Äitiyspakkaus 2023 on julkistettu. Ensimmäiset uudet pakkaukset jaetaan asiakkaille alkuvuodesta. Tuotteita pakkauksessa on kuitenkin vähemmän kuin ennen. 

Viimeksi päivitetty 13.12.2022

Kun kustannukset nousevat, pakkauksen tuotteiden määrä vähenee

Vuoden 2023 äitiyspakkauksen tuotteiden valinnassa Kela kiinnitti erityistä huomiota niiden pitkäikäisyyteen.

Epävakaa maailmantilanne ja yleinen kustannusten nousu näkyvät kuitenkin tuotteiden määrässä.

Äitiyspakkaus 2023 laatikko
Vuodelaatikon kuvituksessa seikkailevat sulassa sovussa karhu, hevonen, joutsen ja riekko sekä muita kotimaisia eläimiä perheineen. (Kuva: Kela)

Äitiyspakkaus on palvellut ja tukenut lapsiperheitä suomalaisessa hyvinvointivaltiossa jo 85 vuotta. Tuleeko pakkaus säilymään myös seuraavat 85 vuotta?

Korona-aika nosti yleistä materiaalien kustannustasoa ja hankaloitti saatavuutta. Ukrainan sodan vaikutukset ovat myös lisänneet entisestään markkinoiden epävakaata kehitystä.

Hintojen nousu vaikutti myös uuden äitiyspakkauksen hankintoihin. Yhteen pakkaukseen käytettävällä 170 eurolla ei enää saa yhtä paljon tuotteita kuin aikaisemmin.

Äitiyspakkaus 2023 ulkohaalari
Ulkohaalari-makuupussi on äitiyspakkauksen halutuimpia tuotteita. Vuonna 2023 se ontummanharmaa ja siinä on Muumi-kuviointi. Äänestyksen voittanut kuosi sai 57,3 % kaikista 8593 äänestä. (Kuva: Kela)

 

 

Vuoden 2023 äitiyspakkaus sisältää 38 tuotetta – se on peräti 17 tuotetta vähemmän kuin vuonna 2020

Vuoden 2023 pakkauksessa on 38 erilaista tuotetta. Tuotteita on 5 edellisvuotta (2022) vähemmän. Vuoteen 2021 verrattuna tuotteiden määrä pienentyi 12 tuotteella ja 17 sitä edelliseen (2020).

”Tästä voi päätellä, että pakkauksen valikoima supistuu. Alkuvuodesta esitimme pakkausta kohti 30 euron arvon korotusta sitä valitettavasti saamatta. Positiivista on, että tuotteiden vastuullisuus, laatu ja pitkäikäisyys ovat parantuneet merkittävästi viime vuosina”, äitiyspakkauksen sisällöstä vastaava suunnittelija Veera Petäjä Kelasta kertoo.

Äitiyspakkaus 2023 makuupussi
Sivuilta vetoketjulla suljettava valkoinen peitemakuupussi, jossa on Poikue-niminen kuviointi. Kuosi on Miia Kajaanin suunnittelema äänestyksen voittanut kuosi. Ääniä tuli yhteensä 8 592 kpl, joista voittajakuosi sai ääniä 3357 kpl, eli 39,1 % kaikista äänistä. (Kuva: Kela)

Nykypäivän tilanne toistaa hieman menneisyyttä, sillä jälleen perheillä on käytössään rahaa tavanomaista vähemmän. Pakkaus oli 85 vuotta sitten uusi, innovatiivinen ja konkreettinen tapa auttaa pienituloisia äitejä alkuun.

”Pakkaus on tapa tukea perheitä hyvinä mutta myös vaikeina aikoina. Pakkauksen valitsee rahallisen tuen sijaan yhä noin kaksi kolmasosaa, joten se on säilyttänyt suosionsa”, Petäjä sanoo.

Äitiyspakkaus 2023
Tämä jatkopalabody on kooltaan 62–68 cm. (Kuva: Kela)
Äitiyspakkaus 2023 kietaisubody
Pitkähihainen valkopohjainen kietaisubody on kokoa 62–68 cm, ja siinä on Karkki-niminen kuviointi. Kiinnitys painonapeilla. (Kuva: Kela)
Äitiyspakkaus 2023 yöpuku
Vaaleanvihreässä yöpuvussa on Kuusi-niminen kuviointi. Vetoketjukiinnitys. Avautuu molemmista suunnista. (Kuva: Kela)

Mukana edelleen tärkeimmät ja monikäyttöisimmät tuotteet

Kela on sisällyttänyt vuoden 2023 äitiyspakkaukseen kaikki merkittävimmät tuotteet, joita vauvaperhe tarvitsee arjessaan.

