Monet ylipainoiset aikuiset ovat saattaneet ohjelmoitua lihaviksi jo raskausaikana. Tähän ainakin viittaa tuore australialaistutkimus, jossa äidin raskauden aikaisen painonnousun todettiin vaikuttavan jälkeläisen painonkehitykseen.

Viimeksi päivitetty 15.4.2009

Ylipaino

Yhteys odottavan äidin painoindeksin ja jälkeläisen painon välillä on tiedetty jo ennemmin, mutta nyt sen on osoitettu ulottuvan aikuisikään.


 

 


Jälkeläisen painoindeksi oli sitä suurempi mitä enemmän äiti oli lihonut raskauden aikana. Yhteys on tunnettu ennenkin, mutta aiemmin sen ei ole osoitettu ulottuvan aikuisikään.
Periaatteessa yhteys voisi selittyä sillä, että jälkeläiset olivat isokokoisia jo kohdussa ja siksi äidin paino nousi enemmän. Tämä mahdollisuus kuitenkin suljettiin pois huomioimalla jälkeläisten syntymäpaino analyysissa.
Tutkijat pitävätkin mahdollisena, että yltäkylläinen kasvuympäristö ohjelmoi vauvan elimistön niin, että lapsi lihoo herkästi. On myös mahdollista että äitien ja jälkeläisten painonkehitys johtuu yhteisistä geeneistä tai ympäristötekijöistä, joita tässä tutkimuksessa ei huomioitu.
Tutkimusta varten tutkijat selvittivät 2 400:n vuosina 1981-1983 syntyneen 21-vuotiaan miehen ja naisen painoindeksin ja verenpaineen. Tiedot yhdistettiin rekistereistä poimittuihin tietoihin äitien raskaudenaikaisesta painonnoususta. Äidit olivat lihoneet keskimäärin 15 kiloa raskauden aikana.
Copyright 2009 Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2009;119:1720-1727)
http://circ.ahajournals.org/cgi/content/abstract/119/13/1720
Mitä mieltä olet artikkelista?