Kysymys, jota jokainen vanhempi tulee jossain vaiheessa pohtimaan: Milloin on sopiva aika antaa lapsen maistella karkkeja? Entä milloin ja kuinka paljon muita herkkuja pitäisi sallia? Vau.fi:n foorumin äidit kertovat, kuinka heillä suhtaudutaan herkkumaailmaan tutustumiseen!

Viimeksi päivitetty 7.9.2015

”Minä olisin halunnut venyttää tuota aikaa mahdollisimman pitkälle, mutta isäni halusi tytön 1v syntymäpäivillä tarjota pieniä paloja karkkia ’lahjuksena’”, nimimerkillä ReginaVeritas kirjoittava äiti kertoo.


 


”En hennonut kieltää, koska tyttö jostain syystä vierastaa, jopa pelkää isääni.”

ReginaVeritas toteaa, ettei maailma tietenkään kaatunut, vaikka tytär sai yksivuotiaana maistaa herkkuja. Hänestä on kuitenkin tärkeää rajoittaa turhien herkkujen antamista mahdollisimman paljon.

”Olen itse kasvanut lapsena ajatuksella sokeri = rakkautta ja tiedostan täysin, että välttämishaluni juontaa tästä, vaikka tiedänkin, että asia ei ole mustavalkoinen”, hän pohtii.

Kieltäminen voi olla hankalaa, jos perheessä on muita karkinsyöjiä

”Kieltäminen on hankalampaa, jos on isompia sisaruksia, joilla pyörii jo karkkipäivät”, della_79 kertoo.

”Meillä tyttö sai kaveriltani tikkarin hieman ennen kuin täytti 2 vuotta. Me alettiin antamaan tytölle karkkia vähän sen jälkeen, kun hän täytti 2 vuotta. Tietty hän jo 1-vuotiaana alkoi haluamaan karkkia, kun isovelikin söi.”

Della kertoo, että he onnistuivat huijaamaan tyttöä pitkään pienellä määrällä Xylitol-pastilleja, rusinoita ja maissilastuja. Limpparin tilalle tyttö sai sokerittoman pillimehun.

”Mitään isoja määriä karkkia emme tarjoa, mutta tytöllä pyörii myös karkkipäivä kerran viikossa. Yritän pitää vauvan kohdalla karkittomuutta myös yli kahden ikävuoden, mutta jää nähtäväksi onnistuuko huijaus yhtä hyvin kuin tytön kohdalla”, della_79 suunnittelee.

Amanitan perheessä käydään karkeista hieman erilaista vääntöä. Karkit ovat nimittäin lähellä perheen isän sydäntä.

”Meillä mies on hirveä sokerihiiri, ja sen mielestä lapselta ei voi kieltää, jos itsekin syö”, hän kertoo.

”Haluaisin kuitenkin suojella lasta mahdollisimman pitkään. Onhan sokerista muutakin haittaa kun ylipaino, mitä meillä vanhemmilla on jo ihan tarpeeksi. Onneksi vauva on vielä mahassa ja ekat kuukaudet maitodieetillä, niin asiasta voi keskustella. Tuntuu vain, ettei mitään järkevää keskustelua saa aikaiseksi, kun molemmat vain toitottaa omaa kantaa perustelematta”, Amanita selventää.

Myös Alotta pohtii, miten herkkujen rajoittaminen lapselta onnistuu, kun vanhemmat itse haluavat herkutella. Herkkujen syöminen salaa lapselta tuntuu Alotasta kuitenkin tyhmältä.

”Tartuttaako siinä sitten lapseenkin sen, että herkut on pahasta, ja niitä syödään vain salaa?” hän miettii.

”Eli äitikin joutuu herkunvähennyslinjalle”, Alotta toteaa loppujen lopuksi.

Myös isovanhemmat työntävät lusikkansa (herkku)soppaan

Vaikka lähes kaikki äidit haluaisivat venyttää karkkeihin ja limppareihin tutustumista mahdollisimman pitkään, voivat isovanhemmat sabotoida hyvää aikomusta herkkujen muotoisilla rakkaudenosoituksillaan.

”No meillä kanssa isovanhemmat haluaisivat herkkuja antaa, ja jäätelöä on saanutkin jo pari kertaa maistaa. 1v. synttärikakkua sai maistaa omilla juhlillaan, ja pullaa ym. leivonnaisia on saanut silloin tällöin maistaa ihan pieniä määriä. Kaakaota on saanut pari kertaa mummolassa myös. Vanukasta on saanut kerran maistaa. Keksiä nyt ehkä vähän useammin”, Pikkunöösä kertoo.

Karkista, suklaasta ja limsasta Pikkunöösä on halunnut pitää pojan vielä erossa – ainakin niin pitkään, kunnes poika itse niistä kiinnostuu. Joka tapauksessa kaikki sokeria sisältävät herkut hän yrittää pitää pannassa.

”Mutta en nyt siitä hernettäkään nenuun vedä, jos joskus joku antaa jäätelöä tai keksejä jne.”, Pikkunöösä toteaa.

Toisissa perheissä tilanne on muodostunut jo hermoja raastavaksi.

”Toi muuten on ihan törkeän ärsyttävää, kun ei kunnioiteta vanhempien päätöksiä!” Piikkipensas tylyttää.

”Anoppi syötti meidän esikolle tosi aikaisin namia. Mä olin aivan raivona! Sama tapa tosin on edelleen. Ja jätkähän osaa käyttää jo hyväkseen mummon tapoja. ’Ei maistu ruoka…’ ’Ottaako mummon kulta sitten vaikka vanukasta?’” hän havainnollistaa.

”Mun mielestäni on ihan ok, että isovanhempien luona on ylimääräisiä herkkuja, mutta se, että täytetään se maha vain ’skeidalla’ ottaa pattiin”, Piikkipensas toteaa.

Milloin sinun lapsesi on saanut maistella herkkuja ensimmäisiä kertoja? Osallistu keskusteluun: Milloin lapselle saa antaa karkkia?

Mitä mieltä olet artikkelista?