Tuotteet ovat valikoitu huolella ja erityisesti niiden materiaalivalintoihin, laatuun ja vastuullisuuteen on kiinnitetty huomiota.

Äitiyspakkaus 2023 pussilakana
Monivärinen luomupuuvillasta tehty pussilakana, jossa on valaskuviointi. (Kuva: Kela)

Kela haluaa korostaa uuden äitiyspakkauksen sisällössä monikäyttöisyyttä ja vastuullisuutta.

Puuvillasta valmistetuista tuotteista suurin osa on luomupuuvillaa. Muutamissa tuotteissa on käytetty osittain kierrätysmateriaalia.

Kaikkien tuotteiden täytyy täyttää Suomen ja EU:n lainsäädännän turvallisuusvaatimukset.

Äitiyspakkaus 2023 myssy
Luonnonvalkoinen neulemyssy, jossa on tupsu ja nauhat. (Kuva: Kela)

”Pakkauksesta kuitenkin jäi joitain tuotteita pois siksi, että niistä ei saatu lainkaan tarjouksia, tällaisia olivat mm kondomit, kuolalappu ja pehmolelu”, Petäjä sanoo.

Pakkauksen bodyista suurin osa on kietaisubodyja. Irrotettavalla jatkopalalla varustettuja bodyja pakkauksessa on kaksi ja kaikissa pakkauksen housuissa on käännettävät resorit vyötäröllä, mikä lisää tuotteiden käyttöikää.

Äitiyspakkaus 2023 viltti
Oliivinvihreä-luonnonvalkoisessa jakardikankaisessa viltissä on Metsän ystävät -niminen kuvitus. Viltti on kaksipuolinen. (Kuva: Kela)

Asiakkaiden toiveet on huomioitu myös vuoden 2023 äitiyspakkauksessa

Äitiyspakkauksen rakastetuimpiin tuotteisiin kuuluu monikäyttöinen vauvan ulkohaalari.

Vuoden 2023 äitiyspakkauksen haalariin valikoitui yleisöäänestyksessä tummansininen Muumi-kuosi, joka sai 57,3 % äänistä. Ääniä tuli yhteensä 8 593 kpl.

Peitteeksi muuntuvan makuupussin kuosista yleisö äänesti harmaan poikuekuvioinnin. Se sai 39,1 prosenttia äänistä. Yhteensä ääniä annettiin 8 592.

Äitiyspakkaus 2023 vauvan hoitotarvikkeet
Vauvan hoitotarvikkeet: kynsisakset, kylpylämpömittari, hisuharja, sideharsoja, hammasharja ja ruokakaukalo. (Kuva: Kela)

Aya Iwayan suunnittelema kuvitus Perhe koristaa myös tulevaa vuodelaatikkoa.

Kuvituksessa seikkailevat sulassa sovussa karhu, hevonen, joutsen ja riekko sekä muita kotimaisia eläimiä perheineen.

Äitiyspakkaus 2023 hygienituotteet
Vuoden 2023 äitiyspakkauksesta löytyy myös terveyssiteitä, kestoliivinsuojat ja nännivoide.(Kuva: Kela)

Syksyllä 2022 Kela järjesti kuosikilpailun, jonka voittajatyöt nähdään tulevien vuosien pakkauksissa. Vuodelaatikko on suunniteltu toimimaan vauvan ensisänkynä, pakkaus sisältää myös laatikkoon sopivan patjan.

Äitiyspakkaus 2023 housut
Persimoninväristen housujen koko on 50–56 cm, Housuissa on umpilahkeet.

Äitiyspakkaus 2023 jakoon alkuvuodesta

Edellisen vuoden äitiyspakkaus jaetaan loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa. Pakkauksen vaihtumisajankohta riippuu äitiysavustushakemusten määrästä, mutta Kelasta arvioidaan, että uuteen pakkaukseen siirrytään alkuvuoden 2023 aikana.

Muistathan, että äitiyspakkaus tulee hakea viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. Lue hakuohjeet Kelan sivuilta.

Selaa kaikkia tuotteita Kelan sivuilla.

Mitä mieltä uudesta äitiyspakkauksesta ollaan? Käy lukemassa kommentteja keskustelupalstalla ja kerro myös, mitä mieltä olet itse: Vuoden 2023 äitiyspakkaus on julkaistu! Mitä pidät?

Äitiyspakkauksia vuosien varrelta:

Katso myös: Tässä ovat äitiyspakkauksen laatikon uudet kuosit vuosiksi 2024–29 – mielikuvitusmaailmaa, tulevaisuutta ja erilaisia eläimiä

 

 

Mitä mieltä olet artikkelista?