Adoptiolapsilla näyttäisi olevan hieman muita lapsia enemmän tarkkaavaisuus- ja käytöshäiriöitä. Erot biologisessa perheessään kasvaneisiin eivät ole suuria, ja valtaosa adoptiolapsista onkin mieleltään terveitä.

Viimeksi päivitetty 25.6.2008

Adoptio

Suurin osa adoptiolapsista on mieleltään terveitä, tuoreessa tutkimuksessa todetaan.Yhdysvaltalaistutkimukseen osallistui 514 muista maista adoptoitua, 178 Yhdysvaltojen sisällä adoptoitua ja 540 biologisessa perheessään kasvanutta 11-21-vuotiasta. Mielenterveysongelmia kyseltiin lapsilta, heidän vanhemmiltaan ja opettajilta.
Adoptiolapsilla oli todennäköisemmin tarkkaavaisuus-, uhmakkuus- ja käytöshäiriöitä, ja he olivat myös käyttäneet mielenterveyspalveluja todennäköisemmin kuin biologisten vanhempiensa perheessä kasvaneet.
Ulkomailta adoptoiduilla oli myös enemmän ahdistus- ja masennusoireita. Tarkkaavaisuus-, uhmakkuus- ja käytöshäiriöt olivat jonkin verran yleisempiä Yhdysvaltojen sisäisesti kuin ulkomailta adoptoiduilla.
Turvattomuuden ja laiminlyönnin kokemukset taustalla
Aineiston perusteella ei voi päätellä mistä erot johtuvat, mutta ne saattavat olla seurausta esimerkiksi varhaisista, adoptiota edeltäneistä turvattomuuden ja laiminlyönnin kokemuksista, jotka ovat yleisiä adoptiolapsilla.
Vuonna 2006 Suomeen adoptoitiin 218 lasta. Eniten lapsia adoptoitiin Venäjältä, Kiinasta, Thaimaasta ja Etelä-Afrikasta. Kaikkiaan joka vuosi noin 40 000 lasta adoptoidaan maasta toiseen.
Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine 2008;162:419-425)
http://archpedi.ama-assn.org/cgi/content/abstract/162/5/419
Copyright Duodecim 2008I

 

Lue myös:

Kuka voi adoptoida?
Adoptio verkossa
Adoptiota hakemassa

Mitä mieltä olet artikkelista?