Kesä ja aurinko, ihanaa! Luonnon omasta valohoidosta on lupa nauttia, kunhan vain muistaa suojata ihon palamiselta. Ihon kunnollisella suojaamisella syntymän ja 18 ikävuoden välillä voidaan selvästi vaikuttaa ihosyöpäriskiin.

Valtaosa UV-säteilystä saadaan ennen täysi-ikää 

Lapsilla ihon oma suojamekanismi ei ole vielä täysin kehittynyt. Lapsen iho altistuu jopa 3 kertaa enemmän UV-säteilylle kuin aikuisen iho.

On arvioitu, että valtaosa (noin 50–80 %) elinaikana tulleesta säteilystä saadaan 18 ensimmäisen elinvuoden aikana. Lapsuusaikana auringon vaurioittavien säteiden haittojen ehkäiseminen onkin aivan erityisen tärkeää.

Lue myös: Vauva ei kestä kuumuutta

Kunnon suojauksella estetään valtaosa myöhemmistä ihovaurioista

Jos lapsen iho palaa, ihoon jää ”muistijälki” ja kerran palanut iho palaa aina helpommin uudelleen. Ihon palaessa useasti riski sairastua ihosyöpään jossakin elämänvaiheessa kasvaa moninkertaiseksi.

Syntymästä 18 vuoden ikään asti toteutettu kunnollinen ihon suojaus voi estää jopa 80 % myöhemmistä valovaurioista, myös ihosyövistä.

Lapset varjoon keskipäivän kuumiksi tunneiksi

Keskipäivän kuumimpina tunteina, kello 11–15 välisenä aikana, pienimmät lapset tulisi pitää mahdollisuuksien mukaan sisällä tai varjossa.

Lue myös: Hellekelin vaarat vauvoille

Ulkona ollessa vaatteet ja hattu antavat parhaimman suojan. Aurinkovoiteen suojakertoimen tulisi olla riittävän suuri ja voidetta kannattaa lisätä tiheästi, noin kahden tunnin välein.

Lue myös: Suojaa pienet silmät aurinkolaseilla

Imeytymättömät aurinkosuojavoiteet lapselle parhaita

Lapsen iholle suositeltavimpia ovat iholta imeytymättömät, fysikaalisesti UV-säteilyä estävät (mm.sinkki- ja titaanioksidi) aurinkotuotteet.

Pienen lapsen ei ole hyvä oleilla pitkiä aikoja auringossa.

Lue täältä, mitä tehdä jos lapsi on saanut aurinkovamman tai lämpöhalvauksen: Kylmä ja kuuma voivat olla vaaraksi

Lue myös:

Taas kuoli lapsi kuumaan autoon
Aurinkovoiteista haittaa niin äidille kuin vauvalle
Turvallista ulkoilua

Minna Latvala, farmaseutti, Yliopiston Apteekki

Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA
Edellinen artikkeliRaskaus altistaa peräpukamille
Seuraava artikkeliSynnytyspaikan valinta