Hukkuminen ei näytä tv-sarjoista tutulta rimpuilulta, vaan on hyvin vähäeleistä ja hiljaista: siksi on tärkeää opetella tunnistamaan hukkumisreaktio.

Viimeksi päivitetty 20.6.2023

Tilastokeskuksen mukaan joka neljäs lapsen kuolema johtui tapaturmasta vuosina 2016–2020. Kaikkiaan 94 tapaturmasta 16 oli hukkumiskuolemia. Poikia hukkui tyttöjä enemmän.


 

 


Kun lapsi joutuu vaistonvaraisen hukkumisreaktion tilaan, hän pysyy pinnalla enää 20–60 sekuntia ennen kuin vajoaa kokonaan pinnan alle. Pelastustoimien on siis oltava ripeitä.

Hukkuva ei huuda

Kun hukkumisreaktio saa valtaansa lapsen tai aikuisen, hukkuva pyrkii vain ja ainoastaan ainoastaan saamaan henkeä.

Tyypillisesti hukkuva on pystyasennossa vedessä, ja hänen suunsa vajoaa jatkuvasti pinnan alle. Koska lapsen suu on veden pinnalla vain hetkittäin, hänellä ei ole aikaa huutaa apua – jokainen hetki on käytettävä ilman vetämiseen.

Useimmissa tapauksissa hukkumaisillaan oleva levittää kätensä veden pinnalle ja yrittää kammeta itseään ylös vedestä.

Tila voi olla aikuisellekin niin lamauttava, ettei hukkuva pysty uimaan edes lyhyttä matkaa pelastusrenkaan luokse.

Kellukkeet ja pelastusliivit eivät riitä

Kellukkeet eivät estä uimataidotonta lasta hukkumasta. Lasten uimista on syytä vahtia aina, olipa lapsilla käytössä uimakellukkeita tai ei.

Veneilleissä lapsilla pitää olla aina pelastusliivit käytössä. Jos lapsi pukee liivit itse päälleen, vanhempien on syytä tarkistaa, että kaikki remmit on asianmukaisesti kiinnitetty. Väärin kiinnitetyt liivit ovat yksi yleinen syy lasten hukkumiskuolemiin.

Ojat, paljut, pihalammet ja saavit vaarana

Jo muutama sentti vettä riittää hukuttamaan pikkulapsen. Siksi ojat, pihalammet, sadevesisaavit ja suihkulähteet ovat mahdollisia vaaranpaikkoja.

Myös paljut, porealtaat ja vedellä täytettävät kahluualtaat ovat ilman muuta vaarallisia, niissähän vettä on usein kymmeniä senttejä.

Jopa vedellä täytetyt ämpärit ja lasten kylpyammeet ovat vaarallisia vauvoille ja taaperoille. Taaperoikäinen lapsi saattaa kaatua tai luiskahtaa ämpäriin, saaviin tai ammeeseen, eikä hänellä välttämättä ole riittävästi voimaa kammeta itseään sieltä pois.

Lisäksi kova kolaus päähän saattaa viedä hetkellisesti tajun, jolloin lapsi on veden armoilla heti.

Jotta yksikään lapsi ei hukkuisi:

  • Yksi porukasta on aina uivien lasten vahti. Hän on selvinpäin.
  • Uimavahti ei seurustele tai selaa kännykkäänsä. Hänen silmänsä ovat kohdistuneet kaiken aikaa vain ja ainoastaan uiviin lapsiin.
  • Uimavahti pitää koko ajan laskua märistä päistä. Hän käskee lapsia uimaan vain sillä alueella, jossa hän näkee heidät kaikki, koko ajan.
  • Uimavahti on tarpeeksi lähellä nähdäkseen lasten kasvot ja eleet. Jos joku lapsista näyttää oudolta tai ”vain kelluttelee paikoillaan”, hän käy heti tarkistamassa tilanteen.
  • Uimavahti valmiina sukeltamaan veteen heti. Pelastustoimiin saattaa olla aikaa vain 20 sekuntia siitä, kun lapsen pää vajoaa pinnan alle.
Mitä mieltä olet artikkelista?