Huolimattomuusvirheet lasta kuljetettaessa ovat pahimmillaan hengenvaarallisia – lue listasta yleisimmät virheet ja tarkista omat taitosi!

Viimeksi päivitetty 3.9.2018

1. Väärin asennettu turvaistuin

Turvaistuimen oikea asentaminen on kaiken autoturvallisuuden lähtökohta, joten siihen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Väärin asennettu istuin saattaa kolaritilanteessa tempautua sijoiltaan, eikä se silloin suojaa lasta.


 


2. Turvavyö liian löysällä

Jos lapsi pääsee kiemurtelemaan vöistä irti ajotilanteen aikana, vyöt ovat vääränlaiset tai liian löysällä. Myös paksut toppavaatteet saattavat harhauttaa vanhempaa kiinnittämään vyöt liian löysälle. Löysistä vöistä lapsi saattaa kolaritilanteessa luiskahtaa ulos ja saada vammoja.

3. Tabletti roikkumassa penkistä

Kun laitat lapsellesi viihdykettä automatkojen ajaksi, uhraa pieni hetki myös tabletin kiinnitysten miettimiseen – ovatko kiinnikkeet niin lujat, että ne pitävät laitteen paikoillaan myös kolaritilanteessa? Muutoin tabletti sinkoutuu kovalla voimalla irti, mahdollisesti kohti lapsen kasvoja.

4. Irtotavaraa takapenkillä tai -kontissa

Kolari- tai onnettomuustilanteessa auto saattaa lähteä heittelehtimään ja pyörimään, jolloin kaikki irtonaiset tavarat muuttuvat kuin lingon kiviksi. Työkalupakki tai muu vastaava raskas esine on erityisen vaarallinen, mutta jo sateenvarjon törmäyspaino on useita kymmeniä kiloja, kun auto törmää esteeseen 50 kilometrin tuntivauhdissa. Myös ilman kiinnitystä matkustava lemmikki saattaa aiheuttaa vakavat vammat osuessaan ihmiseen.

5. Lapsi aikuisen sylissä

Vaarallisin tilanne kaikista syntyy, jos lapsi matkustaa aikuisen sylissä – matkustipa hän sitten samoissa vöissä tai ilman vöitä. Samojen vöiden alla matkustava lapsi litistyy kolaritilanteessa aikuisen ruumiinpainon ja vöiden väliin – tuhoisin seurauksin. Ilman vöitä matkustava lapsi puolestaan todennäköisesti sinkoutuu vahvimmankin aikuisen käsivarsilta esimerkiksi tuulilasin läpi.

Mitä mieltä olet artikkelista?