Silmän sidekalvotulehdus on yleinen vauvojen ja pikkulasten vaiva. Se liittyy usein viruksen aiheuttamaan flunssaan, mutta voi olla myös bakteeriperäinen. Hyvä käsihygienia on tärkeää tulehduksen leviämisen ja uusimisen ehkäisyssä.

Viimeksi päivitetty 26.9.2019

Näin hoidat lapsen silmätulehduksen

  1. Jos lapsen silmät punoittavat ja vetistävät, voit tarkkailla tilannetta pari päivää. Pyyhi silmiä puhtaalla, veteen kostutetulla vanulapulla. Muista pestä kädet! Jos kysymys on virusperäisestä tulehduksesta, oireet helpottavat yleensä itsestään muutamassa päivässä.
  2. Mikäli silmän tai silmien punoitus ja mahdollinen rähmiminen lisääntyvät, vie lapsi lääkärin vastaanotolle. Lääkärin arvio on tarpeen myös mikäli silmissä on kovaa kipua tai selvää luomiturvotusta yhtäaikaisesti kuumeen ja yleisvoinnin huononemisen kanssa. Tällöin kyseessä voi olla muu kuin tavallinen sidekalvotulehdus.
  3. Jos lääkäri toteaa silmätulehduksen, hoitona ovat yleensä paikalliset, silmiin laitettavat antibioottitipat tai -voide. Annostele näitä lapsen silmiin lääkärin ohjeen mukaan ja jatka samalla silmien puhdistamista niin kauan kuin silmät rähmivät.
  4. Jos lapsi pitää silmänsä kiinni ja silmätippojen laittaminen on hankalaa, toimi näin: Aseta lapsi selinmakuulle ja laita tipat silmän sisänurkkaan. Näin tipat valuvat silmän alueelle, kun lapsi avaa silmänsä. Lääkäri voi määrätä myös silmävoidetta, jonka voi annostella lapsen luomien reunoille, josta voide sulaessaan siirtyy silmään.
  5. Jatka hoitoa kaksi vuorokautta oireiden väistymisen jälkeen – yhteensä siis 5-7 vuorokauden ajan. Tämä vähentää silmätulehduksen nopeaa uusiutumista.

Silmätulehdus liittyy usein flunssaan

Silmän sidekalvotulehdus on melko yleinen vauvojen ja pienten lasten vaiva. Sitä aiheuttavat niin bakteerit kuin viruksetkin. Vastasyntyneellä tulehdus voi johtua synnytyskanavasta syntymän yhteydessä saadusta bakteerista. Isommilla vauvoilla ja lapsilla tulehdus puolestaan liittyy useimmiten ylähengitystieinfektioihin.

”Myös atopia, allergia sekä esimerkiksi silmään joutuneet epäpuhtaudet tai roskat voivat altistaa silmätulehduksille”, sanoo lastentautien erikoislääkäri Maria Enlund-Cerullo.

Virusperäinen tulehdus paranee yleensä itsestään

Viruksen aiheuttama silmätulehdus oireilee yleensä silmien punoituksella ja vetistyksellä. Rähmiminen on usein vähäisempää kuin bakteeriperäisissä tulehduksissa.

”Virusperäinen silmätulehdus väistyy yleensä itsestään muutamassa päivässä. Tällöin hoidoksi riittää silmien puhdistus veteen kostutetulla vanulapulla. Joidenkin virusten, kuten herpesvirusten aiheuttamat silmätulehdukset voivat vaatia lääkehoitoa”, Enlund-Cerullo kertoo.

Antibioottia bakteeritulehdukseen

Bakteerin aiheuttamissa tulehduksissa pääoireita ovat silmien punoitus, roskantunne tai kutina ja runsas, lisääntyvä rähmiminen. Vetistys on yleensä vähäisempää kuin virustulehduksissa. Bakteeriperäisen silmätulehduksen kanssa esiintyy lapsilla melko usein myös korvatulehduksia.

”Bakteerin aiheuttamaa silmätulehdusta hoidetaan silmiin laitettavalla paikallisella antibioottitipalla tai -voiteella. Joskus harvoin vastasyntyneen vauvan silmätulehduksen hoitoon voidaan aiheuttajabakteerista riippuen tarvita myös suun kautta annettavaa antibioottihoitoa”, sanoo Enlund-Cerullo.

Silmätulehdus on herkkä leviämään

Kun lapsi hieroo tai koskee ärtynyttä silmää, silmätulehdus leviää herkästi toiseenkin silmään. Siksi silmätipat määrätään laitettavaksi molempiin silmiin. Enlund-Cerullon mukaan hyvä käsihygienia onkin paras tapa ehkäistä tulehduksen leviäminen.

”Silmätulehdusta aiheuttavia bakteereja ja viruksia on runsaasti silmän eritteissä, joten aikuisen kannattaa pestä kädet hyvin aina lapsen silmien puhdistuksen ja lääkitsemisen yhteydessä. Kannattaa myös välttää yhteisten pyyhkeiden käyttöä tarttumisen välttämiseksi.”

Ehkäise tulehduksen uusiminen

Silmätulehdukset paranevat oikealla hoidolla yleensä hyvin eivätkä uusi kovin herkästi. Uusimisen välttämiseksi tulehduspotilaan tyynyliina ja pyyhkeet kannattaa pestä tulehduksen talttumisen jälkeen.

Muut tekijät, kuten vauvan kyynelkanavan ahtaus, kuivasilmäisyys tai allergian aiheuttamat silmäoireet voivat joskus altistaa tulehduksen uusimiselle.

”Jos vauvalla on ahtaat kyynelkanavat, tämä voi aiheuttaa vetistystä ja rähmimistä ja joskus otolliset olosuhteet uuden tulehduksen kehittymiselle”, sanoo Enlund-Cerullo.

Mitä mieltä olet artikkelista?