Alle 5-vuotiaiden lasten on turvallisinta matkustaa autossa selkä menosuuntaan, selviää Liikenneturvan tutkimuskatsauksesta. Kasvot ajosuuntaan kiinnitettävissä istuimissa riski kuolla ja loukkaantua vakavasti on selvästi suurempi, sillä lapsen pää suhteessa kehoon on aikuisen päätä painavampi eikä lapsen kaula kestä kolarin voimaa.

Viimeksi päivitetty 4.12.2007

Aikuisen syli on autossa vaarallinen paikka
Vaikka aikuisen syli voi lapsesta tuntua maailman turvallisimmalta paikalta, auton kyydissä se on kaikkea muuta.  Jos aikuinen ja lapsi istuvat sylikkäin samoissa turvavöissä, lapsi puristuu törmäyksessä sylissä pitävän ja turvavyön väliin. Voimakkaankaan aikuisen käsivoimat eivät auta: Törmäyskokeessa aikuinen ei onnistunut pitämään 8-kiloista nukkea sylissään, vaikka auto kulki vain 24 kilometrin tuntinopeudella.
Ei alle 12-vuotiasta turvatyynypaikalle!
Turvatyyny voi olla lapselle hengenvaarallinen. Siksi turvaistuinta ei saa kiinnittää turvatyynypaikalle, jos tyynyä ei ole mahdollista passivoida. Alle 12-vuotiaalle tai alle 140-senttiselle lapselle turvatyynystä on todennäköisesti enemmän haittaa kuin hyötyä.
Asenna turvalaite oikein
Tutkimusten mukaan jopa 70 prosenttia lasten turvalaitteista on joko asennettu autoihin väärin tai niitä käytetään väärin.   Jos olet epävarma oikeasta asennustavasta, pyydä laitteen myyjältä apua.
Turvalaitteiden käyttö on kirjattu lakiin
Toukokuun alussa vuonna 2006 voimaan tulleen lain mukaan alle 135-senttisten lasten on käytettävä autossa matkustaessaan turvalaitetta. Käytettävä laite määräytyy lapsen painon mukaan.
Jos lapsi on yli 3-vuotias, voi häntä satunnaisesti kuljettaa auton takapenkillä tavallisissa turvavöissä, mutta alle 3-vuotiaan kuljettaminen ilman turvalaitetta on kielletty. Noin 10-vuotiaasta eteenpäin lapsi voi käyttää turvavöitä aikuisten tapaan.
E-hyväksyntä vaaditaan, T-hyväksyntää suositellaan

 


 


Kaikkien käytettävien turvalaitteiden on oltava Euroopan laajuisesti hyväksyttyjä (E-hyväksyntä). Tämän lisäksi Liikenneturva suosittelee Ruotsin liikenneturvallisuusviraston hyväksyntää (T-hyväksyntä).
Näin kuljetat lasta
Pikkuvauva Pikkulapsi Kasvava lapsi
Turvakaukalo Turvaistuin Turvavyöistuin

Selkä menosuuntaan

Kaukalot alle 10 kg tai alle 13 kg

Selkä menosuuntaan väh. 3-vuotiaaksi

Turvaistuimet 9-18 kg ja 15-25 kg

Kasvot
menosuuntaanTurvavyöistuin tai
istuinkoroke 10-12 vuotiaaksi saakka
Lähde: Liikenneturva
Turvaistuinkuvat: Britax
Mitä mieltä olet artikkelista?