Kun vauvan silmät vetistävät ja rähmivät, vanhempi saattaa epäillä silmätulehdusta. Usein kysymys on kuitenkin ahtaiden kyynelkanavien aiheuttamista oireista. Ne helpottavat yleensä itsestään muutamassa kuukaudessa.

Viimeksi päivitetty 23.9.2019

Silmien vetistäminen ja pieni rähmiminen on tavallista vastasyntyneillä. Tämä johtuu yleensä siitä, että pienen vauvan kyynelkanavat ovat vielä ahtaat. Jonkinasteista kyynelkanavien ahtautta tai tukkeumaa esiintyy 6-20 prosentilla vastasyntyneistä.”Ahtaista kyynelkanavista johtuva vetistys ja lievä ajoittainen, usein toispuoleinen rähmiminen väistyvät yleensä ensimmäisten elinkuukausien jälkeen, suurimmalla osalla puolen vuoden ikään mennessä”, sanoo lastentautien erikoislääkäri Maria Enlund-Cerullo Mehiläisestä.

Jos oireilu jatkuu yli vuoden ikään, lapsen kyynelkanava voidaan tarvittaessa avata kirurgisesti nukutuksessa.

Perushoitona silmien puhdistus

Kyynelkanavien ahtaus ja siitä johtuvat oireet eivät aiheuta vauvalle kipua eivätkä vaaranna vauvan näön kehitystä. Oireita ei myöskään tarvitse lääkitä.

Perushoitona riittää vauvan silmien hellä puhdistus. Tämä tapahtuu pyyhkimällä silmät hellävaraisesti vedellä kostutetulla puhtaalla vanulapulla silmän ulkosyrjästä nenää kohti. Puhdistukseen käytettävän veden keittäminen ei Enlund-Cerullon mukaan ole välttämätöntä.

”Vanulappu on syytä vaihtaa puhtaaseen joka pyyhkäisyn jälkeen. Myös nenänvarressa sijaitsevien kyynelteiden hellä painelu voi vähentää rähmimistä.”

Näin erotat oireet silmätulehduksesta

Kun vauvan silmä rähmii, vanhempi saattaa herkästi assosioida sen silmätulehdukseen. Miten erottaa ahtaiden kyynelkanavien aiheuttama vetistäminen ja rähmiminen silmätulehduksen oireista?

”Kyynelkanavan ahtauteen tai tukkeumaan ei yleensä liity silmän sidekalvon – eli silmän vaalean osan – punoitusta, kuten silmätulehduksessa. Kyynelkanavasta johtuvassa oireilussa silmä on siis rauhallinen, kun taas sidekalvontulehduksessa silmissä on usein selvä punoitus”, kertoo Enlund-Cerullo.

Lisäksi kyynelkanavan ahtauden aiheuttamat oireet ovat usein toispuoleisia, kun taas sidekalvontulehdus leviää yleensä molempiin silmiin. Jos on kuitenkin epävarma siitä, kummasta vauvan oireilu johtuu, kannattaa olla yhteydessä neuvolaan tai lääkäriin.

Mitä mieltä olet artikkelista?