Vauvan pitkään jatkunut itku sai perheenisän Scott Walkerin säikähtämään: hiuskiertymä oli leikannut kiinni tyttären varpaan ihoon. Hankalimmissa tapauksissa varpaiden ympärille kiertyneet hiukset on poistettava leikkauksessa.

”Tyttäreni neiti Molly aiheutti pikku säikähdyksen iskälle. Päätin jakaa kuvan hiuskiertymästä Mollyn varpaan ympärillä, koska tämä oli minulle aivan uusi juttu. Ilmeisesti kuitenkaan nämä eivät ole aivan älyttömän epätavallisia”, Molly-vauvan isä Scott Walker kertoo Facebook-seinällään.Yhdysvaltalaisen Walkerin Facebook-päivitys varpaiden ympärille kiertyneistä hiuksista on jaettu lähes 200 000 kertaa.

Hius kiertynyt vauvan varpaan ympärille.
Kuva on otettu 45 minuuttia varpaan ympärille kiertyneen hiussumpun irrottamisen jälkeen. (Kuva: Scott Walker)

Itkusta ei tullut loppua

”Olin lounaalla perheeni kanssa ja Molly kirkui ja oli muutenkin pahalla tuulella – siinä ei tietenkään ollut mitään tavanomaisesta poikkeavaa. Raivoaminen sai tytön ylikuumenemaan ja niinpä puolisoni Jess riisui Molyn sukat, jotta tämä viilenisi. Silloin näimme hänen varpaansa”, Walker kertoo.

Äidillä on onneksi lääketieteellisiä supervoimia.

Hiuskiertymä oli estänyt varpaan verenkierron.

Esimerkiksi sukkaan joutuneet hiukset saattavat kieputtua varpaan ympärille vauvan liikutellessa jalkaansa.

Kiertymä vaikeuttaa varpaan verenkiertoa, jolloin varvas alkaa turvota. Hiukset eivät anna periksi varpaan turvotessa ja näin hiukset saattavat jopa ”leikata” ihon sisään.

Kiertymä ehti tehdä pahaa jälkeä

Walkerin perheessä oli onneksi apu lähellä. Scottin puoliso työskentelee sairaanhoitajana.

”Mollyn äidillä on onneksi lääketieteellisiä supervoimia. Jess poisti kiertymän pinsettien ja suurennuslasin avulla.”

Vaikka kiertymä saatiin irti melko varhaisessa vaiheessa, varpaiden ympärille kiertynyt hiustukko oli ehtinyt vahingoittaa vauvaa.

”Ikävä kyllä kiertymä oli ennättänyt leikata Mollyn ihon rikki koko varpaan ympäriltä. Tilanne olisi tosin voinut äityä vieläkin pahemmaksi, jos emme olisi löytäneet raivoamisen syytä tai jos hius olisi ollut vielä syvemmällä ihossa”, Walker kertoo.

Walker sai tapahtuman jälkeen lääkäriltä vinkin: lapsen varpaat kannattaa aina tarkistaa, jos vauva on todella itkuinen, eikä suostu rauhoittumaan. Taustalla saattaa silloin olla varpaan ympärille kiertynyt hiustukko.

 

Lapsi tarvitsee nopeasti hoitoa

Hiusta ei missään tapauksessa saa jättää vauvan varpaan ympärille, vaan sotku pitää selvittää mahdollisimman pian.

Usein hiuskiertymää pystytään nostamaan ihosta sen verran, että lenkki voidaan leikata auki. Jossain tapauksissa hiukset ovat niin tiukalla, että tarvitaan pienimuotoinen leikkaus vauvan varpaaseen hiusten irti saamiseksi.

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?