Mietitkö miltä syntymämerkki näyttää tai kuinka vaippaihottuma taltutetaan? Tai mitä tehdä haisevalle napatyngälle? Vastasyntyneen vaivoista monet on harmittomia ja häviävät itsekseen.

Viimeksi päivitetty 5.12.2007

Vastasyntyneen iho on herkkä. Syntymän jälkeen ihoa peittää suojaava rasvakerros, mutta jos käytät lapsen ihoon saippuaa, suorakerros tuhoutuu nopeasti. Ihonhoitotuotteiden (etenkään saippuan) käyttäminen vastasyntyneelle ei ole yleensä tarpeen, mutta jos kuitenkin haluat käyttää joitakin tuotteita, varmista että ne eivät sisällä lapselle haitallisia aineita.Muutaman päivän ajan syntymän jälkeen vauvan iho saattaa olla kuiva ja halkeileva, etenkin jo lapsi on syntynyt lasketun ajan jälkeen. Tavallisesti ihon tila normalisoituu itsekseen noin viikossa, mutta vauvaöljyä ja kosteusvoidetta voi myös käyttää.

Ensimmäisten elinpäivien aikana vauvalle saattaa ilmaantua punoittavia näppyjä eri puolille kehoa. Erythema toxicum neonatorum (ETN) –nimellä tunnetun ”ihottuman” syytä ei tiedetä, mutta se tiedetään, että se ei ole vaarallinen, sitä ei tarvitse hoitaa ja että se häviää yleensä muutamassa viikossa.

 

Syntymämerkkejä on monenlaisia

Punaiset ihomuutokset ”tuliluomet” eivät ole kohollaan ihosta. Ne esiintyvät yleisimmin otsassa, nenänvarressa tai niskassa, ja niitä kutsutaan joskus haikaranpuremiksi tai enkelin suudelmiksi. Tuliluomet haalistuvat tavallisesti ensimmäisten elinvuosien aikana.

Mansikkaluomet ilmaantuvat ensimmäisten elinviikkojen jälkeen. Ne ovat karheita ja ihosta kohollaan. Mansikkaluomet voivat olla suuriakin, mutta lähestulkoon aina häviävät parin ensimmäisen elinvuoden aikana.

Jos vauvalla on musta ja sileä pigmenttiluomi, joka on halkaisijaltaan yli 3-4 cm, lääkäri saattaa määrätä sen poistettavaksi lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana.

Mongolian spots –pigmenttimuutoksia voi esiintyä aasialaista tai afrikkalaista alkuperää olevien tummaihoisten lasten alaselässä tai pakaroissa. Nämä harmittomat läiskät saattavat muistuttaa erehdyttävästi mustelmaa.

Näppylöitä ja miliumeja

Bakteerit ovat usein vauvan ihoon ilmaantuvien näppylöiden taustalla, ja hoidoksi riittää pyyhkiminen desinfioivalla nesteellä. Jos lapsella kuitenkin esiintyy muita oireita ja jos lapsi vaikuttaa sairaalta, myös antibiootteja saatetaan tarvita.

Miliumeja, vaaleita talimassanäppyjä, saattaa esiintyä ensimmäisten elinviikkojen jälkeen otsassa, poskilla ja nenässä. Ne johtuvat lisääntyneestä talin erityksestä ja häviävät yleensä itsekseen.

Ilmakylpyjä vaippapepuille

Vaippa-alueen iho on kovalla koetuksella, mutta vaippaihottumaa voi yrittää estää tai ainakin hillitä vaihtamalla vauvan vaippa usein ja huuhtelemalla iho haalealla vedellä (älä käytä saippuaa!). Puhdistusliinat ovat käyttökelpoisia myös, joskin on vauvoja, joiden iho reagoi niiden sisältämiin aineisosiin. Sinkkivoide on monen pyllyn pelastus, ja ilmakylpyjä kannattaa suosia niin usein kuin mahdollista.

Joskus vaippaihottumasta tulee bakteerien ja ihosienten kasvualusta. Silloin iho hoidetaan kuntoon antibakteerisilla tai erityisesti sieni-infektioiden hoitoon tarkoitetuilla voiteilla.

Napatynkä irtoaa itsestään

Napatynkä irtoaa tavallisesti itsestään viimeistään kahden viikon kuluttua syntymästä. Jos napatynkä alkaa haista pahalle tai jos sitä ympäröivä iho muuttuu punaiseksi ja turvonneeksi, tyngässä saattaa piillä tulehdus, joka hoidetaan antibiooteilla.

Flunssaoireita?

Jos vauvalla on flunssaoireita, voit halutessasi tarkastaa oireiden vakavuuden oirenavigaattorilla

 

Mitä mieltä olet artikkelista?