Sytytysneste on koostumuksensa vuoksi sellaista, että se päätyy hörpättäessä helposti väärään kurkkuun. Keuhkoihin joutuessaan se saattaa aiheuttaa kemiallisen keuhkokuumeen, joka on saajalleen hengenvaarallinen. Pullo tulee aina säilyttää niin, ettei utelias taapero pääse siihen käsiksi.

Viimeksi päivitetty 30.6.2020

Hiiligrillin sytyttämiseen tarkoitettu sytytysneste on yksi kodin ja mökin arjessa yleisesti käytetyistä, vaarallisista kemikaaleista: hengitysteihin joutuessaan se saattaa aiheuttaa kemiallisen keuhkokuumeen. Suomessakin joutuu kemiallisen keuhkokuumeen vuoksi lapsia sairaalahoitoon, ja hoidosta huolimatta myös joitakin kuolemantapauksia on sattunut. Pahimmillaan pikkulapsella yksikin hörppäys voi viedä hengen.



”Sytytysnesteet, kuten bensiinikin, ovat viskositeetiltaan sellaisia petrolituotteita, että ne aspiroituvat helposti. Tämä tarkoittaa sitä, että ne joutuvatkin ruokatorven sijasta henkitorveen ja sitä kautta keuhkoihin. Tästä voi seurata vaikea kemiallinen keuhkokuume, joka varsinkin lapsella voi hoidosta huolimatta johtaa kuolemaan, kertoo teho- ja ensihoitolääkäri Maria Kaista HUS:n Myrkytystietokeskuksesta.

Pikkulapsella jo kulauksen tai parin (20–40 millilitraa) nielaiseminen saattaa riittää kohtalokkaiden vahinkojen syntymiseen. Erehdystä ei ehdi huomata ajoissa esimerkiksi pahasta mausta, sillä neste holahtaa nieluun vaivattomasti.

Jos vahinko pääsee tapahtumaan…

Helpoin tapa estää vahinkoa sattumasta on huolehtia siitä, että sytytysnestepullolla on oma erillinen säilytyspaikkansa, johon se viedään heti käytön jälkeen. Kun pullo ei ole kenenkään ulottuvilla, aikuinen ei hörppää siitä epähuomiossa tai lapsi uteliaisuuttaan.

Jos vahinko pääsee tapahtumaan, tärkeintä on tarkistaa tilanne heti:

”Jos lapsi vaikuttaa normaalilta, on ehkä hieman itkuinen, yskii tai yökkäilee vähän, soitetaan Myrkytystietokeskuksen numeroon (0800 147 111) lisäohjeita varten. Jos sen sijaan lapsen hengitys tai tajunnantaso on epänormaali, tulee viipymättä soittaa 112.”

”Samalla on hyvä muistaa, että varsinkin maaseudulla tai mökkialueella on hyvä olla mökin tarkka osoite tai jopa koordinaatit tarkassa tiedossa, jotta ensihoitoyksikkö osaa saapua suorinta tietä perille”, Kaista neuvoo.

Ärsyttää silmässä ja iholla

Sytytysneste on vaarallista myös roiskuessaan. Silmässä se voi ärsyttää herkkää kudosta, joten mikäli sytytysnestettä roiskahtaa silmään, silmää tulee huuhdella huolellisesti vedellä noin 15 minuutin ajan.

Jos sytytysnestettä puolestaan roiskuu vaatteille tai iholle, se voi ärsyttää paikallisesti ihon pintaa. Jos altistus pitkittyy, vaikkapa roiskeista märkää paitaa päällä pitämällä, se voi vaurioittaa ihoa. Jos sytytysnestettä siis roiskahtaa päälle, tulee iho pestä välittömästi ja vaatteet vaihtaa. Ihoakin on hyvä huuhdella noin 15 minuutin ajan roiskumiskohdasta.

”Jos ärsytysoireet iholla tai silmässä pitkittyvät, voi päivystyskäynti olla aiheellinen. Myrkytystietokeskus neuvoo tarvittaessa epäselvissä tilanteissa”, Kaista muistuttaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?