Kelan uudessa ohjevihkossa neuvotaan huoltamaan vaatteita oikein, selvennetään vanhempainetuuksia ja kehotetaan tarkastamaan äitiyspakkauksen sisältö.

Viimeksi päivitetty 3.2.2022

Kelan legendaarinen äitiyspakkaus uudistuu sisällöltään hieman vuonna 2022: tänä vuonna mukana on onnittelukirjeen sijaan ohjevihkonen peräti kuudella kielellä: suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, koltansaameksi, inarinsaameksi ja pohjoissaameksi.


 


Heti oppaan alussa on esimerkiksi päiväkotien eteisaulasta tuttu ”lämpömittari”, joka opastaa miten paljon lapselle tulisi laittaa vaatetta missäkin lämpötilassa.

”Tällaista selkeää kuvallista ohjeistusta meiltä on paljon toivottu, ja nyt se myös toteutetaan. Täytyy muistaa, että äitiyspakkaus on tehty palvelemaan kaikkia suomalaisia perheitä, ja lähtökohdat ovat silloin hyvinkin erilaiset. Vaikka neuvot pukemiseen voivat jonkun mielestä tuntua itsestäänselviltä, toiselle ne ovat hyvinkin tarpeelliset”, kertoo oppaan suunnittelija, Kelan perhe- ja eläke-etuuksien viestijä Milla Vainio.

Tavoitteena herättää myös keskustelua

Vihkonen on napakka seitsensivuinen tietopaketti, jossa esitellään äitiyspakkauksen sisältö, selvennetään tulevaa vanhempainpäiväraha-uudistusta ja annetaan vinkkejä pakkauksen sisältämien vaatteiden hoitoon ja kierrätykseen.

”Äitiyspakkaus menee yli 30 000 kotiin tulevana vuonna, joten kyseessä on merkittävä kohderyhmä perheitä. Vihkolla halutaan varmistaa, että kaikki saavat ainakin perustiedot vanhempainpäivärahoista ja kannustaa esimerkiksi keskustelemaan siitä, miten perhevapaat kussakin perheessä jaettaisiin”, Vainio sanoo.

Samalla vihkonen myös listaa kaikki paketin sisältämät tuotteet ja vastuuttaa paketin saajaa: tuotteet tulisi käydä läpi, niiden kunto tarkastaa ja tarvittaessa reklamoida puuttuvat tai vialliset tuotteet mahdollisimman pian.

Mitä mieltä olet artikkelista?