Ajatus jättää lapset autoon nopean kaupassa pyrähdyksen ajaksi voi olla houkutteleva, mutta se ei ole suositeltavaa missään tilanteessa. Ilman aikuista jäänyt lapsi voi hätääntyä, ja pahimmillaan auto voi syttyä tuleen.

Viimeksi päivitetty 26.11.2019

Takapenkillä kinastelevat hoitopäivän jäljiltä väsyneet lapset, ja kaupasta pitäisi käydä hakemassa maitoa ja leipää. Lähes jokainen vanhempi tunnistanee tilanteen. Houkutus jättää lapsen autoon odottamaan kaupassa kipaisun ajaksi on suuri, mutta voiko niin tehdä?


 


”Liikenneturvalla ei ole suoraa ohjeistusta tällaiseen tilanteeseen, mutta sanoisin, että lapsia ei tulisi jättää autoon missään tilanteessa. Kaupasta tullessaan voi lapsen laittaa autoon ennen kuin vie ostoskärryn pois, mutta ei sen pidemmäksi aikaa”, sanoo koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara Liikenneturvasta.

Lyhyessäkin ajassa ehtii tapahtua

Nopeaksi suunniteltu kaupassa käynti voi venähtää, jos esimerkiksi kassalla on jonoa, ja toisaalta lyhyessäkin ajassa ehtii tapahtua paljon. Jos autoon on jätetty matkalla nukahtanut lapsi, tämä saattaa herätä ja joutua paniikkiin tajutessaan olevansa yksin.

”Aktiivisempi, vähän vanhempi lapsi voi puolestaan avata vyönsä ja kivuta etupenkille. Jos auto on jätetty käymään, lapsi voi vaikka raapaista vaihteen päälle ja saada auton liikkeelle”, Elovaara varoittaa.

Älylaite voi olla riskitekijä

Aina on olemassa myös se riski, että autossa on jokin vika, jota ei ole aiemmin huomattu. Esimerkiksi käyntiin jätetyn auton dieselvuoto voi aiheuttaa tulipalovaaran.

Myös lapsia viihdyttämään jätetty älylaite voi olla riskitekijä. Pahimmillaan laite voi syttyä palamaan, kuten taannoin kävi Kuopiossa perheenisän kaupassakäynnin aikana.

”Lapset voivat toki viihtyä autossa hyvin, kun saavat pädin syliinsä, mutta niitä ja kännyköitä pitäisi aina käyttää vain aikuisen läsnäollessa. Jos autossa jokin syttyy palamaan, silloin lapsi on pulassa. Kun auto lähtee palamaan, se palaa nopeasti”, Elovaara sanoo.

Pelaa varman päälle ja ota lapsi mukaan

Teoriassa tulipalovaara voi liittyä myös itkuhälyttimeen, jonka vanhempi saattaa jättää autoon kuullakseen, jos nukkuva lapsi herää ja hermostuu.

”Jos varman päälle haluaa pelata, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ottaa lapsi mukaan kauppaan. Ymmärrän, että se voi tuntua hankalalta, mutta kun lasten kanssa ollaan liikenteessä, mennään heidän ehdoillaan. Oma aikataulu pitää rakentaa niin, ettei se ole sekunneista kiinni. Kiirehän ei ole muutenkaan turvallista liikenteessä”, Elovaara muistuttaa.

Aiheesta keskustellaan myös Vau.fi-foorumilla. Ota osaa keskusteluun: Jätätkö lapsen/lapset autoon?

Mitä mieltä olet artikkelista?