Äitiyspakkaus 2024 julkaistaan ennakkotietojen mukaan alkuvuodesta. Vielä Kela ei ole täsmentänyt aikataulua, mutta tämä pakkauksesta tähän mennessä tiedetään.

Viimeksi päivitetty 24.1.2024

Tuoreiden, etenkin ensimmäistä lastaan odottavien keskuudessa jännitys alkaa tiivistyä niihin aikoihin, kun uuden äitiyspakkauksen tuotteita ja kuoseja odotetaan julkaistavaksi.Edellisen kerran uusi äitiyspakkaus saateltiin maailmalle joulukuussa 2022, ja Kelan mukaan seuraavaa voi alkaa odotella näihin aikoihin.

Virallista julkistusta odotellessa on hyvä kerrata, mitä vuoden 2024 pakkauksesta jo tiedetään.

Äitiyspakkaus 2024 julkistetaan alkuvuodesta

Kela ei ole 24.1.2024 mennessä tarkentanut antamaansa arviota uuden pakkauksen ilmestysmispäivästä.

Äitiyspakkauksen laatikko on saanut uudet kuosit vuosiksi 2024–29

Vuonna 2022 äitiyspakkaus täytti 85 vuotta, ja juhlavuoden kunniaksi vuodelaatikolle etsittiin uutta kuvitusta suunnittelukilpailulla.

Voittajatöiksi valikoituivat Heli Hyppösen ”Satumetsä”, Eveliina Muotkavaaran ”Kuvitellaan tulevaa” ja Riina Haapakallion ”Lämpö”.

Käy kurkkaamassa, miltä laatikot näyttävät.

Makuupussin ja vauvan ulkohaalarin kuoseista järjestettiin yleisöäänestys helmikuussa 2023

Asiakkaat pääsivät jo noin vuosi vaikuttamaan vuoden 2024 pakkauksen makuupussin ja ulkohaalarin kuoseihin. Vaihtoehtoja molemmista oli kolme.

Asiakkaiden valitsemat suosikin selviävät äitiyspakkauksen julkistamisen yhteydessä.

Äitiyspakkauksen sijaan voi tuttuun tapaan valita rahaa

Kuten aikaisempinakin vuosina, myös tänä vuonna äitiyspakkauksen sijaan voit halutessasi saada äitiysavustuksen rahana. Sen suuruus on 170 euroa, ja summa on veroton.

Äitiyspakkauksen tuotteet on valittu julkisella tarjouskilpailulla

Äitiyspakkauksen tuotteeet valitaan julkisella tarjousmenettelyllä. Vuoden 2024 äitiyspakkauksen tarjouspyyntö on nähtävillä julkisten hankintojen Hilma-sivustolla.

Hankintaprosessit ovat pitkiä. Hilman tiedoista ilmenee, että vuoden 2024 osalta määräaika tarjousten jättämiseen umpeutui 30.11.2022.

Kela painottaa äitiyspakkauksen tuotteiden hankinnassa laatua. Pisteytyksessä laadun painoarvo on 80 % ja hinnan 20 %.

”Pakkaus elää ajassa, eikä se ole ikinä valmis. Pakkaus sisältää noin 40–50 erilaista vastasyntyneen lapsen tarpeisiin tarkoitettua vauvanvaatetta ja vauvanhoitotarviketta, ja toivomme, että tuottajat tarjoavat meille rohkeasti myös sellaisia innovaatioita, joilla voidaan esimerkiksi pidentää yhden tuotteen käyttöaikaa”, etuuspäällikkö Johanna Aholainen kertoo Kelan tiedotteessa.

Äitiyspakkauksen vastuullisuutta on kehitetty Kelan mukaa vuosia. Yhteistyössä ulkopuolisten vastuullisuuden asiantuntijoiden kanssa on kerätty tietoa tekstiilien tuotantoketjuista ja siitä, missä kohdin Kelan on mahdollista vaikuttaa hankintaprosessissa vastuullisuuteen.

Vuoden 2024 äitiyspakkauksessa laatukriteereitä ovat tuotteen toiminnallisuuden, innovatiivisuuden ja muunneltavuuden lisäksi materiaalin ja toteutuksen laatu sekä pitkäikäisyys. Myös luomupuuvillan käyttö on yksi laatukriteereistä.

Pakkauksen lopullinen sisältö riippuu tarjottavista tuotteista ja siitä, tarjotaanko ylipäätään Kelan kriteerit täyttäviä tuotteita.

”Valittuja tuotteita tulee näillä näkymin olemaan hieman aiempaa vähemmän. Tämä johtuu maailman markkinatilanteesta ja laadun painottamisesta. Nämä seikat nostavat yksittäisen tuotteen hintaa”, Aholainen kertoo.

Tarjouspyynnön kokonaisarvoksi on Hilmassa ilmoitettu 7 038 000 euroa.

Kurkistus tulevaisuuteen – mitä tapahtuu vuoden 2024 jälkeen?

Äitiyspakkaukseeen on päätetty lisätä pallo. Idea on peräisin hallituksen Suomi liikkeelle -ohjelmasta.

Koska kohderyhmänä ovat pienet vauvat, pallon turvallisuus ja hyödyllisyys on selvitettävä Demokraatti-lehden haastatteleman Kelan äitiyspakkauksen suunnittelija Veera Petäjän mukaan tarkoin.

”Jos vain kovalla kiireellä pyytäisimme pallosta tarjouksia, emme ehtisi riittävästi perehtyä kaikkiin asioihin”, hän kertoi lehdelle marraskuussa 2023.

Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan pallo saadaan pakkaukseen vuonna 2026.

Äitiyspakkauksia vuosien varrelta:

Mitä mieltä olet artikkelista?