaisäideille Jordaniassa.

Toisaalla taas ohjelma kattaa ison osan synnyttäjistä.

– Moni tietääkin, että äitiyspakkaus annetaan kaikille vauvaa odottaville perheille Skotlannissa. Kattava äitiyspakkausohjelma on myös Chilessä, missä äitiyspakkaus annetaan kaikille, jotka synnyttävät julkisvaroin ylläpidetyssä sairaalassa, kertoo hankkeesta vastaava tutkijatohtori Annariina Koivu Tampereen yliopistolta.

Kansainvälinen tutkijaryhmä kartoitti kaikki ei-kaupalliset äitiyspakkaukset ja löysi yhteensä 91 erilaista äitiyspakkausohjelmaa 60 eri maasta.

Keino jakaa tietoa terveydestä

Äitiyspakkaus on lähes aina osa laajempaa ohjelmaa, jonka tavoitteena on hyvinvoinnin lisääminen, terveyden edistäminen tai eriarvoisuuden vähentäminen. Monilla alueilla äitiyspakkauksen saamisen ehtona on, että äiti käy raskaudenaikaisissa terveystarkastuksissa tai että hän tulee sairaalaan tai klinikalle synnyttämään.

– Äitiyspakkausohjelmiin sisältyy terveysviestintää esimerkiksi nettikoulutuksen tai vihkosen muodossa, kertoo tutkimusryhmän jäsen Ella Näsi.

Monissa maissa äitiyspakkauksia jaetaan tilaisuuksissa, joissa vanhemmat saavat raskauteen, synnytykseen ja lapsenhoitoon valmentavaa tietoa ja vertaistukea.

Tulevaisuus on epävarma

Monet äitiyspakkausohjelmat ovat uusia, joten ne eivät ole vielä vakiinnuttaneet asemaansa tai niiden rahoituksen jatkuminen on epävarmaa.

– Tutkimuksemme tulokset palvelevat paitsi tutkijoita, myös terveysviranomaisia, päättäjiä ja esimerkiksi kansalaisjärjestöjä, jotka suunnittelevat äitiyspakkausohjelman perustamista tai haluavat kehittää omaa ohjelmaansa, kertoo Annariina Koivu.

Tampereen yliopiston globaalin terveyden tutkijoista koostuva ryhmä haastatteli 29 erilaisen äitiyspakkausohjelman vastuuhenkilöitä. Haastattelun pohjalta on tehty julkaisu, jossa kerrotaan äitiyspakkausten sisällöistä, ohjelmien laajemmista hyvinvointitavoitteista sekä siitä, miten äitiyspakkausten hankinta, jakelu, rahoitus ja muut käytännön asiat on organisoitu.

Lähde: Kela

Mitä mieltä olet artikkelista?