Äidin runsas matkapuhelimen käyttö yhdistettynä lapsen varhaiselle puhelimen käytölle nostaa lapsen käytöshäiriöiden riskiä, esittää tanskalaisen tutkimus.

Viimeksi päivitetty 17.12.2010

Nainen puhuu puhelimessa

Matkapuhelin saattaa vaikuttaa sikiön kehitykseen. (Kuva: iStock)Tutkimuksessa äidit ja lapset jaettiin ryhmiin sen mukaan, kuinka paljon äiti ja lapsi käyttivät kännykkää. Jos äiti puhui paljon puhelimeen raskausaikana ja jos lapsi käytti aktiivisesti kännykkää seitsemän vuoden iässä, oli lapsella 50 prosenttia suurempi riski saada käytöshäiriö verrattuna ryhmään, jossa puhelimen käyttö oli vähäistä niin äidillä kuin lapsella.

Jos äiti puhui raskausaikana paljon puhelimeen, mutta lapsi ei itse ollut kova puhelimenkäyttäja 7-vuotiaana, oli käytöshäiriön riski 40 prosenttia. Ryhmässä, jossa 7-vuotias käytti paljon puhelinta, mutta äiti ei ollut puhunut raskausaikana suuria määriä, oli riski ainoastaan 20 prosenttia suurempi.

Tutkimuksessa on huomioitu suuri määrä vaikuttavia seikkoja, niin että juuri puhelimenkäytön vaikutus tulisi esille. On kuitenkin mahdollista, että todellisuudessa käytöshäiriöriskiin vaikuttaa seikka, jota tutkimuksessa ei ole otettu huomioon.

Tutkijat eivät pidä tuloksia vielä idioottivarmoina:

”On ennenaikaista sanoa, että tulokset olisivat luonteeltaan kausaalisia. Olemme kuitenkin huolissamme matkapuhelimien mahdollisista riskitekijöistä, sillä teknologian yleisyyden vuoksi se voisi olla yleinen terveysongelma.”

Kännykkätutkimus toteuttettiin osana tanskalaista raskausseulontaa, johon osallistui vuosien 1996 ja 2002 välisenä aikana melkein 100000 äitiä. Tulokset julkaistiin Journal of Epidemiology and Community Health -lehdessä.

Teksti: Jarkko Uro

Lähde: Science Daily

Lue myös:

Antibioottien hyöty korvatulehduksien hoidossa vähäinen

Taipumus lihavuuteen kehittyy nuorena

HIV ja raskaus

Mitä mieltä olet artikkelista?