Muoviastioista elintarvikkeisiin liukenevien kemiallisten aineiden haitallisuudesta ihmiselle keskustellaan vilkkaasti. Miten on, uskaltaako vauvalle enää antaa juomaa muovipullosta?

Viimeksi päivitetty 16.3.2009

Euroopan elintarviketurvallisuus-
viranomaisten mielestä BPA ei aiheuta vauvalle todellista vaaraa. Tutkijat maailmalla eivät kuitenkaan ole asiasta yksimielisiä.
(Kuva: iStockphoto.com)

 

 



 

Tietyn muovilaadun jäännösaine BPA eli bisfenoli A on osoittautunut toisissa tutkimuksissa haitalliseksi etenkin pienille lapsille. Minkälaisista muoviastioista on oikein kyse ja miten vanhempien kannattaa menetellä?
BPA on estrogeenin kaltainen kemiallinen aine, jota liukenee elintarvikkeisiin polykarbonaatista valmistetuista muoviastioista ja -pakkauksista.
Amerikkalaisen National Toxicology Program -hankkeen tutkimuksen mukaan BPA nostaa syöpäriskiä, aiheuttaa aivorakenteen muutoksia ja alentaa hedelmällisyyttä. Tulokset saatiin altistamalla hiiriä BPA-yhdisteelle.
Biologi Frederick vom Saal esittää Chemical & Engineering News -lehden haastattelussa, että etenkin vastasyntyneet lapset ovat riskialttiita, sillä heidän elimistönsä ei hajota BPA-yhdistettä yhtä tehokkaasti kuin aikuisen munuaiset.
Monet tuttipullot ovat valmistettu juuri BPA-yhdistettä sisältävästä polykarbonaatista. Tuttipulloja myös desinfioidaan keittämällä, jolloin tutkimuksien mukaan pullosta liukenee enemmän BPA-kemikaalia.
EFSA kiistää tulokset
Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA ei laske amerikkalaisen tutkimuksen takia omia suositusarvoja. BPA ylärajasuositus on Euroopassa tällä hetkellä 0,05 milligrammaa painokiloa kohden.
BPA-kemikaalin haittavaikutuksia arvioineen lautakunnan mukaan aine hajoaa ihmiskehossa nopeasti, eikä tämän vuoksi aiheuta vastasyntyneillekään todellista vaaraa. EFSA toteaa, että jyrsijöiden ja ihmisten elimistöt eroavat siinä määrin, ettei hiirillä tehtyä tutkimusta voi suoraa verrata ihmisiin. Hiirien aineenvaihdunta ei hajota BPA-kemikaalia yhtä nopeasti kuin ihmisen elimistö. Vastasyntyneet lapset pystyvät puolestaan poistamaan BPA-yhdistettä elimistöstä, kunhan päivittäinen saanti jää alle yhteen milligramman.
EFSA:n lautakunta kiistää myös sen, että aineesta olisi haittaa sikiölle. Äidin elimistö hajottaa myrkyllisen aineen, eikä BPA-yhdiste ehdi häiritä sikiön kehitystä.
Kannattaako muovituotteita välttää?
Koska tutkijat ovat erimielisiä BPA-yhdisteen haittavaikutuksista, ei selkeää suositusta voi antaa. Jos EFSA:n vakuuttelut eivät tyydytä polykarbonaatti-muovien turvallisuudesta, on markkinoilla lasisia ja muista muoveista valmistettuja tuttipulloja.
Tuttipullon muovilaadun voi tarkistaa kierrätysmerkin vieressä olevasta merkinnästä. Numero 7 tai kirjainyhdistelmä PC tarkoittaa polykarbonaattia. Muut muovilaadut kuten polyteeni, polypropeeni, polystyreeni ja pet eivät sisällä BPA-yhdistettä.
Kaikissa tuotteissa ei kuitenkaan ole kierrätysmerkkiä. Silloin ainoa keino saada selville muovilaatu, on soittaa valmistajalle.
Ennen päätöstä laittaa koko astiasto uusiksi, on syytä muistaa, että BPA on yhdiste, jota ihmiset saavat useista eri lähteistä. Aine ei joudu elimistöön ainoastaan ruokailun yhteydessä, vaan sitä saa pieniä määriä niin vedestä kuin ilmastakin.
Teksti: Jarkko Uro
Tutustu aiheeseen verkossa:
Lue myös:
Mitä mieltä olet artikkelista?