Äitiyspakkauksen mukana tulee patja ja petivaatteet ja itse laatikko on suunniteltu soveltumaan vauvan ensimmäiseksi nukkumapaikaksi – siitä huolimatta vain noin kolmannes äideistä kertoo käyttäneensä sitä niin.

Viimeksi päivitetty 17.2.2021

Äitiyspakkauksen laatikon pohjalla tuhiseva vauva alkaa olla yhä harvinaisempi näky – Kelan tuoreessa tutkimuksessa vain vajaa kolmannes äideistä kertoo käyttäneensä laatikkoa vauvan vuoteena. Kyselyyn vastanneet oli valittu vuoden 2018 äitiyspakkauksen saaneiden joukosta.


 


”Onko se enää tätä päivää?”

”Molemmat lapset nukkuneet aluksi laatikossa sitten pinniksessä jossa laatikko”

Vielä vuonna 2010 laatikkoa ilmoitti käyttäneensä lapsensa vuoteena 42 prosenttia äideistä. Tätä aikaisemmin laatikon käyttöä vuoteena ei ole kysytty tutkimuksissa, mutta esimerkiksi vuonna 2006 vuodelaatikon ilmoitti vähintään melko tarpeelliseksi tuotteeksi 65 prosenttia vastaajista.

”On kiva idea, että laatikosta saa sängyn, mutta onko se enää tätä päivää?”

Lapsuusmuistojen säilömiseen

Useat vastaajat kertoivat tutkimuksessa näkemyksiään äitiyspakkauksen laatikosta ja sen käytöstä. Vauvan vuoteena toimimisen lisäksi äitiyspakkauslaatikolle esitettiin myös muita käyttötarkoituksia: laatikkoa on käytetty esimerkiksi ”lapsuusmuistojen” säilytykseen.

”Pakkauslaatikko itsessään oli myös ihana, virkistävä ja erityisen mukavaa oli, että
sitä varten oltiin järjestetty kilpailu. Laatikothan säästän: kanteen kirjoitan isolla
”Lapsuusmuistoja” ja lapsen nimen. Laatikkoon kerätään vaatteista koulutöihin kaikenlaista 18 vuoden ajan.”

Laatikon ulkonäkö puhuttaa

Myös äitiyspakkauksen laatikon ulkonäöstä annettiin Kelan kyselyssä palautetta. Suurin osa laatikon ulkonäköä kommentoineista kehui sitä, mutta myös kielteisempää palautetta annettiin.

”Pakkaus itsessään on kaunis ja kiva säilytyslaatikkona myöhemmässä käytössä.”

”Pahvilaatikko oli järkyttävän ruma. Sitä kuitenkin tarvitaan sänkynä, joten sen suunnittelussa saisi pitää mielessä että sitä ei katsele lapsi vaan vanhemmat. Sen pitäisi
olla riittävän neutraalin näköinen, jotta se sopii kaikille.”

Artikkelin lainaukset on poimittu Kelan tutkimuksesta.

Lähde: Kelan kyselytutkimus 2020

Mitä mieltä olet artikkelista?