Äitiyspakkauksen sisältöä uudistetaan vuosittain ja käyttäjien toiveet vaikuttavat pakkauksen sisältöön. Kela kartoitti sitä, millaisia asioita tuoreet vanhemmat haluaisivat tuleviin pakkauksiin.

Viimeksi päivitetty 17.2.2021

Kela kartoitti kyselyllä sitä, millaisia tuotteita tuoreet pienten lasten vanhemmat haluaisivat lisättävän äitiyspakkaukseen. Muutama tuote tai tuoteryhmä nousi avoimissa vastauksissa selkeästi esiin.


 


Kestovaippaa kaivataan eniten

Yksittäisistä tuotteista eniten sai mainintoja kestovaippa. Erilaiset kestovaipat olivat osa  äitiyspakkauksen vakiovarustusta vuodesta 2006 aina vuoteen 2017 asti, jolloin ne poistettiin pakkauksesta.

”Koko tämän ajan se on ollut yksi niistä tuotteista, joista on tullut eniten palautetta. Palaute on ollut sekä myönteistä että kielteistä”, Kela perustelee omassa tiedotteessaan vuodelta 2016.

Kestovaippojen palauttamista pakkaukseen perusteltiin esimerkiksi ympäristövaikutuksilla, kestovaippojen käytön edullisuudella kertakäyttövaippoihin verrattuna sekä äitiyspakkauksen mahdollisuudella olla näyttämässä esimerkkiä ja ohjaamassa suomalaisia vastuullisempiin valintoihin.

Esimerkiksi näin olivat pienten lasten vanhemmat tutkimuksessa perustelleet tarvetta kestovaipalle:

”Kestovaippa – järkevä sellainen – takaisin. Ehdottomasti harsojen oheen harsokuori ja kuivaliina, jotta tulee edes ideaa siitä, että niitä voi käyttää vaippoina. – – Kestovaippailu on käsittääkseni marginalisoitunut ja vähentynyt entisestään, ja äitiyspakkaus olisi erinomainen areena kestoilun edistämiseen.”

”Muutama kestovaippa imuilla, voi olla vähävaraisille perheille rahansäästöä kun ei tarvitse ostaa kertakäyttöisiä, vaan voi huuhtoa/pestä ja takaisin käyttöön.”

Säädettävät vaatteet

Pienet vauvat kasvavat hurjaa vauhtia ja vaatekappaleet jäävät elämän alkutaipaleella nopeasti pieniksi. Monet vanhemmat toivoivatkin tutkimuksen mukaan äitiyspakkaukseen vaatteita, joiden koko olisi säädettävissä isommaksi: Bodyihin toivottiin käännettäviä hihoja ja haaraosaan säädettäviä neppareita, ja housuihin toivottiin käännettävää vyötäröresoria.

Moni vastaaja toivoi uudeksi tuotteeksi bodyn jatkopalaa, jolla voisi pidentää vaatteen käyttöikää. Bodyn jatkopala lisättiin äitiyspakkaukseen uudeksi tuotteeksi vuonna 2020.

Voiteita ja rasvoja kokeiluun

Erilaisia vauvanhoitoon liittyviä voiteita, kuten perusvoide, sinkkivoide ja hoito/kylpyöljy, toivottiin tutkimuksen mukaan paljon. Tuotteilta toivottiin myös monikäyttöisyyttä: voiteen tai öljyn olisi hyvä sopia koko perheelle.

”Liukuvoiteen voisi mielestäni vaihtaa joksikin ihoöljyksi, ceridal tmv. Se olisi monikäyttöisempi, sillä se sopii liukuvoiteeksi ja jos sellaiselle ei ole käyttöä, niin sitä voisi käyttää vauvan ihon hoitoon.”

Ruokailuessu, syöttölusikka, nokkamuki…

Vauvan ruokailuun liittyviä tuotteita toivottiin lisättäväksi äitiyspakkaukseen. Usea vastaaja ehdotti ruokalapun vaihtamista hihalliseen ruokailuessuun, ja myös ensilusikan vaihtamista pitkävartiseen syöttölusikkaan toivottiin. Lisäksi pakkaukseen toivottiin astioita ja muita lapsen ruokailuun liittyviä tuotteita, kuten nokkamukia ja smoothiepussiin sopivaa imukorkkia.

”Lasten sormiruokailua varten olisi hyvä olla jonkinlainen ruokapöydän suoja-alusta tai astioita, jotka nyt ovat erikseen hankittavia.”

”Smoothiekorkki voisi olla hyvä lisä tai jonkun tuotteen tilalle.”

”Ensilautanen ja nokkamuki.”

Lähde: Kelan kyselytutkimus 2020

Mitä mieltä olet artikkelista?