Pikkulapset ovat saaneet tänä keväänä tavallista vähemmän rokotuksia. Syynä on koronavirusepidemia, joka on rajannut terveyspalveluja ja toisaalta saanut vanhempia peruuttamaan neuvola-aikoja. THL:n asiantuntija muistuttaa, että rokotteet on tärkeä ottaa oikea-aikaisesti poikkeustilassakin.

Viimeksi päivitetty 14.5.2020

Koronaepidemia on vähentänyt pikkulasten rokottamista selvästi viime vuoteen verrattuna. Osassa Suomen sairaanhoitopiirejä rotavirus-, pneumokokki ja viitosrokotussarjaan kuuluvia rokotteita on annettu merkittävästi vähemmän kuin viime vuoden toukokuussa.


 


Alueelliset erot ovat suuria, mutta valtakunnallisesti esimerkiksi viitosrokotteen saaneiden lasten osuus on laskenut jopa 6-16 prosenttia, rokoteannoksesta riippuen. Viitosrokote suojaa kurkkumädältä, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-taudeilta. Se annetaan kolmen, viiden ja 12 kuukauden iässä.

”Koronaepidemia on vaikuttanut lasten ja nuorten kansallisen rokotusohjelman toteutukseen.  Monissa kunnissa neuvola- ja kouluterveydenhuollon palveluja on rajattu. Lisäksi vanhemmat ovat siirtäneet neuvola-aikoja koronatilanteen takia”, sanoo THL:n eritysasiantuntija Mia Kontio.

Neuvolakäynneistä tärkeä huolehtia myös poikkeusoloissa

Vähentynyt rokottaminen näkyy myös tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavan MPR-rokotteen ensimmäisen annoksen rokotekattavuudessa. Se on viidessä sairaanhoitopiirissä nyt 10 prosenttiyksikköä matalampi kuin viime keväänä. Itä-Savon sairaanhoitopiiriä lukuun ottamatta muissakin sairaanhoitopiireissä on ollut laskua, mutta hieman maltillisempana.

Kontio painottaa, että rokotteet tulisi ottaa oikea-aikaisesti myös koronavirusepidemian ja siitä johtuvan poikkeustilan vallitessa.

\”Kansallinen rokotusohjelma on suunniteltu niin, että rokotteet antavat suojaa juuri oikeaan aikaan. Neuvolakäynneistä on tärkeää huolehtia myös poikkeusoloissa, jotta rokotussuojaan ei jää puutteita.\”

Henkilökohtainen suoja jäykkäkouristusta vastaan

Kontion mukaan kaikkien tautien osalta laskeva rokotekattavuus ei aiheuta välitöntä uhkaa. Kun matkustus ulkomaille on hyvin vähäistä, riski esimerkiksi tuhkarokon saamiseen on erittäin pieni.

\”Sen sijaan jäykkäkouristukseen ei auta laumasuoja, vaan jokaisella pitää olla henkilökohtainen suoja. Eri tautien suhteen on siis eroja siinä, mikä vaikutus rokottamattomuuden jatkumisella on.\”

Valtaosa vanhemmista haluaa lapsilleen suojan

Vaikka rokotekattavuus on laskenut selvästi vuoden takaisesta, Kontio ei usko, että tilanne jatkuu pitkään.

\”Valtaosa vanhemmista haluaa lapsilleen rokotteiden antaman suojan eri tauteja vastaan. Neuvoloissa kyllä pidetään huoli turvallisesta asioinnista.\”

Kansallisen rokotusohjelman mukaisten rokotusten antamista ei tulisi jatkossa rajoittaa neuvoloissa koronatilanteeseen vedoten. Sosiaali- ja terveysministeriön toukokuisessa Kuntainfossa mainitaan, että rokotusohjelman mukaiset rokotteet tulee antaa ohjelman mukaisesti myös poikkeusoloissa.

Lähteet:

THL, STM – Kuntainfo

Mitä mieltä olet artikkelista?